Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Många föräldradagar tas aldrig ut

Drygt 3,7 miljoner. Så många föräldrapenningdagar har brunnit inne för föräldrar sedan 2010. Det framgår av statistik från Försäkringskassan.
Lina Björk Publicerad
Christine Olsson / TT
Pappor är betydligt sämre än mammor på att ta ut sina öronmärkta föräldradagar. Christine Olsson / TT

Många föräldrar väljer att spara föräldradagar för att kunna tillbringa tid med barnen på lov och semestrar. De allra flesta dagar med föräldrapenning används innan barnet nått åldersgränsen för att de senast ska tas ut.

Men för drygt 70 procent av barnen födda 2010 finns dagar kvar som inte kan betalas ut, totalt handlar det om 3,7 miljoner dagar. Det motsvarar sammanlagt 1,4 miljarder kronor som kunde ha betalats ut om föräldrarna tagit ut alla sina dagar, enligt Försäkringskassan.

I genomsnitt var det 33 dagar som brann inne per barn födda 2010. Av de dagarna är mer än hälften dagar på lägstanivå. För barn födda mellan 2000 och 2010 har talen varierat en del på grund av politiska beslut. Bland annat ökade antalet innebrända dagar 2002 när den andra reserverade månaden infördes. Medan dagarna på lägstanivå fick ett uppsving när ersättningen höjdes från 60 till 180 kronor om dagen 2006.

I de familjer där föräldrarna har gemensam vårdnad är det framför allt papporna som är sämre på att ta ut sina dagar. För barn födda 2010 hade mamman i snitt fem dagar som brunnit inne medan papporna hade 28 dagar.

Men det finns såklart de som använder alla sina dagar. Drygt 30 procent av alla föräldrar till barn födda 2010 har utnyttjat alla dagar med föräldrapenning. Bland föräldrar som har ensam vårdnad över barnet är det över hälften som använt alla dagar.

Föräldrapenning

  • Föräldrapenning kan betalas ut i 480 dagar för ett barn. Förenklat är det 390 dagar med hög ersättningsnivå. För de övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag, dagar på lägstanivå.
  • Föräldrapenning går att använda till barnet når en viss ålder. För barn födda till och med 2013 går dagarna att ta ut till dess barnet fyller åtta år. För barn födda från och med 2014 kan dagarna användas till dess barnet fyller tolv år. Dagar som inte använts efter dessa tidpunkter kan inte betalas ut, utan brinner inne.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan