Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Unionen öppnar för ”dynamiska avtal”

I vissa branscher är andelen företag med kollektivavtal liten. Från Unionens sida är man nu villig att diskutera avtalens utformning.
Niklas Hallstedt Publicerad
Kollega
Behöver kollektivavtalen moderniseras för att tilltala små, nystartade företag? Kollega

Speciellt i branscher med många små, nystartade bolag är anslutningen till kollektivavtalen låg. När tidningen Arbetet i fjol granskade de 50 högst rankade tillväxtbolagen i IT-branschen hade bara fem avtal.

– Det är en stor långsiktig utmaning för den modell som vi har för att reglera arbetsmarknaden, konstaterar Unionens ordförande Martin Linder som varnar både för lagstiftning och snedvriden konkurrens om andelen företag utan kollektivavtal fortsätter att växa.

– Därför är det en viktig strategisk fråga för oss att hålla koll på. Är det här ett reellt problem ska vi så klart vara öppna för att diskutera det.

Tidigare har arbetsgivarföreningen Almega talat om behovet av enklare avtal. Enligt Sveriges radio sa Almegas vd Anna-Karin Hatt i somras att ett sätt att få med företagen på den svenska modellen kanske vore att de ”inte måste köpa hela paketet utan välja de delar som är relevanta”. I samband med Almedalsveckan öppnade även Martin Linder för en ny modell av kollektivavtal, anpassad för nya tillväxtföretag.

– Kanske är det så att de mogna avtalen inte passar nystartade företag? De som startar ett företag brinner för en idé. Det första de tänker på är inte att fixa avtal och kanske ska det inte vara det heller.

Martin Linder framhåller att det inte handlar om att ”avlöva” avtalen på innehåll.

– Frågan är om det går att skapa ett slags dynamiska avtal som växer i takt med att företaget växer. Kan vi hitta en modell där anställda på ett nystartat bolag får ett fullvärdigt avtal om fem år är det bättre än att de inte har något avtal alls. Vi vill vara en partner i det arbetet.

Kollektivavtal?

Kollektivavtalen reglerar löner, pensioner och andra anställningsvillkor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.