Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Unionens handlingsprogram vässades

Miljöpåverkan, skolinformation och facklig solidaritet var frågor som lyftes när Unionens första handlingsprogram debatterades på HTF:s och Sifs gemensamma kongresser i Västerås på tisdagen.
Publicerad
Flera kongressledamöter ville ha ett tuffare handlingsprogram än det ettåriga "sammansmältningsprogram" som förbundsstyrelserna presenterat. Offensiven inleddes av Liza Eriksson, Sif Göteborg:
- För att leva upp till vårt kaxiga namn Unionen måste vi ha ett kaxigt handlingsprogram även första året.
Hon fick med sig kongresserna på att begreppen demokrati, respekt och solidaritet ska bli grundpelare i det nya förbundets verksamhet och att medlemsnytta ska vara dess ledstjärna. Hon fick in starkare skrivningar om rekrytering och att nya former ska utvecklas för unga medlemmars inflytande. Skolinformation om facket och arbetsrätt redan på högstadiet var en annan av Liza Erikssons hjärtefrågor som fick ombudens gehör.
Björn Jonsson, även han från Sif Göteborg, vann gillande för sitt yrkande om miljö- och klimatfrågor.
- Jag vill att Unionen tar sitt ansvar genom att välja miljövänliga alternativ, när det är möjligt och ekonomiskt försvarbart, sa Jonsson.
Anna Ekergren, HTF Sydöst, lade till att nya förbundet ska tydliggöra nyttan med kollektivavtal, och Arne Kastö från Sif Syd fick bifall till att Unionen ska stärka det lokala fackliga arbetet.
Att också de tusentals arbetslösa medlemmarnas situation måste uppmärksammas i handlingsprogrammet tyckte Sifombuden Jan-Olof Svensson, Småland, och Cennert Nilsson, Mellannorrland.
- Vi behöver hjälpa de arbetssökande att fortfarande vara attraktiva på arbetsmarknaden, argumenterade Svensson.
Det kanske kraftfullaste inlägget kom från Swante Holm, HTF Stockholm-Gotland. Han menade att nästa handlingsprogram (2008-2011) måste vara mer drivande och mer ideologiskt.
- Just nu är vi utsatta för en generalattack. Svenskt Näringsliv vill ha en flexiblare arbetsrätt, och regeringen försämrar a-kassan och sjukförsäkringen. Man talar om att oansvariga löneökningar ska påverka avgifterna till a-kassan. Men vi är inte oansvariga och ska inte heller straffas på det sättet.
- Jag saknar de här bitarna i handlingsprogrammet, konstaterade Swante Holm.
Alla de yrkanden som fick klartecken gick vidare till ett utskott för att arbetas in i den nya version av Unionens handlingsprogram som kongresserna beslutar om på onsdag, samma dag som beslut tas om samgående mellan HTF och Sif.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.