Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Kompetensbaserad rekrytering – så går det till

Vad innebär det egentligen att rekryteringen sker kompetensbaserat? Kollega har pratat med en medarbetare och en chef med erfarenhet av processen.
Publicerad 1 november 2022, kl 07:00
Jennifer Jussila och Frida Bergström sitter i varsin fåtölj med en skärm mellan sig.
Jennifer Jussila, Head of Talent på Funnel, hittade Frida Bergström med hjälp av kompetensbaserad rekrytering. Foto: Mikael Sjöberg

När Frida Bergström sökte sin tjänst som Revenue Operations Manager på mjukvarubolaget Funnel hade hon bara hört begreppet ”kompetensbaserad rekrytering”, men inte upplevt det.

Jag är van att söka tjänster med hjälp av cv och personligt brev. Här skickade jag enbart in mitt cv och fick samtidigt svara på frågor om min erfarenhet inom olika områden. Därefter fick jag göra ett personlighets- och ett logiktest.

Några dagar senare fick Frida Bergström återkoppling hon hade gått vidare till en telefonintervju. Där kunde hon ställa frågor om tjänsten samtidigt som hon fick svara på fler frågor om sin kompetens, tidigare arbetsuppgifter och vad hon hade för yrkesmål.

Urval ska göras på kompetens och inte färgas av fördomar eller förutfattade meningar

Det dröjde några dagar, sedan fick hon ny återkoppling. Hon blev kallad till möte med rekryteraren och den rekryterande chefen.

Frida Bergström berättar att alla frågor ställdes på samma sätt.

Jag uppmanades att ge exempel på en specifik situation och berätta hur jag hade hanterat den. Därefter fick jag följdfrågor som utmanade mig att tänka igenom konsekvenser och lärdomar utifrån varje situation.

När intervjun var avklarad var det dags för nästa stora moment. Frida Bergström skulle förbereda ett case som innebar arbetsuppgifter som ingick i den sökta tjänsten.

Det var första gången jag besökte kontoret. Där presenterade jag caset för en teammedlem och den rekryterande chefen. Efter presentationen förde vi en dialog kring hur jag hade tänkt och kommit fram till resultatet.

Rekryteringens näst sista moment var att Frida fick träffa sina kommande kollegor för en teamintervju.

Det kändes väldigt bra och kul och var mer som en konversation än en intervju. Teamintervjun var nog mitt favoritinslag i rekryteringen då jag fick störst inblick i hur det faktiskt skulle vara att jobba i mitt framtida team och på Funnel.

Rekryteringen avslutades med referenstagning. Sedan blev Frida Bergström erbjuden tjänsten.

Trots rekryteringens många moment föredrar hon den kompetensbaserade processen framför den traditionella metoden.

Helt klart. Som arbetssökande underlättade det även för mig att få en insikt om jag var rätt match för tjänsten. Det blev väldigt tydligt när jag fick frågor kopplade till min kompetens och där jag själv fick en inblick i hur jag beter mig i olika situationer.

Det kändes väldigt bra och kul och var mer som konversation än en intervju

Hennes bästa tips för andra som ska gå igenom kompetensbaserad rekrytering är att vara så specifik som möjligt och ge konkreta exempel på situationer man upplevt.

Det hjälper mycket, både rekryteraren och dig som arbetssökande.

Jennifer Jussila är Head of Talent på Funnel och den som rekryterade Frida Bergström.

Som tillväxtbolag är rekryteringen en central och strategisk fråga för oss. Vi bestämde tidigt att vi ska vara noggranna med vilka vi anställer. Här tror jag att vår rekryteringsmetodik har varit ett viktigt stöd och gett oss bättre förutsättningar att anställa rätt personer, säger hon.

Jennifer Jussila föredrar kompetensbaserad rekrytering eftersom hon menar att det är en evidensbaserad metod där strukturen och relevanta kompetenser är centrala. Hon anser att det är mycket mer än ett cv som avgör om en kandidat kommer att lyckas i sin nya roll, då olika egenskaper, förmågor och motivation spelar in.

