
Psykisk sjukdom utgör den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige och det är chefens ansvar att se till att både förebygga och rehabilitera ohälsan hos de anställda. Men hur mycket cheferna gör för att se över medarbetares arbetssituation när de börjar må dåligt varierar mycket.
Avgörande faktorer är bland annat om chefen fått utbildning som innehållit kunskap om ångest- och depressionsproblematik och om arbetsgivaren genomför generella informationsinsatser om psykisk ohälsa. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
Enligt studien är sannolikheten att en chef genomför förebyggande samtal om ångest och depression 84 procent högre om hen jobbar i en organisation som erbjuder insatser i form av exempelvis stressrådgivning eller föreläsningar om ämnet. Det var också betydligt fler chefer som sett över medarbetarnas arbetsuppgifter och arbetssituation i organisationer där psykisk ohälsa diskuterades regelbundet.
Faktorer som utbildning och information överskuggade andra omständigheter som exempelvis storleken på arbetsplatsen, om det var en manlig eller kvinnlig chef eller om ledningen hade egna erfarenheter av psykisk sjukdom.