Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Vett och etikett på videomötet

Plötsligt gör nästan alla det. Har videomöten eller videosamtal. Tekniken finns, nu gäller det bara att finslipa detaljerna. Här är tipsen för ett effektivt och trevligt digitalt möte.
Petra Rendik Publicerad
Colourbox
Coronapandemin har lett till att många arbetsplatser fått lov att gå över till videomöten och distansarbete. Colourbox

En leder

En person kallar och leder mötet. Hen ansvarar för att mötet börjar och slutar, och checkar av att alla är uppkopplade. Den som leder mötet ser också till att alla kommer till tals och får prata klart. Men våga också avbryta om någon blir lite för pratglad eller kommer ifrån ämnet.

 

Skippa mysdressen

För din och de andra skull, tänk lite på det yttre. Borsta håret, ta på dig ditt professionella fejs och klä dig som för ett möte i den riktiga världen.

 

Tänk bakgrund och ljus

Hitta en så ren bakgrundsmiljö som möjligt, så att övriga mötesdeltagare slipper distraheras av din stökiga bokhylla eller hysteriska tapet. Sitt så du inte har solen eller lampan i ansikte.

 

Visa ansiktet

Håll lagom avstånd, men man vill gärna se ansiktsuttryck. Tänk ungefär som att ni ser varandra i ögonen under ett vanligt samtal. Placera inte kameran för högt eller för lågt. Och titta i den ibland, inte bara på skärmen. Bäst är att synas från axlarna och uppåt med lite luft ovan huvudet.

 

Stäng av micken

Ha som regel att när du inte pratar trycka på mute, alltså stänga av mikrofonen. Du kanske inte längre hör dina ungar i bakgrunden eller tänker på att du harklar, men det gör alla andra.

 

Använd headset

Ljudet blir ofta bättre i headset, mikrofonen fångar upp din röst och filtrerar lite av det som sker i bakgrunden.

 

Fokusera

Det är så lätt att tänka att ingen ser att du börja fingra på mobilen. Men det märks och det är ohyfsat mot alla andra. Behöver du leta upp något som rör mötet så säger du till. ”Nu kollar jag upp vad som gäller och återkommer strax”.

 

Räds inte tystnad

Eftersom ni inte ser varandras kroppsspråk på samma sätt som under ett vanligt möte kan det skapa stress kring tystnad. Det är då vi gärna avbryter eller fyller i. Men ta det lugnt och ge varandra tid att vara eftertänksamma. Var inte oroliga för att det blir tyst då och då.

 

Haja teknik

Alla gör inte det och teknikstrul är att räkna med. Mötesledaren kan ha för vana att koppla upp sig lite tidigare än utsatt tid och då kan andra haka på och testa tekniken innan mötet kör igång.

Läs mer: 5 tips för Skypeintervjun

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Skrivaren – kontorets bortglömda säkerhetsrisk

Din skrivare kan mycket väl vara en säkerhetsrisk som läcker företagshemligheter till förhärdade cyberskurkar. Trots att många företag tydligen känner till skrivarnas dolda potential, får dessa ostört fortsätta utföra sina illdåd, visar en undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 12 juni 2025, kl 06:01
Bild på skrivare
Den ser inte ut som en spion, men den kan mycket väl vara en. Skrivaren på jobbet kan lätt kapas av cyberbrottslingar. Foto: Christine Olsson/TT

Vem kunde ana att den där oansenliga skrivaren i hörnet, i själva verket är en lömsk spion som oförtrutet förser oärliga individer med hemlig information? Tydligen rätt många it-chefer. Närmare bestämt känner nästan 7 av 10 beslutsfattare inom IT-området till skrivarnas potentiella dubbelroll, men många väljer trots detta att stoppa huvudet i sanden. Det hävdar skrivarföretaget Canon som låtit undersöka företag i Sveriges kunskaper om skrivarsäkerhet. 

Eftersom moderna skrivare är uppkopplade utgör de lockande måltavlor för driftiga hackare med ont uppsåt. Skrivare med internminne lagrar dessutom alltifrån känsliga mötesanteckningar och rafflande lönelistor till konfidentiella kontrakt och hyperhemliga affärsstrategier – allt som skrivs ut eller kopieras på en arbetsplats är mumma för en företagsam utpressare.

Skrivare kan vara ett säkerhetshot

Brist på kunskap såväl som tekniska begränsningar och resurser är de största hindren för företagen att ta i tu med skrivarhoten, enligt undersökningen.

Sju procent av de tillfrågade har redan drabbats av ett dataintrång eller ett försök till intrång som de härlett till en lömsk skrivare.  13 procent svarar att de inte har en susning om att just skrivaren är den skyldige till informationsläckaget eller om det finns andra korrupta kontorsapparater att skylla på.