Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Almega fick ge sig

I går löstes ett av de kvarvarande problemen i årets avtalsrörelse. Unionen och Almega kom överens om ett avtal som garanterar var och en av de anställda en lägsta lönehöjning. Därmed är hälften av avtalen tecknade.
Niklas Hallstedt Publicerad

När de två första avtalen med Almega blev klara i början av maj trodde de flesta att de resterande avtalen skulle ramla in i rask takt. Riktigt så blev det inte.

Ett av de stora problemen har varit frågan om individgarantin. Almega hade från början krävt avtal utan siffror och utan individgaranti. På båda punkterna fick de till slut backa. I avtalet som går under namnet Utveckling och tjänster, i vilket bland annat de olika bilprovningsföretagen ingår, hamnade individgarantin på 235 kronor per månad.

–Det borde innebära att ett antal ytterligare avtal blir klara snart när nivån är satt, konstaterar Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Därmed är ungefär hälften av Unionens avtal klara. Tillsammans täcker de in tre fjärdedelar av medlemmarna. Trots den långa diskussionen om flexpensionen, där Unionen fick ge sig efter ett utslag i Arbetsdomstolen, har inte avtalstecknandet dragit ut på tiden mer än vanligt.

– Förhandlingarna med Almega brukar vara besvärliga och ta tid, konstaterar Niklas Hjert.

Har det gått som ni förväntade er?

– Det kan man inte säga eftersom vårt mål var att träffa avtal om flexpension på alla områden. Och det har vi inte lyckats med, säger Niklas Hjert.

– Vi jobbar för fullt med planeringen för hur frågan ska drivas i nästa avtalsrörelse.

Eftersom de nya avtalen är ettåriga dröjer det inte länge. Redan i september har Unionen ett extrainsatt förbundsråd för att spika inriktningen i den kommande avtalsrörelse.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.