Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Bli en bättre chef i tv-soffan

Ledarskapskurser i all ära men ibland dyker kunskap och inspiration för oss chefer upp på betydligt mer otippade ställen - som i tv-soffan till exempel.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 23 februari 2023, kl 06:00
Helena Ingvarsdotter.
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg

Under en ledig dag när jag streamar populärkultur i tv-soffan blir jag påmind: ledarskap handlar ofta om att hålla styr på sin egen otålighet. 

Jag ser dokumentären där Tensta gospelkör åker på inspirationsresa till Chicago. De sjunger otroligt bra. Men det gnisslar kring körledaren. Han önskar att alla i gruppen ska känna stark inspiration liksom han själv och i sin iver glömmer han att alla inte är i samma läge, att behoven och förutsättningarna skiftar. Missnöje, sorg och konflikter uppstår. 

Vi kan aldrig ”baxa” någon dit den inte är redo att gå

Jämt och ständigt går vi chefer på den niten. Vi vet egentligen att förändring tar tid. Vi kan –och ska – ge förutsättningar, jobba med öppenhet och tillit, låta ramar och förväntningar bli tydliga. Men vi kan aldrig ”baxa” någon dit den inte är redo att gå. 

Ett bra tips är då är att zappa med fjärrkontrollen till serien The crown. För där säger Elizabeth II: To do nothing is often the best course of action (att inte göra något är ofta det bästa tillvägagångssättet). Jag har ingen aning om ifall drottningen av England någonsin sa så i verkligen – men ett gott råd är det! 

Ledare

Göra världen bättre

Vi har firat in det nya året men i världen är det samma gamla elände. Men det finns ljuspunkter. Till exempel Morgan Collin som bestämde sig för att göra nytta och tillverka kaminer för leverans till Ukraina.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 18 januari 2023, kl 09:02
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart har kriget i Ukraina pågått ett år. Vladimir Putin och hans militär gör sitt bästa för att knäcka motståndet, bland annat genom att slå ut kraftverk och eltillförsel för människor som lever där det blir väldigt kallt på vintern.

När konstruktören Morgan Collin hörde om detta på nyheterna bestämde han sig för att göra något. Han satte igång att designa och tillverka kaminer för leverans till Kiev. Ett antal Unionen-medlemmar hakade på och arbetsgivaren har upplåtit lokaler för arbetet. Jag rekommenderar dig att läsa vår artikel om Morgan och hans kollegor – deras insats sprider glädje och hopp mitt i allt elände.

Det är ju lätt att deppa ihop över att demokrati, fred och mänskliga rättigheter hotas och kränks

För elände finns det ju gott om. I Iran till exempel där människor fängslas och döms till döden för att de deltagit i demonstrationer mot att den 22-åriga Mahsa Zhina Amini greps av moralpolisen i Teheran och sedan dog i deras förvar. Hennes brott: hon ansågs inte bära sin huvudsjal på rätt sätt.

Och journalister som skriver om protesterna råkar illa ut. I december satt 62 journalister i fängelse i Iran, gripna för att de gör sitt jobb och rapporterar om den sanna verkligheten.

För övrigt slogs ett sorgligt rekord i slutet av förra året: 363 journalister satt fängslade runt om i världen, så många har det aldrig varit tidigare, enligt organisationen Committee to Protect Journalists. Fackligt arbete är också farligt på många håll i världen, till exempel i Myanmar som Kollega skrev om i höstas.

Då får man försöka ta sig i kragen

Det är ju lätt att deppa ihop över att demokrati, fred och mänskliga rättigheter hotas och kränks. Men då får man försöka ta sig i kragen och vara lite mer som Morgan Collin – han med kaminerna till Ukraina – tänker jag. Man får se till att agera för att göra världen lite bättre.

Jobba ideellt, skänk pengar till välgörande ändamål, engagera dig fackligt, säg ifrån mot rasism och sexism – alla kan vi göra något för ett mänskligare samhälle.