Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Klarnas erbjudande: Försäkring till de som inte strejkar

Medan Klarnastrejken rycker närmare sprids just nu ett erbjudande bland de anställda: inkomstförsäkring från företaget för de som väljer att inte strejka. ”Klarna försöker ge incitament till människor som vill lämna sitt förbund”, säger Unionens klubbordförande Sen Kanner.
Noa Söderberg, David Österberg Publicerad
Sen Kanner, flyer från Klarna och Sebastian Siemiatkowski.
Klarna har tidigare delat ut flygblad med budskapet att ett kollektivavtal skulle försämra medarbetarnas villkor. Nu erbjuder de en "inkomstförsäkring" för de som väljer att inte strejka. Foto: Peter Knutson, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Klarnas vd Sebastian Semiatkowski har tidigare skrivit på sociala medier-plattformen X att anställda blev ”chockade” över strejkvarslet på Klarna. En anledning, enligt vd:n, är att ”facken säger att de blir uteslutna och förlorar sin ersättning om de inte strejkar”.

Nu lanserar Klarnas ledning en ”inkomstförsäkringskompensation”. Den är riktad till de som väljer att gå ur sitt fackförbund och inte delta i strejken. I ett internt dokument, som Kollega tagit del av, beskrivs upplägget: Den som går ur sitt fackförbund och accepterar Klarnas erbjudande påstås få sin inkomst säkrad av Klarna under de 12 månader det tar att kvalificera sig till en annan, privat inkomstförsäkring.

I dokumentet står att ersättningsnivåerna i Unionens inkomstförsäkring har använts som ett riktmärke. Samtidigt listas en rad villkor: Klarnas erbjudande gäller bara den som sägs upp på grund av arbetsbrist, inte den som säger upp sig själv eller accepterar ett avgångsvederlag. De omkring 250 anställda som håller på att utlokaliseras till underleverantörerna Foundever och Accenture omfattas inte. Inte heller frilansar och konsulter.

Bara ett enkelt löfte

Sen Kanner, Unionens klubbordförande på Klarna, bekräftar att erbjudandet just nu sprids bland de anställda. Hon säger samtidigt att den grupp som Sebastian Siemiatkowski pekar ut – personer som gått med i facket för att få inkomstförsäkring och nu inte vill strejka – består av en handfull personer, framför allt högt uppsatta chefer.

– Klarna försöker ge incitament till människor som vill lämna sitt förbund, säger hon och fortsätter:

– Det är inte tydligt hur detta ska funka. Det är bara ett enkelt löfte.

Har det förekommit någon konkret juridisk dokumentation som binder Klarna att genomföra detta i praktiken?

– Inte vad jag har sett. Det finns många frågor som de försöker reda ut. Vilket är väntat – ett företag kan inte besluta att erbjuda en inkomstförsäkring och sedan implementera det över en natt.

Under torsdagen meddelade Unionen att strejkvarslet mot Klarna utökas till två av företagets underleverantörer. I pressmeddelandet nämns inkomstförsäkringskompensationen som en av anledningarna.

John Lapidus är ekonomihistoriker vid Göteborgs universitet och forskar om fackliga inkomstförsäkringar och deras historia. Han säger att han aldrig har stött på ett sådant här agerande tidigare.

– Vi har grottat ned oss ganska mycket, så detta borde man ju ha stött på om det förekommit. Samtidigt är det mycket sådant här som kanske aldrig kommer fram. Det är svårt att säga.

Använder Klarna inkomstförsäkringen som ett slags konfliktvapen?

– Ja, det låter det som.

– Det blir kanske ett problem när facken börjar ta på sig rollen som försäkringsbolag, att arbetsgivarna kommer in och säger att de lika gärna kan vara det.

Enligt Sen Kanner påstår Klarnas ledning också att det finns ett stort internt motstånd mot strejken. Bland annat sprids uppgifter om att 1000 personer har svarat ”nej” i det hårt kritiserade frågeformulär som skickades ut bland de anställda under förra veckan. Men någon konkret data har inte presenterats, enligt Kanner.

– Det är något som arbetsgivaren påstår och inget som vi kan lita på. Till att börja med är formuläret öppet för hela företaget, så jag tvivlar på att det bara är människor från Sverige som har svarat.

Kanner spår också att människor har svarat nej trots att de kommer strejka, eftersom formuläret till en början framstod som obligatoriskt.

– Jag är inte orolig. Jag är säker på att vi kommer få stort stöd på tisdag.

Kollega söker Klarna för en kommentar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Systembolaget-klubben: ”Vi skulle kunna utplåna mertid”

Deltidsanställda på Systembolaget har svårt att leva på sin lön. Därför kräver nu facken rätt heltid.
– Vår uppfattning är att det är Svensk handel - och inte vår ledning - som bromsar, säger klubbordförande Robert Adrell.
Ola Rennstam Publicerad 4 juni 2025, kl 10:17
Ingen strejk på Systembolaget. På bilden en kund framför en hylla med vitvinsflaskor.
Unionenklubben på Systembolaget är uppskattar att knäckfrågan om den oplanerade mertiden för medlemmarna har blivit högaktuell i avtalsrörelsen till följd av fackens strejkvarsel. Martina Holmberg/TT.

Strejken på Systembolaget närmar sig. Den 10 juni kommer anställda på huvudkontoret och lagerdepåer att lägga ned sitt arbete. Att Unionen, och en rad andra fack, valt att varsla om strejk handlar i huvudsak om butikspersonalens deltidsarbete. Medlemmarnas deltidskontrakt gör att många har svårt att leva på sin lön. 
 

Viktigaste frågan under mina 35 år

Robert Adrell, ordförande Systembolagets Unionenklubb, tycker att förbundet driver rätt frågor och då särskilt fokuset på att få bukt med den oplanerade mertiden.

Foto: Systembolaget

- Jag har jobbat på Systembolaget i 35  år och att höja kontrakten har varit vår viktigaste fråga hela tiden. Vi är glada att det här kommer upp till ytan och uppskattar att Unionens centrala ombudsman har satt sig in i våra frågor.

Unionenklubben och Systembolagets ledning har samsyn kring många av frågorna om deltidskontrakten. De senaste åren har ett partgemensamt arbete pågått som lett till att andelen heltidare i företaget har gått från 13 procent 2022 till 32 procent idag. Motståndet mot mertidsersättningen finns på annat håll, enligt Robert Adrell.

- Vår uppfattning är att det är Svensk handel och inte vår ledning som bromsar här. Vi skulle kunna utplåna stor del av mertiden om vi ville, säger han.

Stor solidaritet med varandra

Att det är personal på huvudkontoret och depåerna omfattas av strejkvarslet trots att det är personalen i butikerna som har deltidskontrakt är inget konstigt enligt klubbordföranden.

- Det är effekten av varslet som är det viktiga. Vi har glädjen att vara i samma riksklubb allihop, vilket innebär att vi har en väldig solidaritet med varandra. Dessutom har mer än hälften av personalen på huvudkontoret jobbat i butik så de vet hur vi har det, säger Robert Adrell.