Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Vett och etikett på videomötet

Plötsligt gör nästan alla det. Har videomöten eller videosamtal. Tekniken finns, nu gäller det bara att finslipa detaljerna. Här är tipsen för ett effektivt och trevligt digitalt möte.
Petra Rendik Publicerad
Colourbox
Coronapandemin har lett till att många arbetsplatser fått lov att gå över till videomöten och distansarbete. Colourbox

En leder

En person kallar och leder mötet. Hen ansvarar för att mötet börjar och slutar, och checkar av att alla är uppkopplade. Den som leder mötet ser också till att alla kommer till tals och får prata klart. Men våga också avbryta om någon blir lite för pratglad eller kommer ifrån ämnet.

 

Skippa mysdressen

För din och de andra skull, tänk lite på det yttre. Borsta håret, ta på dig ditt professionella fejs och klä dig som för ett möte i den riktiga världen.

 

Tänk bakgrund och ljus

Hitta en så ren bakgrundsmiljö som möjligt, så att övriga mötesdeltagare slipper distraheras av din stökiga bokhylla eller hysteriska tapet. Sitt så du inte har solen eller lampan i ansikte.

 

Visa ansiktet

Håll lagom avstånd, men man vill gärna se ansiktsuttryck. Tänk ungefär som att ni ser varandra i ögonen under ett vanligt samtal. Placera inte kameran för högt eller för lågt. Och titta i den ibland, inte bara på skärmen. Bäst är att synas från axlarna och uppåt med lite luft ovan huvudet.

 

Stäng av micken

Ha som regel att när du inte pratar trycka på mute, alltså stänga av mikrofonen. Du kanske inte längre hör dina ungar i bakgrunden eller tänker på att du harklar, men det gör alla andra.

 

Använd headset

Ljudet blir ofta bättre i headset, mikrofonen fångar upp din röst och filtrerar lite av det som sker i bakgrunden.

 

Fokusera

Det är så lätt att tänka att ingen ser att du börja fingra på mobilen. Men det märks och det är ohyfsat mot alla andra. Behöver du leta upp något som rör mötet så säger du till. ”Nu kollar jag upp vad som gäller och återkommer strax”.

 

Räds inte tystnad

Eftersom ni inte ser varandras kroppsspråk på samma sätt som under ett vanligt möte kan det skapa stress kring tystnad. Det är då vi gärna avbryter eller fyller i. Men ta det lugnt och ge varandra tid att vara eftertänksamma. Var inte oroliga för att det blir tyst då och då.

 

Haja teknik

Alla gör inte det och teknikstrul är att räkna med. Mötesledaren kan ha för vana att koppla upp sig lite tidigare än utsatt tid och då kan andra haka på och testa tekniken innan mötet kör igång.

Läs mer: 5 tips för Skypeintervjun

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Jonglör eller spöke – vem är du på jobbet?

Är du osynlig som ett spöke i den interna chatten och har kameran av på möten? Eller gör du hjärtan till kollegorna medan du jonglerar barn med kamera på? Vi listar fem vanliga personlighetstyper på det hybrida kontoret.
Elisabeth Brising Publicerad 18 december 2024, kl 06:04
En person utklädd till spöke står vid en dator.
Känner du dig som ett osynligt spöke på det hybrida jobbet? Eller kanske som en jonglerande bläckfisk med jour 24/7? Det digitala landskapet har även kristalliserat ut konservativa "det-var-bättre-förr-are", spralliga rookies och flexibla karriärister. Foto: Shutterstock

 Jonglören: ”Skynda, skynda – nu är det bråttom”

Dagen börjar med ett högaffektivt skrik mot vinterkläder. På något sätt kommer barnen i tid till sina institutioner. Hemma hos jonglören plingar jobbmejlen parallellt med förskolans notiser om löss och magsjuka. Jonglören tar ett djupt mindfulness-andetag och försöker jobba ikapp förra veckans vabb. 

Den här gruppen får mest gjort hemma, tycker de själva. En slipper restid, kan spara in på hunddagis och hämta telningarna nästan i tid. Distansmöjlighet och flex är ett krav på den moderna arbetsgivaren. Telefonmöten hålls med avbrott för hostattacker och begäran om ”Mer skärmtid!”. 

Jonglören dyker visserligen in på kontoret ibland, men mest för att dela varmt kaffe och överlevnadstips med andra småbarnsföräldrar. 

Spöket: ”Ingen ser vad jag gör”

Träffas är väl rätt onödigt sedan internet uppfanns, tycker Spöket. Därefter var pandemin det bästa som hänt i arbetslivet. Äntligen blev det okej att jobba hemma utan jobbig interaktion med en komplex jobbfamilj man fick på köpet med lönen. 

Bu! Likt en osalig ande kommer Spöket ibland in på kontoret vid fullmåne, eller gör en blek tumme upp i chatten för att visa att hen lever på andra sidan. 

Men meningslöst småprat, sega möten och prat om privatliv borde förbjudas på arbetstid, tycker Spöket. Hen vill bara få jobba på - i fred. Dessutom är Spöket en osynlig stjärna. Jobbet blir bra gjort, även om inget vet riktigt hur eller av vem. 

Förändringsmotståndaren: ”Allt var bättre förr”

När Förändringsmotståndaren började sin karriär fanns det knappt datorer. Alla hade ett eget rum och var på kontoret jämt – sjuka eller ej. Man skrev ut sina papper i ordentliga högar. Det togs riktig fika, två gånger per dag, och var sak i tur och ordning. 

F-motståndaren sitter ofta (ensam) på ett lugn, en kunskap och en erfarenhet som inte alltid tas till vara på kontoret. 

Nuförtiden är visst alla hemma jämt - utom Förändringsmotståndaren. På kontoret måste man i och för sig gå runt som på högstadiet med sina tillhörigheter i ett litet skåp. Ingen har tid för kaffe och kaka, i stället stressar de runt och undrar varför de är så trötta.  

Rookien: ”Tänk om jag är en bluff?”

Jobba på plats eller hemma? Allt funkar! "Det känns som jag jobbar hårdast här". Tänker rookien. Och det är ofta den yngsta, nyanställda och konsultens lott. Rookien måste bevisa sig och göra grovjobbet som andra skyr. Morgon, sen kväll, helg och natt. Allt är okej så länge rookien känner att hen utvecklas och går framåt och det kommer lite uppmuntran  och beröm. AW – underbart! 

Rookien vill komma in i gänget, synas och klättra. Hen kan verka självsäker men inunder bultar ett känsligt hjärta. Var snäll mot rookien och hen kommer leverera tillbaka. Kritisera inte för hårt - rookiens värsta mardröm är att bli avslöjad som okunnig. 

Karriäristen: ”Gör det bäst själv

Vi måste få folk tillbaka till kontoret efter pandemin, säger Karriäristen (som ofta är chef). Möten (som hen ofta ska leda) funkar trots allt bäst på plats. 

Men samtidigt gillar Karriäristen själv friheten i att vara flexibel de dagar det passar en padeltid, nätverkande lunch eller dotterns konsert.

Karriäristen skulle aldrig få för sig att sjukskriva sig eller vabba. Numer kan ju alla kontorister jobba lite närsomhelst, varsomhelst och det är inget problem, i alla fall inte för Karriäristen själv som gärna tar mötena från Mallorca på julafton. 

Men det vore nog bra om medarbetarna själva var lite mer på plats. 

Rapporten Arbetspusslet

De fem karriärtyperna är hämtade från ISS enkät och rapport  Arbetspusslet som listar fem moderna ”medarbetarpersonas”. De ska enligt rapporten tas med ”en nypa salt”.