Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Excelmannen

På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!
Lina Björk Publicerad
Per Knutsson
På jobbet blir ofta Per tillfrågad om råd. Och inte sällan är frågan av typen: ”Ingenting fungerar, vad gör jag för fel?”. Per Knutsson

Om ett kalkylprogram som Excel skulle vara en person skulle hen förmodligen vara blå: systematisk, metodisk och logisk. En som gillar regler och ogillar irrationella beslut och argument utan faktaunderlag.

På så vis påminner de om varandra, Microsofts kalkylprogram och Per Winbladh, som jobbar på Relacom och är ordförande i Unionens regionstyrelse i bergslagen.

– Ja, jag är nog en typisk Excel-person. Jag gillar noggrannhet och ordning och reda. Så är det med Excel också.

Per Winbladh är den man frågar om man vill få ordning på en stor siffermängd, få till snygga diagram eller sortera ut data. Han beskriver sig själv som latsmart, vilket betyder att man lägger tid på sådant som ett antal knapptryck kan lösa.

– Jag var med vi en löneförhandling en gång med ungefär tusen medlemmar. De ville veta hur många av dem som tjänade över ett visst belopp och hur många procent det var. Två personer satt i cirka en halvtimme och räknade ut det. Jag markerade siffrorna, filtrerade på lön, klickade och fick fram samma resultat på 30 sekunder.

Per Winbladh tror att han sparar in flera veckor per år på att använda kalkylprogram. Det försöker han också att lära ut när han håller kurser i ämnet.

– Jag har samlat ihop ett antal användbara trick som jag försöker lära ut.

Kunskapsnivån bland Excel-användare är blandad. De flesta av oss använder enligt Per inte ens toppen av isberget. Men det finns också programmerare och kan använda programmet till i princip vad som helst. Per Winbladh själv hamnar någonstans i mitten.

På jobbet blir ofta Per tillfrågad om råd. Och inte sällan är frågan av typen: ”Ingenting fungerar, vad gör jag för fel?”.

– Då får jag nytta av min envishet eftersom det ofta krävs lite detektivarbete. Jag går igenom saker systematiskt och hittar oftast vad som är tokigt. Det är tillfredställande.

För att lära sig mer om programmet tycker Per Winbladh att man kan gå en grundkurs och surfa runt lite på egen hand. Göra fel, göra om och göra rätt. Ofta blir reaktionen en aha-upplevelse.

Två webbplatser som erbjuder gratis utbildning i Excel hittar du här:
www.andersexcel.se/grundkursexcel/

https://templates.office.com/en-us/welcome-to-excel-tm10000137

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.