Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Tuffa tider för miljardärer

Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.
Johanna Rovira Publicerad 8 november 2019, kl 15:59
Stefan Persson till vänster och sonen Karl-Johan Persson till höger.
Stefan Persson, styrelseordförande och tidigare vd för H&M, var rikast i Sverige förra året. Sonen, tillika nuvarande vd, Karl-Johan Persson kvalar också in bland Sveriges miljardärer. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Förra året ökade antalet dollarmiljardärer i Sverige från 32 personer till 33. Samtidigt åkte en person ut från den exklusiva miljardärklubben dit man alltså bara räknar folk som äger över en miljard dollar. Av de 33 tätaste har bara elva tjänat sina pengar själva – resten har ärvt dem, enligt Miljardärrapporten The billionaire effect 2019, som sammanställts av bland annat den schweiziska banken UBS.

De svenska miljardärerna äger sammanlagt 124,2 miljarder dollar. I USA, som toppar dollarmiljardärlistan äger 607 personer tillsammans 3 111 miljarder.

Rapporten visar dock att tiderna för världens miljardärer är tuffare – efter fem starka år har deras sammanlagda förmögenhet sjunkit med drygt fyra procent eller 388 miljarder dollar (ca 3 700 miljarder kronor). Den geopolitiska oron i världen, bland annat handelskriget mellan Kina och USA, sägs ligga bakom miljardtappet.

Ekonomi

Kan jag ta ett extrajobb?

Skenande matpriser, höjda bolåneräntor och ruggiga elkostnader. Ett extrajobb kan vara lösningen, men se upp för fällorna innan du skriver på för ett nytt jobb.
Johanna Rovira Publicerad 21 april 2023, kl 06:00
Kvinna med tomma fickor och händerna utsträckta.
Det kan stå dig mycket dyrt om du tar extrajobb som anses konkurrera med din nuvarande arbetsgivare – förutom att du riskerar bli av med jobbet kan du råka på skadestånd. Foto: Colourbox.

Konkurrensklausuler

Får du ta ett extrajobb? Det finns inget i lagen som hindrar dig att jobba extra (såvida du inte jobbar statligt), men kolla igenom ditt anställningsavtal och  kollektivavtal så att det inte finns några konkurrensklausuler eller andra skrivelser som förhindrar dig att ta ett extraknäck.

Det kan stå dig mycket dyrt om du tar jobb som anses konkurrera med din nuvarande arbetsgivare – förutom att du riskerar bli av med jobbet kan du råka på skadestånd om du döms för brott mot lojalitetsplikten.

Ett bra tips är att prata med din huvudarbetsgivare om att du ämnar ta extrajobb, för att ha ryggen fri.

Utmattning

Väger en extrainkomst tyngre än risken för en eventuell utmattningsdepression och sjukskrivning? Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän och längre sjukfrånvaro beror nästan alltid på stress, utmattning och depression.

Å andra sidan kanske dålig ekonomi är mer stressande för dig. Dessutom är understimulans, boreout, enligt vissa forskare lika skadligt för hälsan som att drunkna i jobb. 15 procent av kontorsarbetare uppskattas lida av boreout. 

Skattesmäll

Får du inkomster från flera håll är det mycket troligt att dina arbetsgivare var för sig betalar in för lite skatt. Så antingen ber du någon av arbetsgivarna att dra mer skatt eller så spar du undan pengar för att betala kvarskatt när dags.

Blir din sammanlagda årsinkomst över 613 900 kronor under 2023 tillkommer statlig inkomstskatt på 20 procent av det du tjänar över.  

 A-kassa

Blir du av med ditt heltidsjobb kan det bli knepigt att få a-kassa om du har ett extrajobb eller bisyssla. För att ändå få a-kassa krävs det att du haft extraknäcket i minst 12 månader och att inkomsten från extrajobbet inte överstiger 3 060 kronor i veckan i snitt. Extraarbetet får så klart inte heller hindra dig från att söka nytt heltidsjobb.

Tjänstepension

Det ska inte hända några konstigheter med tjänstepensionen om du tar ett extrajobb, den rullar på som den ska.  Men Unionens pensionsexperter uppmanar alla att alltid noga kolla vilka försäkringslösningar som finns om man tar jobb på ett företag som saknar kollektivavtal.