Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Stå för dina svagheter på anställningsintervjun

Inför intervjun tänker du över dina styrkor. Men hur ärlig ska du vara med dina svagare sidor?
David Österberg Publicerad 24 september 2017, kl 19:20
Illustration: Annelie Carlström
Illustration: Annelie Carlström

Redan som små lär vi oss att det är fult att ljuga, ärlighet varar längst. Men när en arbetsgivare vill veta vilka våra sämre sidor är fluffar vi lätt till sanningen. Det tar emot att erkänna att vi kan vara lite slarviga, långsamma, blyga eller stresskänsliga – eller avskyr att ha många bollar i luften.

På nätet finns det gott om råd, som att man ska välja en egenskap som egentligen inte är negativ och låtsas att den är det. Till exempel att man ofta blir för engagerad i jobbet.

Men att göra så är fel, enligt de rekryterare och personalchefer som Kollega har talat med. Anställningsintervjun är ett sätt att ta reda på om den intervjuade och företaget passar för varandra – det är inte ett förhör där det gäller att komma undan med så mycket som möjligt.

Rekommendationen är att vara ärlig med sina svaga sidor, men samtidigt vara tydlig med vad man gör för att förbättra dem.

En rekryterare vet dessutom att det inte finns felfria människor och uppskattar personer med självkännedom som har förmåga att arbeta med sina negativa sidor.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4