Våra chanser för en lyckad rekrytering ökar i och med att vi alltid utgår från relevanta och nödvändiga frågor i rekryteringsprocessen. Genom att vi minskar mängden irrelevanta krav, ökar vi också chansen att hitta rätt person.

Metoden är mer objektiv och vi minimerar beslut som baseras på vår magkänsla och som ofta kan vara missledande. Även den arbetssökande upplever sig mer rättvist bedömd, då alla kandidater bedöms enligt samma kriterier.

Jennifer Jussila står framför whiteboard med lappar och text.
På whiteboarden har Jennifer Jussila beskrivit sitt teams vision: att ge hög kandidatupplevelse och att vara ett föredöme för andra inom rekrytering. Foto: Mikael Sjöberg

Jennifer Jussila håller med om att det tar tid att jobba kompetensbaserat samt att det kräver många delmoment. Men hennes bild är att det jämnar ut sig i längden.

Strukturen skapar en tydlighet internt. Den gör att processen flyter på bättre och underlättar beslutet kring vem vi ska anställa. Vi utbildar våra ledare kontinuerligt så att de ska känna sig bekväma med att rekrytera kompetensbaserat och förstå varför vi använder oss av den metoden.

Jennifer Jussila berättar att Funnel har en mycket låg personalomsättning samt en hög nöjdhet bland sina anställda.

Det talar för att vi lyckats rekrytera personer som är framgångsrika och trivs i sina roller. Sedan får man inte glömma vikten av att fortsätta motivera de anställda efter att de börjat, och där tror jag att kompetensbaserad rekrytering underlättar i och med att vi identifierar kandidatens styrkor och utvecklingsområden redan under själva rekryteringsprocessen.

Jonas Mauritzson är karriärrådgivare på omställningsorganisationen TRR. Han har en bred erfarenhet både av traditionell och kompetensbaserad rekrytering.

Jonas Mauritzson.
Jonas Mauritzson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Urval ska göras på kompetens och inte färgas av fördomar eller förutfattade meningar. Men för att det ska fungera behövs en tydlig, kompetensbaserad kravprofil som är relevant för den aktuella tjänsten. Dessutom måste urvalsfrågorna vara grundläggande och relevanta för tjänsten.

Jonas Mauritzson menar att en utmaning är att begreppet ”kompetens” kan tolkas på olika sätt.

På TRR har vi en bred tolkning av begreppet och beskriver kompetens som kunskaper, erfarenheter, färdigheter, personliga egenskaper, värderingar och drivkrafter.

Hans viktigaste råd inför att träffa arbetssökande är att börja med att kartlägga kompetensen.

Jag brukar säga att man ska göra sig själv medveten om vilka kunskaper erfarenheter, färdigheter, personliga egenskaper, värderingar och drivkrafter man har.

Ett tips är att man tänker igenom och tränar på att konkretisera och beskriva sin kompetens. Det kan man göra genom att ge konkreta exempel från tidigare arbetsliv.

Fokus bör ligga på hur du agerat i olika situationer. Det är också bra att beskriva vad dina kompetenser åstadkommit.

TRR brukar även råda arbetssökande att läsa på om företaget, ta reda på så mycket som möjligt om tjänsten samt att göra en så kallad annonsanalys.

Det betyder att du går igenom och plockar ut de delar ur annonsen som handlar om kompetens. När du sedan skriver din ansökan tar du utgångspunkt i dessa delar och speglar relevanta kompetenser så långt möjligt. Du behöver helt enkelt anpassa ditt cv efter varje roll du söker.

Inför en eventuell intervju behöver du också träna på att kunna ge konkreta exempel som bekräftar att du har de kompetenser som efterfrågas.

Jennifer Jussila tittar fram på Frida Bergström bakom skärm.
Med facit i hand är Frida Bergström väldigt positiv till rekryteringsmetoden som hennes arbetsgivare använder. Foto: Mikael Sjöberg

Jonas Mauritzson tror att den kompetensbaserade rekryteringen är här för att stanna.

Metoderna kommer att utvecklas så att urvalet så långt det bara går baseras på kompetenser och inte på ”magkänsla” och ”människokännedom”.

Enligt honom är personliga brevet redan på väg bort. Och en effekt av det har blivit att det personliga brevet ”flyttat in” i cv:t, som i dag ofta består av mer än bara arbetslivshistorik.

