Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Bli en bättre chef i tv-soffan

Ledarskapskurser i all ära men ibland dyker kunskap och inspiration för oss chefer upp på betydligt mer otippade ställen - som i tv-soffan till exempel.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 23 februari 2023, kl 06:00
Helena Ingvarsdotter.
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg

Under en ledig dag när jag streamar populärkultur i tv-soffan blir jag påmind: ledarskap handlar ofta om att hålla styr på sin egen otålighet. 

Jag ser dokumentären där Tensta gospelkör åker på inspirationsresa till Chicago. De sjunger otroligt bra. Men det gnisslar kring körledaren. Han önskar att alla i gruppen ska känna stark inspiration liksom han själv och i sin iver glömmer han att alla inte är i samma läge, att behoven och förutsättningarna skiftar. Missnöje, sorg och konflikter uppstår. 

Vi kan aldrig ”baxa” någon dit den inte är redo att gå

Jämt och ständigt går vi chefer på den niten. Vi vet egentligen att förändring tar tid. Vi kan –och ska – ge förutsättningar, jobba med öppenhet och tillit, låta ramar och förväntningar bli tydliga. Men vi kan aldrig ”baxa” någon dit den inte är redo att gå. 

Ett bra tips är då är att zappa med fjärrkontrollen till serien The crown. För där säger Elizabeth II: To do nothing is often the best course of action (att inte göra något är ofta det bästa tillvägagångssättet). Jag har ingen aning om ifall drottningen av England någonsin sa så i verkligen – men ett gott råd är det! 

Ledare

Chefens tillit skapar framgång

Om chefen visar tillit så att de som gör jobbet vågar fatta egna beslut – då kommer resultaten. Det här har vi varit bra på i Sverige, men nu hotas modellen av ökad mätning och kontroll.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 29 september 2023, kl 06:00
Helena Ingvarsdotter.
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg

När Sveriges fotbollsdamer vunnit bronsmatchen i VM i somras lyssnade jag på de efterföljande spelarintervjuerna. Reportrarna frågade varför laget lyckats ta medalj och spelarna svarar att det handlar om gruppen – hur de hjälper varandra, både när det går bra och när det sker misstag. Samt att det inte bara finns en utan många ledarfigurer, som tar ansvar.

Det i sin tur beror på hur förbundskaptenen, Peter Gerhardsson, är som chef. Han tror på öppenhet: individer är olika och alla ska få säga vad de tycker. Han visar tillit så att spelarna vågar fatta beslut ute på planen – för att uppnå resultat.

Leta fel och utse syndabockar försvårar kreativitet och utveckling

Det här sättet att leda är typiskt svenskt. Att inte detaljstyra – utan istället ge medarbetare förutsättningar för att få saker gjorda. Enligt forskaren Louise Bringselius är det en av förklaringarna till Sveriges framgångar i näringslivet.

Men nu, säger hon i vår intervju, är modellen hotad. Vi är på väg mot mer byråkrati, bland annat för att digitaliseringen ger oss ökade möjligheter att mäta och kontrollera. Men att leta fel och utse syndabockar försvårar kreativitet och utveckling. För att citera förbundskaptenen: inte någon eller någonting blir bättre av en utskällning.