Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Excelmannen

På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!
Lina Björk Publicerad
Per Knutsson
På jobbet blir ofta Per tillfrågad om råd. Och inte sällan är frågan av typen: ”Ingenting fungerar, vad gör jag för fel?”. Per Knutsson

Om ett kalkylprogram som Excel skulle vara en person skulle hen förmodligen vara blå: systematisk, metodisk och logisk. En som gillar regler och ogillar irrationella beslut och argument utan faktaunderlag.

På så vis påminner de om varandra, Microsofts kalkylprogram och Per Winbladh, som jobbar på Relacom och är ordförande i Unionens regionstyrelse i bergslagen.

– Ja, jag är nog en typisk Excel-person. Jag gillar noggrannhet och ordning och reda. Så är det med Excel också.

Per Winbladh är den man frågar om man vill få ordning på en stor siffermängd, få till snygga diagram eller sortera ut data. Han beskriver sig själv som latsmart, vilket betyder att man lägger tid på sådant som ett antal knapptryck kan lösa.

– Jag var med vi en löneförhandling en gång med ungefär tusen medlemmar. De ville veta hur många av dem som tjänade över ett visst belopp och hur många procent det var. Två personer satt i cirka en halvtimme och räknade ut det. Jag markerade siffrorna, filtrerade på lön, klickade och fick fram samma resultat på 30 sekunder.

Per Winbladh tror att han sparar in flera veckor per år på att använda kalkylprogram. Det försöker han också att lära ut när han håller kurser i ämnet.

– Jag har samlat ihop ett antal användbara trick som jag försöker lära ut.

Kunskapsnivån bland Excel-användare är blandad. De flesta av oss använder enligt Per inte ens toppen av isberget. Men det finns också programmerare och kan använda programmet till i princip vad som helst. Per Winbladh själv hamnar någonstans i mitten.

På jobbet blir ofta Per tillfrågad om råd. Och inte sällan är frågan av typen: ”Ingenting fungerar, vad gör jag för fel?”.

– Då får jag nytta av min envishet eftersom det ofta krävs lite detektivarbete. Jag går igenom saker systematiskt och hittar oftast vad som är tokigt. Det är tillfredställande.

För att lära sig mer om programmet tycker Per Winbladh att man kan gå en grundkurs och surfa runt lite på egen hand. Göra fel, göra om och göra rätt. Ofta blir reaktionen en aha-upplevelse.

Två webbplatser som erbjuder gratis utbildning i Excel hittar du här:
www.andersexcel.se/grundkursexcel/

https://templates.office.com/en-us/welcome-to-excel-tm10000137

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.