Det är turbulent i svensk ekonomi. Elpriset och inflationen är höga och räntorna stiger. Nu ökar också antalet varsel om uppsägningar.
I oktober varslades nästan 5 000 personer och i november runt 5 700 personer, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det är en kraftig ökning jämfört med månaderna före. I augusti och september varslades omkring 3 000 respektive 2 000 personer.
I onsdags meddelade exempelvis Clas Ohlson att 85 kontorsanställda sägs upp och förra veckan stod det klart att 1 500 tjänster ska bort från H&M.
Även havredrycksproducenten Oatly är på väg att genomföra stora personalneddragningar.
Men allt är inte nattsvart. Hos omställningsorganisationen TRR, som hjälper uppsagda tjänstemän till ny sysselsättning, finns ännu inga tecken på att fler blir av med jobbet.
– Vi ser att antalet varsel ökar, men vet också att långt ifrån alla varsel leder till uppsägningar. Tvärtom ser vi en fortsatt stark efterfrågan på tjänstemän, säger Erica Sundberg, operativ chef på TRR.
Fortsatt brist på kompetens
Erica Sundberg räknar ändå med en viss ökning av antalet uppsagda tjänstemän runt slutet av första kvartalet nästa år.
– Samtidigt vittnar så gott som alla branscher om hög kompetensbrist och många företag kämpar för att behålla den kompetens de har rekryterat. Arbetsmarknaden har varit het länge och många har haft svårt att tillsätta tjänster, säger hon.
Hur orolig ska man vara som tjänsteman?
– Jag manar till lugn. Arbetsmarknaden ser fortsatt stark ut. Under pandemin såg vi dessutom att många privatanställda tjänstemän fick nya anställningar i offentlig sektor. Nu finns också möjligheten att söka omställningsstudiestödet. Det kan vara en möjlighet för en del att klara av en turbulent tid.