Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionen: Klarna bryter mot lagen

Unionen kallar Klarna till tvisteförhandling för brott mot medbestämmandelagen.
– Vår bedömning är att det har begåtts brott mot MBL. Det är allvarligt och det måste vi agera mot, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.
Elisabeth Brising Publicerad 14 juni 2022, kl 12:42
Martin Wästfelt på Unionen och bild på Klarnas huvudkontor.
Unionen anser att Klarna brutit mot MBL och kallar nu till förhandling. Foto: Unionen och Claudio Bresciani/TT

Klarna meddelade sin personal på ett möte 23 maj att 10 procent av personalen kommer behöva sägas upp globalt. Fackrepresentanter fick ingen information i förväg. Ett antal medarbetare har sedan kallats till möten där de fått ett avgångsavtal i handen och tio dagar på sig att välja att skriva på det. De ska också ha stängts av från vissa kommunikationskanaler i företaget under perioden.

Unionens lokala fackordförande har riktat skarp kritik mot företagets agerande. Nu agerar Unionen centralt tillsammans med Finansförbundet genom att skicka en förhandlingsframställan om brott mot medbestämmandelagen, MBL, till Klarna.

– Vi ser att de har gjort fel både i samband med varslet, hur informationen har gått ut internt och hur Klarna har agerat mot de berörda medarbetarna. Vår bedömning är att det har begåtts brott mot MBL, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen i ett pressmeddelande. 

Klarna har inget kollektivavtal med Unionen, men det finns närmare 1000 medlemmar på arbetsplatsen och en lokal fackklubb. Arbetsgivare i Sverige är skyldiga enligt lag att förhandla med fackligt aktiva om man planerar viktiga förändringar av verksamheten.

 Det går inte att bete sig hur som helst för att man inte omfattas av kollektivavtal. Det finns fortfarande lagar samtliga arbetsgivare i Sverige måste följa, säger Martin Wästfelt.

Arbetsdomstol kan avgöra

Först hålls tvisteförhandlingar mellan Unionen, Finansförbundet och Klarna Bank AB om brott mot MBL där fackförbunden yrkar på skadestånd. Om parterna inte kommer överens går ärendet vidare till Arbetsdomstolen som avgör fallet.

Det här är medbestämmandelagen (MBL)

Enligt MBL är en arbetsgivare som inte har kollektivavtal skyldig att förhandla med de fackliga parterna på arbetsplatsen i frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist. Detsamma gäller om arbetsgivaren planerar viktigare förändringar av verksamheten eller arbets- och anställningsförhållandena för de fackligt anslutna på arbetsplatsen.

Källa: Unionen 

Elisabeth Brising
[email protected]