Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

20 hetaste jobben 2024 – och var de finns

Cybersäkerhet, spel, försäljning och hållbarhet. Om du funderar på en ny karriär är det de här branscherna du ska titta närmare på. Här är listan över 20 populära jobb just nu.
David Österberg Publicerad 22 januari 2024, kl 06:00
Man som ritar en uppåtgående pil på ett diagram med grön penna.
IT-säkerhet, hållbarhet och spel. Det är några av de hetaste områdena på arbetsmarknaden 2024. Vi har hela listan på årets mest eftertraktade jobb - och i vilka städer de finns. Foto: Colourbox.

Nytt år och nya möjligheter. I år kommer hundratusentals svenskar att byta jobb. Jobbplattformen Linkedin har granskat flera miljoner jobb som deras medlemmar har börjat på mellan 2019 och 2023. Med hjälp av den har företaget listat de 20 jobb som ökat mest i popularitet under perioden. Listan visar åt vilket håll arbetsmarknaden rör sig.

Här är listan över de hetaste jobben i Sverige – och städerna de finns i:

 

1. Cyber security engineer

Gör: Skyddar företagets datornätverk och system.

Bästa arbetsmarknaden: Göteborg, Stockholm, Malmö

2. Hållbarhetsanalytiker

Gör: Utvecklar strategier för hållbar drift.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

3. Growthspecialist

Gör: Ökar företagets kundbas och tillväxt.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg.

4. Analyschef

Gör: Leder medarbetare som med dataanalys tar fram underlag för affärsbeslut.

Bästa arbetsmarknaden:Stockholm, Malmö, Linköping.

5. Plattformsingenjör

Gör: Designar plattformar för mjukvara.

Bästa arbetsmarknaden:Stockholm, Göteborg, Uppsala.

6. Chief revenue officer

Gör: Utvecklar strategier för att skapa tillväxt.

Bästa arbetsmarknaden:Stockholm, Malmö, Helsingborg.

7. Spelprogrammerare

Gör: Skriver kod för datorspel.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Norrköping.

8. Sales development representative

Gör: Hittar och kontaktar potentiella kunder. Arrangerar försäljningsmöten.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Malmö, Helsingborg.

9. Dataingenjör

Gör: Designar och bygger system som samlar och bearbetar data.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

10. Kommersiell specialist

Gör: Analyserar marknadstrender och identifierar kommersiella möjligheter.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

11. Planeringsingenjör

Gör: Ser till att projekt följer inriktning, slutförs i tid och inom budget.

12. Kundchef

Gör: Vårdar relationer med nyckelkunder.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

13. Skattejurist

Gör: Hjälper klienter med skatterelaterade frågor.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Malmö, Göteborg.

14. Förmögenhetsförvaltare

Gör: Finansiell rådgivning och tjänster.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Umeå.

15. Anti-money laundering specialist

Gör: Förhindrar penningtvätt genom att bland annat övervaka transaktioner.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Malmö, Göteborg.

16. Konsumentchef

Gör: Vårdar relationer med kunder efter försäljning.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

17. Miljökonstnär

Gör: Skapar bakgrunder och inställningar i filmer och spel.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Uppsala, Malmö.

18. Chief commercial officer

Gör: Ansvarar för försäljning, marknadsföring och produktutveckling.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Malmö, Göteborg.

19. Offentlig tjänsteman

Gör: Tillhandahåller offentliga tjänster och genomför lagar och regler.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Uppsala.

20. Informationssäkerhetsansvarig

Gör: Skyddar en organisations datorsystem och nätverk.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.