Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Få känner till studentavtal

Det nya avtalet skulle ge studerande en fot in i arbetslivet. Men än så länge är det nästan ingen som utnyttjat det. Orsaken tros vara att alltför få känner till möjligheten.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Få företag känner till möjligheten att anställa studenter. Colourbox

Avtalet om studentmedarbetare kom till för att underlätta övergången mellan studier och yrkesliv, samtidigt som det skulle ge företagen möjlighet att knyta till sig ny kompetens. Genom avtalet ska studenter på universitets- och högskolenivå kunna anställas med arbetsuppgifter som är ”kvalificerade och har koppling till de pågående studierna”. Anställningen får inte överstiga 15 timmar i veckan i snitt.

Redan 2014 skrevs ett sådant avtal mellan fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, Fastigo, och ett antal fack, däribland Unionen. I våras gjordes en utvärdering genom en enkät till 342 företag i branschen. Knappt hälften av företagen, 163, besvarade enkäten.

Av dem kände hälften till möjligheten att anställa studerande. Totalt angav företagen att 14 sådana anställningar gjorts.

– Ja, det är en låg siffra. Jobbet som behöver göras nu är att marknadsföra avtalet, säger Mikael Seger, central ombudsman på Unionen, enligt vilken parterna har ett gemensamt intresse av kompetensförsörjning i fastighetsbranschen.

– Vi har ett generellt problem med att det är få som är intresserade av jobb i branschen. När man bygger måste ju fastigheterna förvaltas och skötas i nästa skede.

Hur marknadsföringen ska ske är oklart.

– Man måste ut på programmen på skolorna på något sätt. Men det är inget som initierats från vår sida. Jag kan tänka mig att Fastigo marknadsför det mot företagen, säger Mikael Seger.

Möjlighet till att sprida kunskapen om studentmedarbetaravtalet finns också via Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, FU, som är ett partsgemensamt organ för branschens kompetensförsörjning.

Unionen är långtifrån det enda fackförbund som skrivit avtal om studentmedarbete. Att avtalet inte haft någon jätteeffekt visar också en kartläggning som Saco Studentråd låtit genomföra. Totalt rör det sig om cirka 100 studenter som jobbar som studentmedarbetare av cirka 300 000 helårsstudenter på högskolan.

–Det är ett misslyckande att avtalet inte nått ut. Vi tror att det beror på okunskap, säger Kristin Öster, ordförande för Saco Studentråd, till Sveriges Radios Ekot.

– Man har tecknat ett väldigt bra avtal. Men sedan har man inte gjort de strategiska informationsinsatser som krävs.

Avtal om studentmedarbetare finns på ytterligare två av Unionens avtalsområden, KFS, som är avtalet för dem som jobbar på kommunala bolag, och arbetsgivaralliansen Upplevelse & kultur.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.