Speciellt i branscher med många små, nystartade bolag är anslutningen till kollektivavtalen låg. När tidningen Arbetet i fjol granskade de 50 högst rankade tillväxtbolagen i IT-branschen hade bara fem avtal.
– Det är en stor långsiktig utmaning för den modell som vi har för att reglera arbetsmarknaden, konstaterar Unionens ordförande Martin Linder som varnar både för lagstiftning och snedvriden konkurrens om andelen företag utan kollektivavtal fortsätter att växa.
– Därför är det en viktig strategisk fråga för oss att hålla koll på. Är det här ett reellt problem ska vi så klart vara öppna för att diskutera det.
Tidigare har arbetsgivarföreningen Almega talat om behovet av enklare avtal. Enligt Sveriges radio sa Almegas vd Anna-Karin Hatt i somras att ett sätt att få med företagen på den svenska modellen kanske vore att de ”inte måste köpa hela paketet utan välja de delar som är relevanta”. I samband med Almedalsveckan öppnade även Martin Linder för en ny modell av kollektivavtal, anpassad för nya tillväxtföretag.
– Kanske är det så att de mogna avtalen inte passar nystartade företag? De som startar ett företag brinner för en idé. Det första de tänker på är inte att fixa avtal och kanske ska det inte vara det heller.
Martin Linder framhåller att det inte handlar om att ”avlöva” avtalen på innehåll.
– Frågan är om det går att skapa ett slags dynamiska avtal som växer i takt med att företaget växer. Kan vi hitta en modell där anställda på ett nystartat bolag får ett fullvärdigt avtal om fem år är det bättre än att de inte har något avtal alls. Vi vill vara en partner i det arbetet.