Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

7 frågor att ställa på anställningsintervjun

På en anställningsintervju får du vara beredd på ett batteri av frågor. Här är några saker även du kan lyfta för att veta om tjänsten är för dig.
Lina Björk Publicerad
Personer sitter på stolar och väntar
Våga ställa öppna frågor om din arbetsgivare. Det visar att du är intresserad och nyfiken. Foto: Shutterstock

Att sitta mitt emot en chef som eventuellt ska ge dig ett jobb är en ojämn maktbalans. Men att ställa öppna frågor är ett bra sätt att lära känna din framtida arbetsgivare. Här är Ebba Ström, facklig rådgivare på Unionens bästa tips: 

Finns det kollektivavtal? 

Ebba Ström

Finns det kollektivavtal så är allt från sjuklön, övertidsersättning, tjänstepension och försäkringar vid arbetsskada reglerat i det. Om det inte finns ett avtal, men arbetsgivaren säger att man tillämpar det på annat sätt, så be att få läsa det. Det är viktigt att reglera sådant som inte står med i anställningsavtalet i avtal, för arbetsgivaren har möjlighet att ändra i interna policys och personalhandböcker under din anställning.
 

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Det ger en uppfattning om vad som ingår i din roll, vilka arbetsuppgifter du kommer att ha och vad som förväntas av dig. 

 

Kontor eller hemmajobb? 

Fundera på vad som är viktigt i ditt liv. Är det att du har möjlighet att jobba flexibelt, kan sitta var du vill eller att ha ett kontor att gå till? Arbetsgivaren har ofta en policy kring var du förväntas jobba, hur ofta du ska vara på plats och vilka möten som kan tas hemifrån. 


Vad kan jag som ny bidra med?

Det visar att du är intresserad och nyfiken. Det kan även vara bra att fråga vilka utmaningar och styrkor som finns i gruppen för det säger någonting om gruppdynamiken och vilken roll du kan komma att få.  
 


Är det reglerad eller förtroendearbetstid? 

En reglerad arbetstid innebär att du ska jobba mellan vissa klockslag, medan förtroendearbetstid innebär att du själv kan disponera din arbetstid efter verksamhetens behov. 

 

Finns det utvecklingsmöjligheter för den här tjänsten? 

Har du tänkt stanna på det här jobbet en längre tid så är det bra att redan på förhand veta om det finns möjligheter att klättra i karriären. 

 

Hur skulle du beskriva er interna kultur?

Om du funderat på vad som är viktigt för dig, så är det här en bra fråga för att se om rekryterarens värderingar går i linje med dina. Det är svårt att beskriva stämning, kultur och arbetsmiljö men att du frågar visar att du tar det på allvar och ser det som viktigt hos en framtida arbetsgivare. 

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Karriär

7 sätt att hitta nytt jobb

Letar du efter ett nytt jobb? Här är sju smarta strategier för att nätverka, skicka spontanansökningar och använda LinkedIn effektivt för att hitta ditt drömjobb.
Publicerad 4 oktober 2024, kl 06:01
Att hitta ett nytt jobb kan vara en utmaning, men med rätt strategi kan du öka dina chanser. Läs våra sju tips om nätverkande, spontanansökningar och hur du använder LinkedIn effektivt.
Behöver du ett nytt jobb? Upptäck sju smarta sätt att nätverka, skicka spontanansökningar och använda LinkedIn för att landa ditt drömjobb. Illustration: Mattias Käll.

Kontakta folk som jobbar där du vill jobba

Börja med en kontaktförfrågan på Linkedin och berätta varför du har ett intresse av företaget. Fråga om ni kan boka in en kvarts samtal (informationsintervju). Har personen inte tid, fråga när du kan återkomma. Se dig som en säljare. Du hämtar först in information och bygger relation innan du börjar sälja (fråga om jobb). Ingen vill ”köpa” i ett första samtal.

Skicka en spontanansökan

Mejla en spontan ansökan med länk till Linkedin. Skicka till kontakten du har fått och här kan du även mejla till HR. Använd den information om företaget som du har inhämtat och beskriv hur din kompetens kan bidra till företaget. Följ upp efter ett par veckor.

Informera om ditt nätverk

Gå igenom ditt nätverk noggrant, både gamla och nya kontakter på Linkedin och andra sociala medier. Berätta att du söker jobb och vad det är du söker.

Ha hisspitchen redo

Glöm inte att ha en hisspitch i bakfickan. Det betyder en snabbpresentation av vem du är och vad du söker. Man vet aldrig när den kan komma till nytta. Kanske stöter du på en gammal kollega som arbetar på en ny intressant arbetsplats, eller grannen som arbetar på ett företag du sneglat på.

Var aktiv på LinkedIn

Följ professionellt intressanta personer och företag. Kommentera, lajka det andra skrivit, dela andras inlägg. Bidra med värden genom att skriva egna inlägg. Ge mer än du tar. Algoritmerna på Linkedin fungerar så. Ju mer aktiv du är, desto större chans att någon ser dig och kan hjälpa dig. Glöm inte att markera din profilbild med Linkedins arbetssökarsymbol.

Ta kontakt med rekryteringsföretag

Ta kontakt med för din bransch relevanta rekryteringsföretag och berätta vad du vill göra och att du är tillgänglig. Försök att etablera en närmare kontakt med vissa rekryterare och berätta att du är tillgänglig och att hen ska ha dig i bakhuvudet om något intressant dyker upp.

Håll regelbunden kontakt med rekryteraren.

Gå på mässor, föreläsningar och seminarier

Bevaka branschintressanta mässor, gå på föreläsningar och frukost- eller lunchseminarier. Många av branschevenemangen är gratis. Mingla med folk som jobbar där du vill jobba och kan det du vill kunna.

Källa: Jonas Maurutzson, TRR.

Text: Katarina Markiewicz.