
Många föräldrar väljer att spara föräldradagar för att kunna tillbringa tid med barnen på lov och semestrar. De allra flesta dagar med föräldrapenning används innan barnet nått åldersgränsen för att de senast ska tas ut.
Men för drygt 70 procent av barnen födda 2010 finns dagar kvar som inte kan betalas ut, totalt handlar det om 3,7 miljoner dagar. Det motsvarar sammanlagt 1,4 miljarder kronor som kunde ha betalats ut om föräldrarna tagit ut alla sina dagar, enligt Försäkringskassan.
I genomsnitt var det 33 dagar som brann inne per barn födda 2010. Av de dagarna är mer än hälften dagar på lägstanivå. För barn födda mellan 2000 och 2010 har talen varierat en del på grund av politiska beslut. Bland annat ökade antalet innebrända dagar 2002 när den andra reserverade månaden infördes. Medan dagarna på lägstanivå fick ett uppsving när ersättningen höjdes från 60 till 180 kronor om dagen 2006.
I de familjer där föräldrarna har gemensam vårdnad är det framför allt papporna som är sämre på att ta ut sina dagar. För barn födda 2010 hade mamman i snitt fem dagar som brunnit inne medan papporna hade 28 dagar.
Men det finns såklart de som använder alla sina dagar. Drygt 30 procent av alla föräldrar till barn födda 2010 har utnyttjat alla dagar med föräldrapenning. Bland föräldrar som har ensam vårdnad över barnet är det över hälften som använt alla dagar.
Föräldrapenning
- Föräldrapenning kan betalas ut i 480 dagar för ett barn. Förenklat är det 390 dagar med hög ersättningsnivå. För de övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag, dagar på lägstanivå.
- Föräldrapenning går att använda till barnet når en viss ålder. För barn födda till och med 2013 går dagarna att ta ut till dess barnet fyller åtta år. För barn födda från och med 2014 kan dagarna användas till dess barnet fyller tolv år. Dagar som inte använts efter dessa tidpunkter kan inte betalas ut, utan brinner inne.