Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Så blir du rik

Ingen som har jobb behöver sakna pengar. Det hävdar författarna till en bok som menar att det måste få ta tid att bygga en ekonomisk buffert.
Niklas Hallstedt Publicerad 7 november 2019, kl 10:38
Colourbox
Tänker du långsiktigt – typ 30 år – kan ränta-på-ränta-effekten göra dig rik på riktigt. Colourbox

De har förebilder i sin egen släkt, författarna till boken Bli rik långsamt. I den berättar Peter Karaszi om sin ungerska mor och Ali Kashani om sin iranska mormor. Båda kvinnorna växte upp i djup fattigdom men lyckades vända på steken och få ett bättre liv.

– Jag är civilekonom men har fått mina viktigaste lärdomar om ekonomi från mamma. Hon brukade säga att vi klarade oss tack vare fattigdomen – den erfarenheten gjorde att vi var livrädda för att hamna där igen, säger privatekonomen Peter Karaszi.

Grundkonceptet för den som vill undvika fattigdom är enkelt: håll ned utgifterna, öka intäkterna och placera pengarna förnuftigt. Lättare sagt än gjort för många. Men det är samma sak som med bantning och träning, menar Peter Karaszi. Alla vet vad som krävs, men långtifrån alla förmår att leva på det vis som krävs.

Den som kan spara 882 kronor i månaden kan bli miljonär på 30 år

Den som fattar galoppen kommer inom sinom tid att bli hyfsat förmögen. Pengar skapar nya pengar genom ränta-på-ränta-effekten. Man får ränta inte bara på det sparade kapitalet, utan även på dess avkastning.

Historiskt sett fördubblas det insatta kapitalet på tio år, enligt författarna. Efter 30 år är det värt åtta gånger så mycket. Detta faktum kan användas som mentalt verktyg när man skär ned på onödiga utgifter, är ett av bokens tips. Inför varje köp multiplicerar man priset med åtta. Det är det belopp du kommer att ha i framtiden om du avstår från inköpet.

Budskapet är också att det går att plocka bort utgifter utan att lida av det.

– Tänk dig att du är på väg hem från krogen och beställer en sista drink. Du kommer ändå inte att ha någon glädje av den. Säg att drinken kostar 125 kronor, det betyder en tusenlapp i framtiden, säger Peter Karaszi.

Att avstå från en drink är en sak. Men har verkligen alla möjlighet att avstå från inköp och bli förmögna ens på sikt? Ja, hävdar Peter Karaszi. Alla som har ett arbete och en lön kan lägga undan minst 882 kronor per månad. På så vis kommer man att vara miljonär efter 30 års sparande.

– Klarar man inte det har man dålig disciplin, brist på insikt om ekonomiska samband, en god förmåga att lura sig själv, svag impulskontroll, tjocka offerkoftor eller skygglappar – eller en kombination av allt.

30 år är lång tid. Men det går naturligtvis att spara kortare än så. Det viktiga är insikten att det tar tid att samla på sig en förmögenhet – rik blir man inte över en natt.

Man ska alltså offra tillfredsställelsen det ger att konsumera bara för att bli rik?
– Målet är inte att alla ska bli jätterika, men man ska vara så välbeställd att man har en buffert om något oförutsett händer. Den egna ekonomin är viktig, också för att den hänger ihop med hälsan. Ont om pengar skapar mycket oro.

När det handlar om träning har det skett en mental förskjutning. I dag är det nästan märkligare att inte gå till gymmet än att göra det. En liknande förskjutning kanske är på väg också när det gäller privatekonomin, hoppas Peter Karaszi.

– Det har blivit mer acceptabelt att prata om pengar. Samtidigt har de sociala medierna förändrats en hel del, nu är vi på väg bort från exhibitionismen där man berättar om alla dyra prylar man köpt. Det är bra, det finns en generation som spenderar alldeles för mycket.

Om man till slut sitter där med sina sparade och förräntade pengar och frågar sig om det verkligen var värt uppoffringarna så finns en väg framåt. Det går att skänka pengar till olika former av välgörande ändamål.

– Det är väldigt givande att göra något som är givande för andra. Alla kan fundera på om det finns något välgörande ändamål som man vill satsa på.

Själv använder Peter Karaszi en del av sina pengar, arvet efter sin mor, i ett eget projekt för att bygga skolor i Afrika.

