Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Bli en bättre chef i tv-soffan

Ledarskapskurser i all ära men ibland dyker kunskap och inspiration för oss chefer upp på betydligt mer otippade ställen - som i tv-soffan till exempel.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 23 februari 2023, kl 06:00
Helena Ingvarsdotter.
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg

Under en ledig dag när jag streamar populärkultur i tv-soffan blir jag påmind: ledarskap handlar ofta om att hålla styr på sin egen otålighet. 

Jag ser dokumentären där Tensta gospelkör åker på inspirationsresa till Chicago. De sjunger otroligt bra. Men det gnisslar kring körledaren. Han önskar att alla i gruppen ska känna stark inspiration liksom han själv och i sin iver glömmer han att alla inte är i samma läge, att behoven och förutsättningarna skiftar. Missnöje, sorg och konflikter uppstår. 

Vi kan aldrig ”baxa” någon dit den inte är redo att gå

Jämt och ständigt går vi chefer på den niten. Vi vet egentligen att förändring tar tid. Vi kan –och ska – ge förutsättningar, jobba med öppenhet och tillit, låta ramar och förväntningar bli tydliga. Men vi kan aldrig ”baxa” någon dit den inte är redo att gå. 

Ett bra tips är då är att zappa med fjärrkontrollen till serien The crown. För där säger Elizabeth II: To do nothing is often the best course of action (att inte göra något är ofta det bästa tillvägagångssättet). Jag har ingen aning om ifall drottningen av England någonsin sa så i verkligen – men ett gott råd är det! 

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

Hur nära ska chefen gå i utvecklingssamtalet?

Nu är tiden för utvecklingssamtalen på många arbetsplatser. Men hur personliga ska de vara egentligen?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 13 februari 2024, kl 12:58
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg.

Så här års håller vi utvecklingssamtal. Följer upp tidigare mål och skapar nya samt listar behovet av kompetensutveckling. Men syftet är även att nå ökad arbetsglädje och då måste samtalet dessutom bli personligt. Det är inte alla bekväma med, att hamna i fokus. Man kan vara blyg. Eller motståndare till upplägget.

”Varför ska vi utvecklas hela tiden? Räcker det inte att vi gör det vi ska?” Ungefär så sa en medarbetare till mig för många år sedan. Bakom låg, tror jag, en önskan att ”få vara som man är”. 

Räcker det inte att vi gör det vi ska?

Ska chefer försöka ändra beteenden? Jag tycker att det finns något som skaver med det – vi människor är olika och det är bra. Ett korrigerande kan skapa en känsla av att inte duga. Å andra sidan påverkar vissa beteenden andras arbetsmiljö negativt och måste stävjas.

Som så mycket annat i ledarskapet är det en balansgång, och lätt att kliva fel. Jag tror ändå på att våga gå nära, för ibland är det först då de viktigaste sakerna uppdagas – som att någon innerst inne inte trivs i nuvarande roll eller är på väg mot överansträngning.