Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Klarna kräver att få veta vilka som ska strejka

Unionen har varslat om strejk på Klarna om två veckor. Nu kräver företaget att alla anställda meddelar om de tänker strejka eller inte. Agerandet kan vara olagligt, enligt en jurist.
David Österberg Publicerad 27 oktober 2023, kl 16:10
Skärmdump över informationen som gått ut till de anställda på Klarna. Foto: Oscar Olsson/TT

Artikeln är uppdaterad 2023-10-30, klockan 14.15.

Förra veckan meddelade fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer att de varslar om strejk för sina medlemmar på Klarna för att få till ett kollektivavtal där.

Förra veckan krävde Klarna att de anställda fyller i ett formulär om de tänker delta i strejken eller ej, senast den 30 oktober, enligt uppgifter till Kollega. Företaget motiverade det med att de behöver planera verksamheten och veta vem de ska betala ut lön till under strejken.

Klarna ändrade sig sedan något och betonade att det var frivilligt att fylla i formuläret.  

Martin Wästfelt är Unionens förhandlingschef. Han uppmanar medarbetarna på Klarna att inte fylla i formuläret. 

– Arbetsgivaren har inte rätt att fråga vilka som ska delta och om Klarna fortsätter att göra det kan det leda till en upptrappning av konflikten. Som medlem är man skyldig att strejka och som oorganiserad har man möjlighet att strejka. Klarna kommer att få veta vilka som strejkar när strejken bryter ut, säger han.

Förra veckan skrev tidningen Dagens Arbete att Tesla gjort samma sak inför strejken där. Chefer ringde runt till medarbetare och skickade dokument för att få veta vilka som tänkte delta i strejken som IF Metall utlyst på Tesla för att få till ett kollektivavtal. Enligt IF Metall är det olagligt att fråga anställda om de ska strejka eller inte.

– Om jag tvingas svara på den frågan, då röjer jag om jag är fackligt ansluten eller inte. Arbetsgivaren får överhuvudtaget inte registrera sådana uppgifter. Det klassas som en känslig personuppgift, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic, till Dagens Arbete.

Även fackförbunden DIK, Naturvetarna och Akademikerförbundet SSR har meddelat att de tar ut sina medlemmar på Klarna i strejk, i sympati med Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Kollega söker Klarna för en kommentar.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Unionen tar strid mot Tesla

Unionen ger sig in i Tesla-konflikten. Förbundet varslar om blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning.
Ola Rennstam Publicerad 2 maj 2024, kl 14:21
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Tesla-logo och Unionens fasad.
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Unionen varslar om blockad av allt arbete som DEKRA Industrial AB utför för Teslas räkning i syfte att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Martin Wästfelt, Unionen.
Martin Wästfelt.

Den 17 oktober i fjol varslade IF Metall om strejk på Tesla. Detta efter att LO-förbundet under en längre tid förhandlat med om att få till kollektivavtal på företaget. 
Unionen, som också har medlemmar på Elon Musks stora bilföretag, har hittills hållit sig utanför konflikten. Tills nu. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning. Syftet med åtgärden är att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall. 

Unionens sympatiåtgärder för kollektivavtal

– Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på Dekra, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef, Unionen.

Unionen har hittills hållit sig utanför konflikten. Vad har förändrats som gör att det är rätt läge nu?

– Vi har kommit fram till att det är rätt läge att gå in i konflikten nu. Dels handlar det om att IF Metall önskar det här av oss och dels att det är en åtgärd som vi tror har effekt, men inte en monumental effekt. Stridsåtgärden har ett starkt stöd hos de berörda medlemmarna på Dekra, och omkullkastar inte tryggheten för de anställda där, säger Martin Wästfelt.

Varslet avser blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för åt Tesla på samtliga av Dekras anläggningar i Sverige. Enligt Unionen besiktigar Dekra bland annat de fordonslyftar som Tesla använder på sina verkstäder.

Konflikt med Tesla14 maj

Konflikten bryter ut den 14 maj kl. 14.00, om inte Tesla väljer att teckna kollektivavtal innan dess. Unionen utesluter inte att konfliktåtgärderna kan utvidgas om blockaden kringgås.

– Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. Sen får vi se hur Dekra agerar och vilka eventuella åtgärder som får följa beroende på hur situationen utvecklar sig, säger Martin Wästfelt.

”Tesla är en oansenlig kund"

Dekra Industrial AB har 500 anställda på ett 40-tal orter i landet. Bolaget utför bland annat besiktningar av maskiner och utrustning inom industrin.

– Jag tror inte att det kommer att påverka oss nämnvärt. Tesla är en oansenlig kund i det stora hela, säger Mikael Schula, ordförande för en av Unionenklubbarna inom Dekra Industrial AB.