Vad kan du om 1 maj?
Välkommen sköna maj, och framförallt, välkommen en ledig dag, så här mellan påsk och Kristi himmelsfärd. Men vet du varför du är ledig? Testa dina kunskaper om den röda dagen 1 maj.
Välkommen sköna maj, och framförallt, välkommen en ledig dag, så här mellan påsk och Kristi himmelsfärd. Men vet du varför du är ledig? Testa dina kunskaper om den röda dagen 1 maj.
Personlighetstester förstärker inte alls diskriminering, tvärtom, anser Patrik Reman, som på Linkedin förklarade att Kollegas artikel i förra veckan om att tester skrämmer bort jobbsökare var missvisande på den punkten.
– Min erfarenhet efter alla år som rekryterare är att personlighetstester tidigt i processen ger ett helt annat urval vad gäller mångfald. En traditionell process med brev och cv leder mycket oftare till att man går på magkänslan och väljer någon som liknar en själv.
Med personlighetstest eliminerar man risken att fastna i fördomar och magkänsla och får på sluttampen en helt annan mix av ålder, kön och etnicitet, anser han. Men Patrik Reman håller med om att personer med funktionsvariationer och personer som inte har svenska som modersmål, riskerar att falla bort i tester som görs på tid. Han menar att det är arbetsgivarnas och testutvecklarnas ansvar att se till att testerna blir inkluderande
– Det är otroligt viktigt att använda rätt tester. De professionella testerna finns i flera varianter och kan anpassas efter kandidaternas behov.
Han betonar vikten av att det är rätt test för rätt målgrupp och rätt nivå på testet – det ska till exempel inte behöva ta längre tid än tio minuter, en kvart att fylla i det.
– Långa mastodonttest på en och en halv timme ger inte så mycket bättre resultat.
Minst lika viktigt är det att kandidaterna får information om varför de gör testet och att de också får återkoppling efteråt. Dessutom ska man inte behöva göra samma test om och om igen hos nya arbetsgivare.
– Många testutvecklare har börjat återanvända testresultaten just därför att folk bli irriterade på att göra samma test gång efter gång, säger han.
Patrik Reman betonar att som rekryterare måste man hänga med i utvecklingen och veta hur och varför man använder tester. Att testerna skrämmer bort jobbsökande råder det ingen tvekan om. Många läsare har både på Linkedin och i mejl bekräftat att de undviker jobb som kräver tester.
– Det finns all anledning till självrannsakan hos arbetsgivare och rekryteringsbolag som väljer att skicka ut tester det första de gör och använder dem för att sålla bort folk. Det är helt fel sätt att använda testerna på. Risken är att det går överstyr och om ingen vill göra testerna tappar man ett väldigt bra verktyg, säger Patrik Reman.
Nu syns effekterna av det första årets sparkrav på svenska studieförbund. Intresseorganisationen Studieförbunden har räknat ut att 850 heltidstjänster totalt dragits bort under 2024. Det motsvarar var femte tjänst. De flesta anställda på förbunden är tjänstemän.
– Det är jätteallvarligt. Vi har en omfattande ideell verksamhet, men det är de anställda som bildar ryggraden i organisationen, säger David Samuelsson.
Ännu fler kommer troligen få sluta. Studieförbunden ska skära ner budgeten med en tredjedel till år 2026. Regeringen har beslutat att minska statsbidraget med en halv miljard kronor under tre års tid och under 2024 drogs den första halvan i sparpaketet.
– Man kan inte bara osthyvla, utan man säger upp lokaler, människor får sluta och man slår ihop olika delar. Det skapar en ovisshet för medarbetarna. Det är jättetufft, säger David Samuelsson.
Under 2024 har studieförbunden också totalt blivit färre. Kulturens bildningsförbund och muslimska Ibn Rushd har lagt ner helt efter kritik och indragna bidrag. Totalt står de två nedlagda små förbunden bara för 91 av de 850 borttagna tjänsterna.
– Att de förlorade sitt statsbidrag berodde på att Folkbildningsrådet bedömde att de inte hade möjlighet att fortsätta och på att de förlorade sina kommunala och regionala bidrag, säger David Samuelsson.
Minskad budget kom parallellt med ökade krav på kontroll och mer administration i studieförbunden, vilket kräver personal.
– Det tar mycket resurser för en mindre organisation, säger David Samuelsson.
Sensus Norrland beskriver det i Sundsvalls tidning som ett stålbad när de fick säga upp personal förra året.
På Medborgarskolan Mitt har också 30 procent av tjänsterna försvunnit på regionnivå enligt Värmlands Folkblad.
– Vi har gjort dramatiska förändringar, säger Marcus Andersson, regionchef till tidningen.
Minskad personalstyrka har också gett avtryck i form av färre studiecirklar och arrangemang. I var fjärde kommun har ett eller flera studieförbund lagt ner sin verksamhet . Till exempel i Hässleholm, Uddevalla och Vingåker.
–Vi har tappat fjorton procent av verksamheten - antalet arrangemang, studiecirklar och kulturprogram minskar. Det slår väldigt olika och mycket tuffare mot landsbygden än de större städerna, säger David Samuelsson.
Replokaler har stängts på ett tjugotal orter enligt Studieförbundens rapport Replokalskris i musiksverige.
En rad artister, till exempel E-Type, har kritiserat de stängda replokalerna offentligt.
– Man nedmonterar fundamentet för Sveriges otroliga musikframgångar. Vi kommer se, eller snarare inte se, effekterna av detta i framtiden, säger Martin ”E-type” Erikson i ett pressmeddelande från Studieförbunden.
Han deltog i Studieförbundets kampanj tillsammans med en rad andra artister som Per Gessle, Ghost, Lars Winnerbäck, Shellback, Karin Dreijer, Jill Johnson och Jonas Åkerlund.
Siffran 850 heltidsanställda består av enkätdata från samtliga studieförbund i Studieförbunden. De har fått svara på hur många helårsarbetstider som försvunnit. Det framgår inte om minskningen är uppsägningar, visstidsanställningar som löpt ut eller pensionsavgångar som inte har ersatts.
Två studieförbund har helt lagt ned. Det ena är Kulturens Bildningsverksamhet som hade 41 helårstjänster enligt verksamhetsberättelsen. Det andra är studieförbundet Ibn Rushd. De hade enligt en uppgift från före detta chef 50 anställda. Totalt står de två nedlagda förbunden för 91 av de 850 borttagna tjänsterna.
Läs rapporten här.
Studieförbunden är studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Organisationen bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet.
Det finns åtta studieförbund i Sverige: ABF, Studieförbundet Bilda, Folkuniversitetet, Medborgarskolan, NBV, Sensus studieförbund, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan.