Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Uppgörelse om flexpension i 8 delar

Överenskommelsen om flexpension på Almegaområdet består av åtta delar.
Niklas Hallstedt Publicerad
Anders Wiklund / TT
Anders Wiklund / TT

1. Flexpension: Skiljer sig på två punkter från motsvarigheten inom industrin. För det första kan anställda under bestämda förutsättningar avstå från avsättningen till flexpensionen om arbetsgivaren går med på det. I sådant fall får man i stället en lönehöjning motsvarande den kollektiva avsättningsnivån. 2017 är den 0,2 procent. För det andra kommer nya företag i Almega ha en femårig infasningsperiod i systemet.

2. Möjlighet att gå ned i arbetstid från 62 år. Den möjligheten stärks.

3. Framtidens kollektivavtal: Ett partsgemensamt projekt som ska: ”utveckla kollektivavtal som motsvarar det framtidens företag och medarbetare kommer efterfråga”. Arbetet omfattar exempelvis arbetstid, lönebildning och pensioner.

4. Avräkning av semester: När intjänande- och semesterår sammanfaller ska semesterlön som man fått betraktas som förskottsbetalning och kunna dras från lönen.

5. Beredskap: En ny reglering som tar hänsyn till de nya tekniska hjälpmedel som finns. Beredskapstjänst delas in i tre typer:

a) Tjänstemannen ska via ett mobilt verktyg eller liknande vara anträffbar för att inställa sig i arbete, dock krävs inte inställelse på plats.

b) Tjänstemannen ska inställa sig på arbetsstället eller av arbetsgivaren annan angiven plats för att utföra arbete.

c) Tjänstemannen ska inställa sig i hemmet för att utföra arbete.

6. Anställningsformer: Tillsvidareanställning är huvudregel. Arbetsgivare och tjänsteman kan komma överens om avtalad visstid, men den ska då bestå av minst sju dagar. Även överenskommelse om kortare tid kan göras, men om detta missbrukas kan facket återkalla möjligheten. Ett vikariat eller avtalad visstidsanställning övergår i en tillsvidareanställning efter sammanlagt mer än 36 månaders anställning under en femårsperiod.

7. Förhandlingsordning: Enhetlig reglering ska ge effektiv förhandlingskultur och hantering av tvister samt öka rättssäkerheten.

8. Gemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist: Ska stötta de lokala parterna, men inte innebära några förändringar jämfört med dagens regelverk. En nyhet blir att de lokala parterna ka be om en omställningskonsultation om de inte kan enas.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.