Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Flera klubbar skänker pengar till Ukraina

Många medlemmar i Unionen engagerar sig för att stötta Ukraina. Här är fem fackklubbar som på olika sätt bidragit.
Kvinna håller upp skylt med hjärta i Ukrainas färger.
"Det finns en otrolig vilja att hjälpa till," säger säger Carl-Fredrik Paleús, klubbordförande på Maquet Critical Care. Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Calderys Nordic är ett företag med anläggningar på flera håll i Sverige som jobbar med eldfasta lösningar. På riksklubbens årsmöte väcktes förslaget att skänka pengar ur medlemskassan till Ukraina.

– Vi hade lite pengar kvar i klubbkassan och fattade beslutet att skänka en del av dem som en liten solidarisk handling, säger Unionenklubbens ordförande Dan Andersson, som jobbar på Calderys Nordic i Åmål.

5000 kronor, motsvarande en hundralapp per medlem, skänktes till Ukraina och lika mycket gavs i bidrag till Röda Korset. Företagets ägare, Imerys, slantade också upp pengar - den sammanlagda summan blev 194 000 euro, alltså motsvarande drygt två miljoner svenska kronor.

Electrolux

Nästan lika mycket har Electrolux bidragit med – 1,6 miljoner kronor, varav anställda i 35 länder samlat ihop hälften. Initiativet kom från företaget.

– Företaget var otroligt snabba på bollen så klubben hann inte riktigt med, säger Peter Ferm, ordförande i Electrolux Unionenklubb.

Kreolis

På trafikföretaget Keolis kom initiativet till insamling till förmån för Ukraina från Unionens riksklubbordförande Klas Wallin.  Klubben lade 10 000, företagets samtliga 3 800 anställda sköt till 56 000 kronor och företaget gick in och rundade av summan till 200 000 kronor som skänktes till Rädda Barnen.

– Det blir en starkare vi-känsla om man gör något i tillsammans med företaget, än om enbart företaget skulle skänka pengar. Om någon månad ska vi göra något ytterligare ihop med företaget till förmån för Ukraina. Vad det blir då beror på vilka förutsättningar och behov som finns just då, säger Klas Wallin.

AKK

Unionenklubben på AAK, som tillverkar växtbaserade oljor, skänkte 11 600 kronor ur kassan. Pengarna gick till UNHCR och matchades av arbetsgivaren.

– Vi blev osäkra på om det var förenligt med stadgarna att skänka medlemmarnas pengar, men alla tyckte att det var en jättebra idé, så stödet från medlemmarna var stort, säger Veronika Nelleving, ordförande för klubben.

Donationen blev totalt 23 200 kronor.

Maquet Critical Care

Arbetsgivaren och klubben på Maquet Critical Care, som tillverkar medicinsk utrustning, har enats om två dagars permission för att anställda ska hjälpa till med insatser för människor som flyr kriget.

– Det finns en otrolig vilja att hjälpa till. Det kan handla om volontärarbete eller att dela ut mackor till ankommande. Det är ett välkommet initiativ, säger Carl-Fredrik Paleús, klubbordförande på Maquet Critical Care.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
David Österberg
David Österberg
[email protected]