Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Flygstrejken över - GEC har fått avtal

På tisdagseftermiddagen kom Unionen överens om kollektivavtal med GEC, som flyger för SAS räkning. Därmed blev strejken bara knappt två dagar lång.
Niklas Hallstedt Publicerad
Johan Nilsson/TT
De anställda på GEC har bemannat kabin för flygbolaget Flybe som flyger vissa rutter för SAS. Johan Nilsson/TT

Unionen har förhandlat med arbetsgivaren sedan den 9 december. När förhandlingen inte gav resultat gick medlemmarna ut i strejk i måndags.

- Vi har uppnått ett avtal i nivå med den övriga branschen, konstaterar Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, som menar att Unionens medlemmar på GEC på så vis har bidragit till att motverka social dumpning.

- Det här är en tydlig signal att det krävs villkor i nivå med övriga branschen om man ska etablera sig i Sverige. Medlemmarna har gjort en enastående insats.

Det nya avtalet innebär dels att lönerna höjs. Den tidigare ingångslönen var 16 895 kronor i månaden, nu blir den 18 773 kronor. Kabincheferna får ett får en lönehöjning från 20 015 kronor till 23 684 kronor.

Avtalet innebär vidare att arbetsgivarna inte får igenom krav på delade skift, som skulle ha inneburit att anställda skulle bli sittande utan lön flera timmar mellan arbetspassen.

Samma sak gäller sexdagarsveckan. Nu blir det femdagars arbetsvecka.

Dessutom har Unionen lyckats få en extra semestervecka för anställda när arbetsgivaren lägger ut tre veckors semester i stället för de vanliga fyra.

- I en förhandling vill man alltid få mer, men på det hela taget är det ett bra avtal, konstaterar Niklas Hjert.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.