Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

7 frågor att ställa på anställningsintervjun

På en anställningsintervju får du vara beredd på ett batteri av frågor. Här är några saker även du kan lyfta för att veta om tjänsten är för dig.
Lina Björk Publicerad 29 januari 2024, kl 06:01
Personer sitter på stolar och väntar
Våga ställa öppna frågor om din arbetsgivare. Det visar att du är intresserad och nyfiken. Foto: Shutterstock

Att sitta mitt emot en chef som eventuellt ska ge dig ett jobb är en ojämn maktbalans. Men att ställa öppna frågor är ett bra sätt att lära känna din framtida arbetsgivare. Här är Ebba Ström, facklig rådgivare på Unionens bästa tips: 

Finns det kollektivavtal? 

Ebba Ström

Finns det kollektivavtal så är allt från sjuklön, övertidsersättning, tjänstepension och försäkringar vid arbetsskada reglerat i det. Om det inte finns ett avtal, men arbetsgivaren säger att man tillämpar det på annat sätt, så be att få läsa det. Det är viktigt att reglera sådant som inte står med i anställningsavtalet i avtal, för arbetsgivaren har möjlighet att ändra i interna policys och personalhandböcker under din anställning.
 

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Det ger en uppfattning om vad som ingår i din roll, vilka arbetsuppgifter du kommer att ha och vad som förväntas av dig. 

 

Kontor eller hemmajobb? 

Fundera på vad som är viktigt i ditt liv. Är det att du har möjlighet att jobba flexibelt, kan sitta var du vill eller att ha ett kontor att gå till? Arbetsgivaren har ofta en policy kring var du förväntas jobba, hur ofta du ska vara på plats och vilka möten som kan tas hemifrån. 


Vad kan jag som ny bidra med?

Det visar att du är intresserad och nyfiken. Det kan även vara bra att fråga vilka utmaningar och styrkor som finns i gruppen för det säger någonting om gruppdynamiken och vilken roll du kan komma att få.  
 


Är det reglerad eller förtroendearbetstid? 

En reglerad arbetstid innebär att du ska jobba mellan vissa klockslag, medan förtroendearbetstid innebär att du själv kan disponera din arbetstid efter verksamhetens behov. 

 

Finns det utvecklingsmöjligheter för den här tjänsten? 

Har du tänkt stanna på det här jobbet en längre tid så är det bra att redan på förhand veta om det finns möjligheter att klättra i karriären. 

 

Hur skulle du beskriva er interna kultur?

Om du funderat på vad som är viktigt för dig, så är det här en bra fråga för att se om rekryterarens värderingar går i linje med dina. Det är svårt att beskriva stämning, kultur och arbetsmiljö men att du frågar visar att du tar det på allvar och ser det som viktigt hos en framtida arbetsgivare. 

Karriär

Det här irriterar när tjänstemän söker jobb

En av tre tjänstemän tycker att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker jobb. Det visar en undersökning från TRR. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm varit med om många märkliga rekryteringsprocesser.
Lina Björk Publicerad 4 mars 2024, kl 14:51
rekrytering
Jenny Lindahl Nyberg tycker att rekryteringsprocesser skulle kunna skötas mycket bättre. Foto/Shutterstock/privat

Det är tufft att vara mellan jobb. Och rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden. Det visar Trygghetsrådets nya rapport om jobbsökande. Där svarar fyra av tio tjänstemän att de tycker att det tog lång tid innan processen var färdig. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm bytte jobb för att komma närmare sina barn, men efter fyra år som administratör skulle företaget omorganisera och hennes tjänst försvann. 

– Det var tufft att bli arbetslös som 50-åring mitt i pandemin, säger hon. 

Jenny Lindahl

Här startar Jennys jobbsökande – och erfarenheter av rekryteringsprocesser, som många gånger gav mer att önska. Hon har varit med om IQ-tester, språktester och självskattningstester som egentligen inte haft något med hennes arbetsuppgifter att göra. 

– Jag har suttit och flyttat fyrkanter, undersökt mönster och logik. Det är långa processer och man lägger mycket tid på det, för att i slutändan kanske inte ens få ett svar tillbaka. Det är förnedrande.

Dock var majoriteten av tjänstemännen i TRR:s undersökning nöjda med den återkoppling de fått av rekryteraren efter tester och intervju. Endast 12 procent var missnöjda. Jenny Lindahl Nyberg uppskattar att ungefär 50 procent av de företagen hon sökt jobb hos, inte återkommit med svar efter att hon skickat in sina uppgifter. 

– Grovhugget kanske en fjärdedel återkommer under rimlig tid. Sedan är det en balansgång att ligga på själv, utan att bli påstridig och besvärlig. 

 

Svårt att skriva personligt brev

I själva rekryteringsprocessen tyckte många i undersökningen att det svåraste momentet var att skriva det personliga brevet. Andra saker upplevs betydligt enklare, som exempelvis att hämta in referenser och skriva CV. Jenny Lindahl Nyberg upplever att hon gör sig bäst öga mot öga med en rekryterare. 

– Det är något annat att ses och få en bild över personen, jämfört med att skicka in ett test, säger hon. 

Efter några jobbvändor och flera ansökningsprocesser fick hon hjälp av sin omställningsorganisation TRR, som tipsade henne om en YH-utbildning. Nu pluggar hon till Hotell Supervisor, ett val hon inte har ångrat. 

– Jag gör praktik nu och det känns helt rätt. I juni blir jag färdig. 

Om undersökningen

TRR är en omställningsorganisation som arbetar för företag och tjänstemän i den privata sektorn. 

Enkäten genomfördes mellan december 2023 och januari 2024.
Sammanlagt svarade 1403 personer.