Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Klarna kräver att få veta vilka som ska strejka

Unionen har varslat om strejk på Klarna om två veckor. Nu kräver företaget att alla anställda meddelar om de tänker strejka eller inte. Agerandet kan vara olagligt, enligt en jurist.
David Österberg Publicerad
Skärmdump över informationen som gått ut till de anställda på Klarna. Foto: Oscar Olsson/TT

Artikeln är uppdaterad 2023-10-30, klockan 14.15.

Förra veckan meddelade fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer att de varslar om strejk för sina medlemmar på Klarna för att få till ett kollektivavtal där.

Förra veckan krävde Klarna att de anställda fyller i ett formulär om de tänker delta i strejken eller ej, senast den 30 oktober, enligt uppgifter till Kollega. Företaget motiverade det med att de behöver planera verksamheten och veta vem de ska betala ut lön till under strejken.

Klarna ändrade sig sedan något och betonade att det var frivilligt att fylla i formuläret.  

Martin Wästfelt är Unionens förhandlingschef. Han uppmanar medarbetarna på Klarna att inte fylla i formuläret. 

– Arbetsgivaren har inte rätt att fråga vilka som ska delta och om Klarna fortsätter att göra det kan det leda till en upptrappning av konflikten. Som medlem är man skyldig att strejka och som oorganiserad har man möjlighet att strejka. Klarna kommer att få veta vilka som strejkar när strejken bryter ut, säger han.

Förra veckan skrev tidningen Dagens Arbete att Tesla gjort samma sak inför strejken där. Chefer ringde runt till medarbetare och skickade dokument för att få veta vilka som tänkte delta i strejken som IF Metall utlyst på Tesla för att få till ett kollektivavtal. Enligt IF Metall är det olagligt att fråga anställda om de ska strejka eller inte.

– Om jag tvingas svara på den frågan, då röjer jag om jag är fackligt ansluten eller inte. Arbetsgivaren får överhuvudtaget inte registrera sådana uppgifter. Det klassas som en känslig personuppgift, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic, till Dagens Arbete.

Även fackförbunden DIK, Naturvetarna och Akademikerförbundet SSR har meddelat att de tar ut sina medlemmar på Klarna i strejk, i sympati med Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Kollega söker Klarna för en kommentar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Systembolaget-klubben: ”Vi skulle kunna utplåna mertid”

Deltidsanställda på Systembolaget har svårt att leva på sin lön. Därför kräver nu facken rätt heltid.
– Vår uppfattning är att det är Svensk handel - och inte vår ledning - som bromsar, säger klubbordförande Robert Adrell.
Ola Rennstam Publicerad 4 juni 2025, kl 10:17
Ingen strejk på Systembolaget. På bilden en kund framför en hylla med vitvinsflaskor.
Unionenklubben på Systembolaget är uppskattar att knäckfrågan om den oplanerade mertiden för medlemmarna har blivit högaktuell i avtalsrörelsen till följd av fackens strejkvarsel. Martina Holmberg/TT.

Strejken på Systembolaget närmar sig. Den 10 juni kommer anställda på huvudkontoret och lagerdepåer att lägga ned sitt arbete. Att Unionen, och en rad andra fack, valt att varsla om strejk handlar i huvudsak om butikspersonalens deltidsarbete. Medlemmarnas deltidskontrakt gör att många har svårt att leva på sin lön. 
 

Viktigaste frågan under mina 35 år

Robert Adrell, ordförande Systembolagets Unionenklubb, tycker att förbundet driver rätt frågor och då särskilt fokuset på att få bukt med den oplanerade mertiden.

Foto: Systembolaget

- Jag har jobbat på Systembolaget i 35  år och att höja kontrakten har varit vår viktigaste fråga hela tiden. Vi är glada att det här kommer upp till ytan och uppskattar att Unionens centrala ombudsman har satt sig in i våra frågor.

Unionenklubben och Systembolagets ledning har samsyn kring många av frågorna om deltidskontrakten. De senaste åren har ett partgemensamt arbete pågått som lett till att andelen heltidare i företaget har gått från 13 procent 2022 till 32 procent idag. Motståndet mot mertidsersättningen finns på annat håll, enligt Robert Adrell.

- Vår uppfattning är att det är Svensk handel och inte vår ledning som bromsar här. Vi skulle kunna utplåna stor del av mertiden om vi ville, säger han.

Stor solidaritet med varandra

Att det är personal på huvudkontoret och depåerna omfattas av strejkvarslet trots att det är personalen i butikerna som har deltidskontrakt är inget konstigt enligt klubbordföranden.

- Det är effekten av varslet som är det viktiga. Vi har glädjen att vara i samma riksklubb allihop, vilket innebär att vi har en väldig solidaritet med varandra. Dessutom har mer än hälften av personalen på huvudkontoret jobbat i butik så de vet hur vi har det, säger Robert Adrell.