Det som i första hand flyttat över i cv:t är svaret på frågan: ”Varför söker du jobbet?”

Den frågan är ofta en av de första som ställs i en intervju. Arbetsgivarna vill såklart ha medarbetare som verkligen vill ha jobbet de söker och som medvetet sökt sig till ett specifikt företag och en speciell roll. Arbetar man kompetensbaserat är detta också en viktig fråga att ställa eftersom den handlar om drivkrafter, som enligt TRR:s definition är en del i kompetensbegreppet.

Hans rekommendation är därför att inleda cv:t med en kort text som ska bidra till att skapa intresse för dig som kandidat och ge svaret på frågan varför du söker jobbet.

Så skriver du ditt cv

Klargör din kompetens.

Anpassa innehållet efter det jobb du söker.

Det ska vara lättläst och relevant för jobbet du söker.

Lägg ner tid och omsorg på text och utseende.

Källa: TRR (Läs mer på trr.se: Paketera din kompetens, Så skriver du ditt cv.)

Text: Katarina Markiewicz

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

Lär dig tolka jobbannonserna

Dagens platsannonser kan få den mest meriterade toppkandidaten att tappa modet. Det tycks vara folk med superkrafter som avses i jobbannonserna. Lär dig att avkoda och använda flosklerna så blir det lättare att ro hem jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 16 maj 2024, kl 06:04
Jobbannonser innehåller lätt floskler som många bollar i luften, stresstålig och agilt arbetssätt. Men vad betyder de? Till vänster en man helt täckt av post it-lappar och till höger en jonglerande clown i kostym på ett kontor.
Många bollar i luften? Stresstålig? Agilt arbetssätt? Jobbannonser kryllar av floskler. Men vad betyder de? Kollega hjälper dig avkoda klyschorna när du söker jobb. Foto: Colourbox.

"Företaget XX söker nu efter sin nya stjärna som brinner för att ta försäljning till en ny nivå genom att skapa långsiktiga relationer med alla kunder."


Meningen kommer från en autentisk platsannons i Sverige år 2024. Man undrar lite över vilken stjärna som vågar anta utmaningen och vad denna har för självbild. Men du behöver faktiskt varken vara en stjärna, superhjälte eller ens narcissists för att ro hem en anställning. Det går utmärkt att avdramatisera kravspecifikationerna genom att omtolka flosklerna i rekryteringsammanhangen. Samt bolla tillbaka klyschorna till arbetsgivaren.

Du ska vara: Positiv

Ställs kravet att du ska vara positiv betyder det i själva verket att du ska säga ja till allt och inte ifrågasätta chefens beslut. Det är helt klart något skumt med ledare som vill omge sig med smilande ja-sägare, i synnerhet sedan det framkommit att positiva medarbetare är skadliga för arbetsmiljön.  Men tala för all del inte om att du är en skeptiker. Nicka bara leende åt alla floskler och kläck ur dig att du gärna ser glaset som halvfullt. Ännu hellre helt fullt. Vem kan invända mot ett helfullt glas liksom? 

Stresstålig

Ordet stresstålig= röd varningsflagg.  Det betyder egentligen att här bryr man sig inte så mycket om arbetsmiljön utan betraktar personalen som en slit- och slängprodukt. Vana av att ha många bollar i luften är en förlegad klyscha som lyder under samma kategori larmsignaler som stresstålighet. 

Målmedveten 

Det här kravet torde vi alla ärligen kunna svara ett rungande ja på. För vem kan förneka att lunchen med kollegorna inte är arbetsdagens utan tvekan viktigaste mål? Vad arbetsgivaren däremot är ute efter är onekligen en enveten liten streber som kan se till att chefernas bonusprogram ger rejäl utdelning.

Självgående

Detta är en ren och skär arbetsgivarlögn. Fall inte i den fällan att poängtera du är bra på att ta eget ansvar. Chefer vill visserligen inte bli besvärade med krav på coaching och bekräftelse, men de vill heller inte att du ska fatta självständiga beslut och tuffa på efter eget skön. 

