Tomas Danielsson, beteendemedicinare med fokus på ett arbetsliv under ständig förändring, gjorde för en tid sedan ett experiment. Han fick 40 tjänstemän att lova dyrt och heligt att de skulle ha mobilen avstängd under helgen. Sent söndag natt ringde han upp samtliga – 37 av 40 svarade.
– Undersökningar visar att stressen hos 12-14-åringar ökar redan innan de slår på mobilen. Vi märker det knappt, men vi håller på att bli ett helt skruvat folk, upplyste "stressdoktorn", de förtroendevalda som deltog under utvecklingsdagen vars tema var arbetsmiljö.
Den smarta telefonen är en nutida tiger, men vi springer inte ifrån den fastän vi borde. Tomas Danielsson uppmanade också åhörarna att skaffa sig en osmart mobil med hemligt nummer som man bara delar ut till sina närmaste, för att slippa ha jobbtelefonen på när man är ledig. Fast ibland hjälper det inte att lägga undan sin jobbmobil.
– Många får nämligen högre stress av att tro att något hänt, än vad de får av att tjuvkika. Jag tycker därför att man ska tjuvkika i den på semestern i Hunnebostrand.
Den stressrelaterade ohälsan ökar. 78 procent av tjänstemännen har för höga muskelspänningar i käke, hals, nacke, bröst och axlar, enligt en ny undersökning. Det gäller att bromsa stressen innan symptomen blir sjukdom menade Tomas Danielsson och presenterade 12 levnadsregler som kan förhindra stressjukdomar. (Se faktaruta).
Läs mer: Utbränd - på olika sätt
– Sen måste vi få bort cheferna som bara skriker "Kör! Kör! Kör!".
Systematiskt arbetsmiljöarbete är ett verktyg som kanske inte hjälper att för få bort den typen av chefer, men väl en metod för hur man arbetar med att förhindra att någon blir sjuk eller mår pyton på grund av sitt jobb. Deltagarna fick en duvning i såväl arbetsmiljölagen som den nya föreskriften från Arbetsmiljöverket - Organisatoriskt och social arbetsmiljö, OSA, samt i pensioner.
Läs mer: Unionen vill se krafttag mot stress och ohälsa
Men när inga lagar hjälper, när stress och krav känns oöverstigliga och allt annat skiter sig finns det ett enkelt knep för att hålla paniken i schack, enligt stressdoktorn:
– Ställ dig bredbent. Gå upp på tå, ner på häl, lägg armarna i kors i slow motion och säg: ”Här råder ett visst kaos”.
– Det är ett enkelt knep för att tygla hjärnans aggressioner, det får en att känna att man har viss kontroll.