Arbetsmiljö, arbetstider och semester. Det är exempel på saker som kommer att finnas i ansvarskoden, som är tänkt att tas i bruk under våren.
Däremot lyser lönedelen med sin frånvaro. På Företagarnas hemsida heter det att ”anställningsvillkor och förmåner kan vara minst lika bra eller ligga i paritet med kollektivavtal”.
– Lönedelen kommer inte att specificeras så mycket, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.
– Vad vi säger är att lönen måste vara skälig så att folk kan leva på den. Vi vill ju inte heller dumpa lönerna och skapa en skev konkurrens. Vi vill ha dem på en hög nivå.
Den nya koden är inte okontroversiell ens i Företagarnas egna led. I somras beslutade en av medlemsorganisationerna, Plåt & Ventföretagen, att lämna Företagarna på grund av beslutet om ansvarskoden. ”Vi anser att det är en mycket dålig lösning att införa denna kodex då Företagarnas medlemsföretag kan anamma denna i tron att det är ett substitut för ett kollektivavtal”, sade Plåt & Ventföretagens vd Johan Lindström i ett pressmeddelande.
Men enligt Patrik Nilsson är inte avsikten att ansvarskoden ska ersätta kollektivavtalen, utan komplettera dem.
– Vi vill inte utmana den svenska modellen. Däremot vill vi utmana fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna och få dem att förstå att det är i de här företagen och inte i storföretagen den stora jobbtillväxten sker. Företagen som har koden ska kunna säga att de är duktiga arbetsgivare fast de är små. Det är företag som inte har råd med kollektivavtal, framförallt av tidsmässiga skäl, och som många gånger kan ha villkor som är bättre än avtalets, säger Patrik Nilsson.
Ansvarskoden ska på samma vis som kollektivavtalen även innehålla trygghetsdelar med avsättning till tjänstepension och förstärkt skydd bland annat vid sjukdom. Men åtminstone på ett plan kommer koden inte att kunna konkurrera med kollektivavtalen: Fredsplikten, som förhindrar stridsåtgärder och konflikter, är fortfarande en sak för kollektivavtalen och de avtalsslutande parterna på arbetsmarknaden.
Unionens förhandlingschef Niklas Hjert tycker att det är bra att Företagarna funderar över de anställdas villkor, men anser att avtal är att föredra.
– Vi tror inte på ensidiga modeller. Ett avtal som är framförhandlat skapar trygghet för båda parter om vad som gäller.
Här finns även en möjlighet för Unionen att bidra.
– En relevant fråga att ställa är varför många av deras medlemmar inte har kollektivavtal i dag? Men jag tror också att det kan finnas en del okunskap om kollektivavtalen, mycket man tror stämmer inte. Vi för gärna en dialog med Företagarna om hur kollektivavtalen kan utvecklas, säger Niklas Hjert som inte känner någon större oro för att ansvarskoden ska tränga ut kollektivavtalen.
– Jag tror att skillnaden är uppenbar för de anställda, man får inte glömma att koden är en ensidig utfästelse.
Företagarna har runt 70 000 små- och medelstora förertag som medlemmar. 60 procent av dessa saknar kollektivavtal.