Det nya omställningsstudiestödet börjar gälla vid årsskiftet och innebär i korthet att yrkesverksamma kan plugga nästan ett år på heltid eller längre på deltid, med upp till cirka 80 procent av lönen.
Kollega har tidigare rapporterat om att många av landets högskolor och universitet saknar beredskap och resurser för att möta den stora efterfrågan på utbildning bland yrkesverksamma.
En undersökning som Unionen gjort visar att samtliga riksdagspartier står bakom det nya omställningsstudiestödet, men samtidigt har inget parti öronmärkt resurser till utbildningarna. Ett resultat som oroar förbundet.
– Nu måste politikerna gå från ord till handling och även avsätta pengar för att styra lärosätena i rätt riktning, säger Martin Linder, ordförande för Unionen, i en kommentar.
Tydligt uppdrag behövs
Unionen har frågat samtliga partierna hur de ser på det livslånga lärandet och vilka satsningar de vill göra för att skapa bättre förutsättningar för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Resultatet visar att en majoritet av partierna tycker att det behövs ett tydligt uppdrag till högskolorna om ett bättre utbildningsutbud för yrkesverksamma.
– Yrkesverksamma behöver fler korta kurser, fler distansutbildningar och möjligheter att tillgodoräkna sig arbetslivserfarenhet. Det behövs även ett ökat samarbete med näringslivet för att kunna ta fram de utbildningar som arbetsmarknaden kräver, säger Martin Linder.
Fem partier positiva till mer resurser
Av partierna svarar MP, S, L, M och V att de är beredda att skjuta till resurser för att utveckla kurser anpassade för yrkesverksamma på högskolor och universitet men hittills har inget parti verkligen gjort det.
– Det råder ingen tvekan om att utbildning för yrkesverksamma är en viktig pusselbit för kompetensförsörjning och utveckling på arbetsmarknaden. Men det är oroande att inget parti har öronmärkt resurser för att lärosätena ska kunna utveckla utbildningar och kurser som passar den som också arbetar, säger Martin Linder.