Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Stort varsel på Klarna – facket fick inget veta

Klarna varslar tio procent av sin personalstyrka, vilket kan innebära 350 anställda i Stockholm. Men fackklubben – som representerar ungefär 700 personer – fick inget veta.
Oscar Broström Publicerad 24 maj 2022, kl 09:15
Bild utanför Klarnas kontor i Stockholm.
Klarna varslar tio procent av personalstyrkan - med förhandlade inte med facket innan varslet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Under måndagseftermiddagen gick Klarna, kända för sin stora betalningstjänst, ut med att de kommer att säga upp tio procent av sin personalstyrka. Anledningen är, enligt ett pressmeddelande från företaget, ändrade förutsättningar med anledning av omvärldsläget.

Klarna har ungefär 3 500 anställda på kontoret i Stockholm vilket innebär att runt 350 personer kan förlora sitt jobb.

– Ingen har kontaktat oss. Vi fick nyheten samtidigt som alla andra och blev väldigt chockade. Vi är väldigt upprörda. Vi försöker bara hjälpa så många vi kan just nu, så det är hektiskt för tillfället, säger Sen Kanner, fackklubbsordförande på Klarna.

Unionens fackklubb på Klarna blev överrumplade av varslet. De hade varken fått information eller medverkat i någon förhandling innan företagsledningen tillkännagav beskedet, något som kan vara ett brott mot MBL, medbestämmandelagen.

Unionens fackklubb på Klarna är runt 700 medarbetare stor. Kanner berättar att man länge arbetat för att få Klarna att teckna kollektivavtal, med att företaget inte varit intresserat av det.

”Har redan blivit uppsagda”

Exakt hur många som nu kommer att få sluta är ännu oklart, men under tisdagen har Klarna börjat kalla enskilda medarbetare till möten där de får besked om att de kommer få lämna företaget.

– Vissa i fackklubbsstyrelsen har redan fått besked att de har blivit uppsagda, så allt är väldigt osäkert just nu, säger Kanner.

I nuläget vet inte Kanner när uppsägningarna börjar gälla. Klarnas fackklubb har kontakt med Unionen centralt för att se hur man kan gå vidare för att hjälpa, stötta och skydda så många medarbetare som möjligt.

– Våra kolleger i USA som blev uppsagda (20–30 stycken) har redan inget jobb att gå till i dag. Där var det omedelbart. Här i Sverige uppmanar vi våra kolleger, som får varsel om att de blir uppsagda, att inte skriva på några dokument så att vi förhoppningsvis kan försena processen.

Arbetsrätt

Avskedad via sms under sjukskrivning

Mannen hade jobbat på bärgningsfirman i fyra år när han under en sjukskrivning blev avskedad via sms. Anledningen var att han föredrog den bil han brukade köra.
Publicerad 2 juni 2023, kl 13:03
Man tittar på sin smartphone och läser ett sms
När mannen varit sjukskriven ett par veckor fick han ett sms av sin arbetsgivare som talade om att han var avskedad. Foto: Shutterstock

Enligt arbetsgivaren hade mannen arbetsvägrat och misskött sin tidrapportering. Arbetsvägran rörde sig om en händelse då en kollega hade bett honom att köra en specifik bil, men mannen hade föredragit en annan och tagit den istället.  

Bolaget menar också att han misskött sin tidsredovisning och inte rapporterat in rätt antal timmar för olika uppdrag. Här har dock Unionen en annan uppfattning.

– Han har rapporterat in korrekt tid både muntligen och via den app som företaget använder för tidsredovisning, säger Sverker Wickberg, förbundsjurist på Unionen och som företräder medlemmen i tingsrätten.
 

Avskedades via sms

Bara några veckor efter att mannen blev sjukskriven avskedades han utan att bolaget gett honom en varning eller påpekat några problem. Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor för avskedandet, samt utebliven lön och sjuklön.