Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Så blir du en bättre chef

Vill du bli en bättre chef? Då ska du fokusera på tydlighet och att inte ta dig själv på för stort allvar. Kollega bad två experter om deras fem bästa tips för att bli en bättre chef.
David Österberg Publicerad
Så blir du en bättre chef. Utvecklas som ledare.
Vill du bli en bättre chef? Fokus på tydlighet och självkännedom är nyckeln, enligt experterna. Två ledarskapsexperter delar sina bästa tips för att stärka ditt ledarskap, minska konflikter och skapa trygghet i teamet. Läs mer om hur du kan utvecklas som chef. Foto: Colourbox.

Hur gör man egentligen om man vill bli en bättre chef? Svaren på den frågan är förstås många, men några saker kan vara extra viktiga att fokusera på, enligt två ledarskapsexperter som Kollega pratat med.

Andreas Lökken.
Andreas Lökken.

Andreas Lökken, psykolog, ekonom och ansvarig för ledarutvärderingar på Novare, tycker att man ska börja med att fundera på vad företaget egentligen har för verksamhet och strategi.

– Om du förstår syftet med det ni gör kan du bilda dig en uppfattning om medarbetarna har samma uppfattning. Om ni inte delar uppfattning uppstår väldigt mycket konflikter i organisationen som gör att det blir svårt att vara ledare. Har du syftet klart för dig är det också lättare att prioritera i verksamheten.

Cecilia Zadig, som arbetat med ledarskapsutveckling i över 20 år, betonar vikten av att vara förutsägbar och tydlig som chef. 

– Är du det skapar du trygghet i gruppen. Var tydlig med förväntningar. När medarbetarna vet exakt vad som förväntas av dem på jobbet blir de trygga och vet att de kommer att få positiv feedback om de lyckas med det de ska göra. När chefen är förutsägbar kan man som medarbetare sänka garden och fokusera på arbetet.

Ha meningsfulla relationer

Cecilia Zadig.
Cecilia Zadig.

Både Andreas Lökken och Cecilia Zadig tycker dessutom att man som chef ska arbeta med personlig utveckling i olika former. 

– Lär känna dig själv. Boka tid och ge dig utrymme att reflektera över dig själv och hur andra uppfattar dig. Det behöver inte vara långa stunder, men fundera på: Var befinner jag mig? Var befinner sig gruppen? Hur går vi vidare? Hur fungerar jag? Hur fungerar jag i relation till gruppen? Man måste kunna leda sig själv för att kunna leda andra, säger Cecilia Zadig.

Andreas Lökken håller med.

– Man måste hela tiden jobba med sig själv. Se till att ha djupa och meningsfulla relationer utanför jobbet. Utveckla din förmåga att sätta ord på det du tycker är svårt. Var medveten om att människor har olika behov utifrån vilka de är – och att det också gäller dig själv.   

Andreas Lökkens bästa tips för att bli en bättre chef

  1. Förstå verksamhet och strategi. Den arbetsgrupp du leder kan jobba jättebra men om jobbet inte är i linje med verksamhetens mål har du ändå ett problem.
  2. Hantera information aktivt. Som ledare har du ett informationsövertag. Är du medveten om det är det lättare att bli effektiv i din kommunikation och planera din kommunikation på ett systematiskt sätt.
  3. Acceptera och hantera målkonflikter som exempelvis krav på att det ska gå snabbt, det ska vara billigt, men det ska också bli bra. När du väl har accepterat att målkonflikter finns blir det också lättare att hantera dem.
  4. Ta inte dig själv på för stort allvar. Att ha förmåga att betrakta sig själv utifrån korrelerar med bra ledarskap. När ledarskap spårar ur finns nästan alltid en komponent av att ta sig själv på för stort allvar.
  5. Ägna dig åt personlig utveckling. Din omvärld förändras ständigt, och för att möta den på bästa sätt behöver du inte bara uppdatera hur du ser omvärlden, utan också hur du ser på dig själv. 

     

Cecilia Zadigs bästa tips för att bli en bättre chef

  1. Möt dig själv och lär känna dig själv. Med ökad självkännedom ökar dina möjligheter att leda andra.
  2. Se till att du ser konflikter och våga ta tag i dem. Då utvecklas samarbetet och produktiviteten ökar i gruppen. En konflikt tar väldigt mycket energi i en arbetsgrupp.
  3. Var förutsägbar och tydlig. När medarbetarna vet vad som förväntas av dem blir de trygga och kan fokusera på arbetet.
  4. Skapa psykologisk trygghet genom att bygga relationer och stötta varandra i arbetsgruppen.
  5. Se till att ni har mångfald på arbetsplatsen. Olikheter ger mer kreativitet och bättre lönsamhet än likhet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

5 skäl att skippa medarbetarsamtalet

Som chef förväntas du ha medarbetarsamtal varje år. Men hur bra är de egentligen? Mindre bra om du frågar ledarskapsutvecklaren Charlotta Wikström som ger tips på hur du kan göra i stället.
Petra Rendik Publicerad 13 januari 2025, kl 06:01
En kvinna på medarbetarsamtal med tre chefer. Alla ler.
Skippa medarbetarsamtalet - ge feedback dagligen. Regelbunden återkoppling visar att du bryr dig om dina medarbetares utveckling. Satsa på att ge konstruktiv feedback tre gånger per dag för bästa resultat. Foto: Colourbox.

 

1 Feedback varje dag

Spara inte återkopplingen till medarbetarsamtalet. Ge den regelbundet, helst varje dag. Det visar att du bryr dig om dina medarbetares utveckling och framgångar. Bestäm att du ska ge konstruktiv feedback tre gånger per dag – det är svårt, men träning ger resultat.

2 Mål och verksamhetsplan

Ha alltid verksamhetsmålet som bas när du pratar med dina medarbetare om deras utveckling och behov. Vad har vi för mål och hur ska vi göra för att uppnå resultat? Se till att alla verkligen har koll på planen.

3 Använd rikmodellen

RIK står för Resultat, Insats och Kompetens. Använd modellen en gång i veckan, till exempel under teamets morgonmöte. Vad ska ni uppnå i veckan som kommer? Vad behöver ni för att lyckas och hur kan du som chef stötta? Har alla den kompetens som krävs för att nå målet?

4 Skaffa en kompis

Se till att det finns förutsättningar för alla i ditt team att internt ha en mentor eller “buddy“ att prata lite mer informellt med, som stöttar och inspirerar. Det stärker sammanhållningen i teamet och det är ju ofta då de bästa resultaten uppstår.

5 Bygg relationer

I slutändan handlar allt om tillit. För att medarbetarna ska utvecklas och trivas bör du jobba på relationen med dem. En närvarande, coachande chef skapar en psykologisk trygghet där medarbetarnas utveckling står i fokus, vilket leder till resultat.

Därför kan samtalen misslyckas

Problem hanteras inte i tid. Chefer tenderar ibland att skjuta upp viktiga och svåra diskussioner till utvecklingssamtalen i stället för att genast ta itu med det som skaver.

Planen hinner bli inaktuell. En utvecklingsplan som bestäms under ett medarbetarsamtal en gång om året hinner bli inaktuell. Man fokuserar mer på det som hänt i stället för att blicka framåt.

Det är tidskrävande. Mallar och formulär passar inte in på alla (förutom möjligtvis HR), men måste ändå fyllas i och rapporteras vidare.