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ

  • En god ekonomi består av tre delar – intäkter, utgifter och investeringar – som alla är lika viktiga.
  • Det finns inga genvägar. Ju tidigare du börjar med något, desto fortare blir du bra på det. Att bli ”money smart” tar tid.
  • En svensk medianlön är cirka 23 000 kronor efter skatt. Sparar och investerar du tio procent av lönen har du 2,8 miljoner kronor efter 30 år.
  • En tumregel är att investerat belopp fördubblas på tio år. Efter 30 år är värdet åtta gånger så högt. Före varje inköp – multiplicera priset med åtta och få fram det belopp som du i framtiden kommer att ha om du avstår från köpet.
  • Undvik lån. De enda lån som är okej är bostadslån och studielån, som båda är investeringar för framtiden.
Ekonomi

Spara pengar: Så gör du billiga matlådor

Vill du dra ner på matkostnaderna? Genom att göra matlådor kan du spara upp till 15 000 kronor på ett år. Läs tipsen för billiga inköp och smarta storkok att ta med till jobbet.
Elisabeth Brising Publicerad 13 oktober 2022, kl 10:34
Matlådor.
Det är snåla tider. Men du kan spara 15 000 kronor per år på att ta med matlådor till jobbet i stället för att äta ute. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det finns många tusenlappar att spara genom att ta med matlåda till jobbet. Om du jobbar 45 veckor per år och äter lunch ute för 100 kronor per arbetsdag blir det hela 22 500 kronor på ett år beräknar ICA-banken. 

Enligt Konsumentverket kostar en hemlagad lunch i snitt 33 kronor, vilket skulle bli 7 425 kronor på ett år. Mellanskillnaden du sparar blir drygt 15 000 lax – inte i fisk utan i svenska stålar.

Medtagen mat är dessutom bättre både för miljön och hälsan – svinnet blir mindre och du vet exakt vad du stoppar i dig. Gör storkok på helgen och frys in så spar du tid och energi – du behöver inte tänka så mycket på vad du ska äta eller laga för mat under veckorna.

Ta hjälp av kollegorna

Om du tycker det är svårt att hålla ut med matlådorna kan du slå dig ihop med några kollegor som också vill äta mer hemlagat. Dela recept och klappa varandra på axeln. Just nu är inflationen rekordhög och matpriserna har dragit i väg rejält. Men det finns knep för att hålla igen på livsmedelskontot.

Gör storkok från grunden

Du tjänar alltid på att laga så mycket som möjligt själv från grunden. Hemlagade storkok blir både godare och billigare än halvfabrikat. Ett annat tips är att dra ner på mängden protein i måltiderna eftersom kött och fisk är det som kostar mest. Om proteinet skärs i tunna skivor går det också åt mindre.

Kolla priser med förstoringsglas

När du handlar i butik finns det mycket du kan göra för att inte komma hem med onödiga plånbokshål. Planera dina inköp och ta god tid på dig i affären. Titta på jämförpris, kilopris och styckepris för olika märken, särskilt vid rea. En luring är att butikerna säljer vissa varor till kilopris och andra till styckepris. Det kan till exempel bli billigare per kilo att köpa två ekologiska zucchini än två ”vanliga” för reapriset 20 kronor.

Spring runt i affärer

Bli en butiksråtta. Handla i mer än en matbutik. Alla kedjor har lockpriser så plocka russinen ur kakan. Och köp mycket när det är billigt. Om de krossade tomaterna är prisvärda - köp inte två förpackningar utan tio.

Du kan också jämföra priser i appen Matpriskollen som visar veckans matpriser och extrapriser i olika affärer. På sidor som Matsmart.se och Överskottsbolaget kan du också leta fynd. 

Titta efter kort bäst-före-datum

Leta efter livsmedel med kort datum som reas till halva priset. Förr kunde det ge lite snåljåpsstämpel att köpa till halvpris, men i dag är du en klimathjälte.

När du lagar mat - återanvänd alla rester i rätter som pajer, pizza, soppor, grytor och omelett till exempel. I Sverige slänger vi i snitt 35 kilo mat per år och person och häller ut 18 kilo mat och dryck i vasken. Majoriteten av all mat som slängs kastas i hushållen.

Frys till exempel in bröd, mjölk och riven ost med kort datum om du inte hinner glufsa i dig allt i tid. Du kan också skaffa en vakuumförpackare för några hundralappar. Den förlänger matens hållbarhet upp till fem gånger och gör att fryst mat inte blir frostskadad.