Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Nördcafé

Vad gör ni på Tekniska musseets Nördcafé?
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Walk of the Nerd´s är Tekniska museets hedersvägg, där bilder på personer som gästat nördcaféet hänger. Efter tre år har det blivit några stycken. Nils Olander har två personliga favoriter: Fysikern Caroline Hyll som berättade om vilka planeter som är bra att resa till om jorden går under och Carolina Gomez Lagerlöf, som visade några av de ritningar på rymddräkter som genom åren lämnats in till Patentverket.

- Det är inte så mycket ämnet som gör dem till favoriter utan sättet de talade på. Det som skiljer en nörd från en person med ett intresse, är att nörden har svårt att skilja på sig själv och sitt intresse medan en ickenörd pratar om ämnet och inte om sig själv.

Oorganiserade nördar

Idén om ett nördcafé föddes på våren 2009. Från början tänkte Tekniska museet starta en nördgala, där man prisade personer med säregna intressen. Det visade sig dock vara svårt då nördarna varken är organiserade eller särskilt medialt intresserade. 

- Då tänkte vi att vi tonar ner det lite. Alla gillar att gå på café, dricka kaffe och äta kakor, så det blev formen. Sedan bjöd vi in personer vi blev tipsade om eller som själva hörde av sig.
Sedan starten har allt ifrån kända musiker till hissfantaster, ufokännare, kärnkraftsmotståndare och stumfilmsentusiaster gästat nördcaféet. Inga ämnen är för smala eller för stora, även om Nils Olander, museets egen nördgeneral, försöker att få till en bra blandning.
- Det är lättare att hitta killar än tjejer, men vi försöker att pusha på tjejerna lite extra.
Förra året var det nära att självaste Rod Stewart kom till nördcaféet.

- Jag vet att han är en nörd på att bygga amerikanska industrilandskap med modelljärnvägar. Det är det han gör på hotellrummet när han är på turné. Han har själv sagt att han hellre är på omslaget av tidningen Model Railroader än någon annanstans, så då tänkte jag att jag skulle skriva en text till tidningen och få honom uppmärksamma att Tekniska museet har en fin modelljärnväg, så kanske han ville komma hit och prata om sitt intresse. Jag kom rätt nära eftersom jag fick kontakt med hans manager, men det föll på tidsbrist.

Även om inget arvode utgår till den gästande nörden har det inte varit särskilt svårt att få folk att ställa upp. Nördcaféerna är gratis och man vet inte på förhand om det kommer att dyka upp en enda människa.
Det populäraste seminariet hittills handlade om nedladdning och Ipred. Men det anordnades också precis när debatten var som hetast.

- Ibland kommer det 80 personer. Ibland 10. Vi försöker att anpassa diskussionen till situationen.
Till varje föreläsning försöker Nils Olander också att plocka fram museiföremål så att den stämmer överrens med ämnet. När Salem Al Fakir gästade museet, släpade han till exempel fram Christopher Polhems gamla orgel, en hemmagjord synt och ett självspelande piano.

Håller nördbegreppet på att förändras?

- Definitivt. I dag är ordet nörd inte längre förknippat med datakulturen och starwars-kulten utan snarare att vara en egen person och kunna kolossalt mycket om ett ämne. Det är besjälade människor som vigt sitt liv åt ett ämne och tar en med till världar som man inte visste fanns.

Vårens schema är inte helt spikat än, men i mars kan den som vill läras sig att bygga egna flygplan och i april kommer Aron Hekala och Lukas Ivanow och berättar och deras stora intresse: Freerunning och Parkour.
- Vad som är lite kul är att de har hört av sig från andra museer och sagt "Vi vill starta nördcafé. Hur gör vi?". Och egentligen behövs det inte så mycket. Det gäller bara att ha respekt för personer som inte är mainstream

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.