Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Vandringen hjälper Jesper att stressa ner

Jesper Danielsson är funktionschef på PWC. När han inte vill tänka på jobbet vandrar han Sörmlandsleden – och käkar mackor vid en sjö.
David Österberg Publicerad
Peter Knutson
Hittills har Jesper gått som längst 28 kilometer på en dag ​​​​​​​– men siktar på att någon gång gå ett maraton. Peter Knutson

Vad är det bästa med att vandra?
– Det är otroligt härligt att vara ute i naturen. Man känner hur stressen från jobbet bara rinner av en. Flera gånger har jag kommit på mig själv med att tänka: ”Fan, vad det här är najs.”. Det är som att bli uppkäkad av naturen. Jag brukar vandra tillsammans med Tommi, en kille från Katrineholm som jag lärde känna under en kurs för några år sedan. Vi vandrar mest Sörmlandsleden eftersom den ligger mitt emellan honom och mig.

Är det alltid roligt att vandra?
– Än så länge. Jag ser alltid fram emot att komma fram till en fin sjö och äta den första mackan och dricka kaffe på morgonen. Man kommer in i en härlig djupandning som sitter i hela dagen. När man är på väg hem sitter man och ler i bilen för att man har fått vara ute i naturen hela dagen. Och på natten sover man så jäkla bra.

– Även om vi bara går led vet man aldrig vad man kommer att möta under dagen. Vi brukar läsa på så att vi vet var vi ska börja och sluta, men man vet inte hur det kommer att se ut. Man går genom skogar, förbi berg och vatten och njuter av tystnaden. Och det kryllar av svensk historia längs leden.

Hjälper vandringen dig att hantera ditt jobb?
– Absolut. Det är jättehärligt att kunna ta med sig den ro man får i naturen in på kontoret. Vandringen påverkar mig positivt både före och efter. Några veckor innan kan jag sitta och förbereda och bli på bra humör bara av det. Fundera över var vi ska börja och sluta och vilka mackor jag ska ha med mig. Effekten av vandringen sitter i flera dagar efteråt.

Vilken utrustning behöver man?
– Det är lite roligt att få ett nytt intresse, för då får man också en ursäkt att köpa prylar, haha. Men egentligen behöver man inte så mycket. Ett par schyssta byxor är ju bra att ha, med bra fickor. Och ett par bra skor, förstås. I början delade vi ryggsäck, men det är skönt att ha en egen ryggsäck, så det har jag nu. Och så har jag köpt en alldeles för dyr kniv.

Vandringsplaner för framtiden?
– Hittills har det blivit dagsturer, men vi har lite tankar på vandring med övernattning. Kanske i fjällen, för att få uppleva en annan typ av natur. Och Tommi tycker att vi ska testa om vi kan gå ett maraton på en dag. Men då gäller det att börja tidigt. Som mest har vi gått 28 kilometer och då hann det börja mörkna. Det blev lite stressigt och så ska det ju inte vara.

Läs mer: 

STF: ”Vi måste bromsa överturismen” 

Het trend att vandra på semestern

Ciabatta är bästa vandringsmaten

Namn: Jesper Danielsson.

Gör: Funktionschef inom IT på PWC.

Ålder: 50 år.

Bor: Älvsjö, söder om Stockholm.

Bästa vandringsmackan: En matig ciabatta med exempelvis god italiensk salami, soltorkade tomater, brie, något grönt, olivolja och svartpeppar.

Tips till vandringssugna: Gör det bara! Hitta en lagom rundslinga. Packa en liten rygga, på med sköna skor och ge dig av!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.