Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Vikt och utseende avgör om du får jobb

Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.
David Österberg Publicerad 19 september 2018, kl 16:23
Colourbox
Personer som är kraftigt överviktiga har 83 procentenheters lägre sannolikhet att bli erbjudna ett jobb än normalviktiga. Colourbox

Det kan vara svårt att med säkerhet veta om man diskriminerats när jobbet man sökte gick till någon annan. Men klart är att diskriminering finns. År 2012 beställde Diskrimineringsombudsmannen en forskningsöversikt om rekrytering i arbetslivet. Enligt den har flera studier tydligt visat att diskriminering förekommer. Mest undersökt är diskriminering på grund av etnicitet, men forskningen visar också att arbetssökande blir bortvalda på grund av ålder, sexuell läggning och kön.

Och när personer får svara på om de tror sig ha blivit diskriminerade blir svaret tydligt. I en undersökning från rekryteringsföretaget TNG svarar 73 procent att de utsatts för diskriminering när de har sökt jobb.

Vanligast är att bli bortvald på grund av ålder. 64 procent av jobbsökarna trodde att de nekats ett jobb för att de var för gamla. Och ju äldre de sökande är, desto vanligare är uppfattningen att någon gång ha blivit utsatt för åldersdiskriminering.


Foto: Colourbox

Även utseende är en vanlig orsak till diskriminering när någon söker jobb. 24 procent svarar att de inte fått ett jobb på grund av sin vikt eller hur de ser ut. Att utseende kan vara en diskrimineringsgrund bekräftas av en studie från 2012. I den kom forskarna bland annat fram till att personer som var kraftigt överviktiga hade 83 procentenheters lägre sannolikhet att bli erbjudna ett jobb än personer som var normalviktiga.

Diskriminering på grund av utseende är vanligare inom branscher som kundtjänst, ekonomi och finans, enligt rapporten från TNG.

Andra vanliga skäl till upplevd diskriminering när man söker jobb är kön, etniskt ursprung, funktionsnedsättning och sexuell läggning.

Ett sätt att motverka diskriminering vid rekrytering är, enligt TNG, att använda sig av så kallad fördomsfri rekrytering. Under den typen av rekryteringsprocess behöver en kandidat inte skriva något personligt brev, skicka in bild på sig själv eller uppge namn eller ålder. Med en sådan metod minskar risken för diskriminering samtidigt som arbetsgivarnas chanser att rekrytera den bäst lämpade kandidaten ökar, enligt rapporten från TNG.

Svårare för äldre att få jobb

Här är de sex vanligaste skälen till upplevd diskriminering vid jobbsökning:

  • Ålder, 64 procent
  • Utseende, 24 procent
  • Kön, 14,7 procent
  • Etnicitet, 12,8 procent
  • Funktionsnedsättning, 3,4 procent
  • Sexuell läggning, 1,3 procent 
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4