Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Fullt möjligt att förhindra mobbning

Det behöver inte vara svårt att förhindra mobbning. När medarbetarna får vara med och upptäcka problem går det att göra något åt dem.
David Österberg Publicerad
Metoden som används kallas Stamina och handlare om att medarbetarna får beskriva sin arbetsmiljö och vad som kan göras åt problem. Illustration: Siri Carlén.

Vill man så kan man. Så kan man förenklat sammanfatta Magnus Svartengrens syn på hur man förhindrar mobbning. Han är professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och leder ett interventionsprojekt som studerar arbetsmiljö ur medarbetarnas perspektiv.

– Vi vet vilka faktorer som orsakar mobbning. Och på samma sätt som det var möjligt att förebygga problemen med asbest i arbetslivet går det att förebygga problem med mobbning.

Metoden som används kallas Stamina och handlare om att medarbetarna får beskriva sin arbetsmiljö och vad som kan göras åt problem.

Där modellen används får medarbetarna då och då svara på webbfrågan ”Vad kännetecknar din arbetssituation just nu.” Frågan följs av flera följdfrågor. Svaren genererar en rapport som blir underlag för en workshop. Där diskuterar medarbetarna det som kommit fram och workshopen leder till aktivitetsplaner som genomförs och följs upp tre gånger per år.

Det som är snyggt är att modellen kan användas för att rätta till det som är fel. Det är en light-variant av systematiskt arbetsmiljöarbete.

Projektet avslutas år 2020. Då hoppas forskarna dels att de vet mer om hur man framgångsrikt hanterar kränkningar, dels varför modellen fungerar bättre i vissa arbetsgrupper jämfört med andra.


Följ #tvåiveckan i Kollegas sociala kanaler, på webben och i nästa nummer av tidningen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.