Gilla ett högt tempo 

Ja, så klart arbetsgivarna inbillar sig att de vill ha en Duracellkanin. Men man ska akta sig för önskningar, den arbetsgivare som fått denna våta dröm uppfylld lär nog bittert ångra att hen anställd ett energiknippe som inte tycks ha en av-knapp. Såvida du inte är lika sävlig som en sengångare kan du gott hävda att du gillar ett högt tempo. Att det uteslutande gäller i actionrullar, behöver du inte avslöja. 

Prestigelös 

Jo, tjena. Prestige är närbesläktat med ordet prestera och säg den arbetsgivare som inte vill att anställda ska prestera? Står det prestigelös i annonsen ska det tolkas som att du ska vara ödmjuk inför överheten och kunna rycka in och skura toaletterna eller tvätta chefens bil utan knot, oavsett vad du är anställd som. Pass på den. 

Kreativ 

Tolkningen beror på lite vilket yrke som avses. Det kan betyda att man är ute efter någon som kan se mellan fingrarna på arbetstidslagar eller andra lagar med för den delen. Att du ska vara lite uppfinningsrik när det gäller att skriva fakturor eller kränga skosnören. Rör det sig om ett så kallat konstnärligt yrke så kan det vara tillrådligt att plugga in floskeln: ”Jag är van att tänka utanför boxen, men går aldrig över gränsen”.  

Hög servicekänsla/ serviceminded 

Du ska utan gnöl hämta kaffe åt chefen och konstant lisma för kunder som alltid anses ha rätt. Passar inte galoscherna så…Men visst passar de dig – du kan ju sannenligt erkänna att du tycker servicekänsla är A och O. Åtminstone när du själv är kund. 

Förändringsbenägen

Som om! Jo, du ska självklart stoiskt emotse alla tröstlösa omorganisationer, men nåde dig om du själv kommer med något förslag som skulle förbättra situationen på arbetsplatsen. 

Samarbetsvillig 

Jo vars, det beror väl lite på vem du är villig att samarbeta med? Är det chefen och dennes lilla kotteri av bruntungor är det välkommet, men skulle du få för dig att samarbeta med kollegorna om att exempelvis bilda klubb och kräva kollektivavtal? Inte så populärt.  Men framhåll gärna att du har lagkänsla. Att din lagkänsla begränsar sig till AIK, behöver du inte berätta. 

Engagerad

Ett ord som frekvent förekommer i jobbannonser och som kan tolkas fritt. De flesta är ju engagerade i någonting - hur det går för Kim och Kylie eller vilka som kommer att dö i nästa säsong av House of Dragons. Det arbetsgivaren i själva verket vill höra är du brinner för försäljningsmål eller produktionsprocesser eller vad det nu är företaget sysslar med. 

Flexibel

Nej, det betyder inte att arbetsgivaren låter dig välja när och var du ska jobba, utan snarare att du ska kunna jobba över när det behövs och ha möjlighet att dumpa såväl ungar som privatliv när plikten kallar. Du kanske också behöver vara lite flexibel när det gäller lönen och ha förståelse för att den inte nödvändigtvis kommer den 25:e varje månad. 

Du brinner för… 

Jodå, uttrycket florerar fortfarande i jobbannonser, trots att det är såå 1900-tal och majoriteten av alla läskunniga insett att den som brinner för jobbet också blir utbränd. Trendkänsliga arbetsgivare har dock ersatt den uttjatade frasen med Passionerad. Eller Driven. Och passionerade eller drivna är vi väl alla lite till mans?

Strukturerad 

Varför inte? Men vad vill företaget ha egentligen? Att du kan ställa kaffekoppen i diskmaskinen efter dig eller komma ihåg inbokade möten?  Ett litet diffust ord som egentligen vem som helst som förmår organisera sin besticklåda kan skriva under på. 

Agilt arbetssätt 

Ingen har hittills lyckats klura ut vad det egentligen betyder, det är förmodligen ett uttryck som arbetsgivare gärna svänger sig med eftersom det ger illusion av att man är i framkant. Svara gärna att du är öppen både för iterativa och inkrementella arbetssätt. Det lär få arbetsgivaren att inte ställa fler frågor i ämnet.