Hoppa till huvudinnehåll
Mångfald

Mångfald allt viktigare för företagen

Hur hittar man talangerna? Med hjälp av ökad mångfald, nya intervjumetoder, dataanalys och artificiell intelligens, tror rekryterarna.
Niklas Hallstedt Publicerad 12 januari 2018, kl 14:48
Colourbox
Företagen har insett värdet av att ha anställda av olika kön, etnicitet och ålder, visar en undersökning. Colourbox

Mångfald utan inkludering och tillhörighet är inte möjlig, skriver Linkedin i en ny rapport där de synar de hetaste trenderna inom rekrytering: ”Mångfald är att bli inbjuden till festen, inkludering är att bli uppbjuden till dans och tillhörighet är att dansa som om ingen såg på.”

Linkedin har först intervjuat ett antal experter om vilka trender som gäller i rekryteringsbranschen och därefter gjort en undersökning med närapå 9 000 rekryterare världen över.

Mångfald visar sig vara den klart mest tongivande trenden. 78 procent av rekryterarna anser att mångfald är mycket viktigt. 56, 50 respektive 35 procent säger det samma om nya intervjumetoder, dataanalys och artificiell intelligens.

Varför är då företagen egentligen intresserade av mångfald? Här finns så klart rationella ekonomiska skäl. De företag som inte ställer om kommer att hamna på efterkälken, konstaterar Linkedin. Bevisen för att mångfald är bra för produktiviteten och engagemanget är svåra att ignorera.

Enligt undersökningen prioriterar 78 procent av företagen mångfald för att förbättra sin kultur, 62 procent gör det för att förbättra sina ekonomiska resultat, medan 49 procent vill representera sina kunder bättre.

Framför allt är det kön, etnicitet och ålder som företagen tänker på när de pratar mångfald.

Rekryterarna har också fått ange de största svårigheterna med att öka mångfalden. Allra knepigast är att hitta kandidaterna, anger 38 procent. Men även att behålla dem på företagen är svårt. Det är den tuffaste utmaningen anser 27 procent.

Det är en fråga om kulturen på företaget eftersom anställda som inte upplever sig inkluderade inte lär stanna särskilt länge, konstaterar Linkedin.

Mångfald

"Våga se döva som en tillgång”

Dennis Hed Rudin har anställt femton döva städare på tre år. Och uppmuntrar chefer i andra branscher att göra likadant.
Publicerad 17 maj 2023, kl 07:41
Dennis Hed Rudin, vd på Städarna i Örebro.
"Trots att många döva är kompetenta kommer de inte in på arbetsmarknaden och det kändes bra att kunna ändra på det. Just nu är 7 av våra 38 anställda döva", säger Dennis Hed Rudin, vd på Städarna i Örebro. Foto: Per Knutsson.

Hur kom det sig att du anställer döva städare?
– Jag kan teckenspråket eftersom båda mina föräldrar är döva, dessutom är min låtsaspappa hörselskadad. När företaget skulle växa föll det sig naturligt att kontakta Arbetsförmedlingen och berätta att vi är öppna för att anställa döva personer.
– Trots att många döva är kompetenta kommer de inte in på arbetsmarknaden och det kändes bra att kunna ändra på det. Just nu är 7 av våra 38 anställda döva. Under min tid har vi haft 15 döva städare och några har gått vidare till andra jobb. Det har hänt att vi blivit språngbrädan till drömjobbet.

Hur är det att leda människor som inte hör?
– Det finns fördomar om att dövhet är detsamma som en intellektuell funktionsnedsättning. Så är det naturligtvis inte. Det är inte nödvändigt att kunna teckenspråket för att göra sig förstådd. Man kommer jättelångt med kroppsspråket. Jag har arbetsledare som gestikulerar, pekar och artikulerar i sin kontakt med de döva städarna. Det går utmärkt.

Allt handlar om att ge rätt förutsättningar



Vilka utmaningar finns?
– Det tar lite längre tid eftersom vi oftast kommunicerar skriftligen via mobil med våra döva medarbetare. Allt handlar om att ge rätt förutsättningar och vi har även tydliga riktlinjer och rutiner nedskrivna. Det gagnar dessutom alla anställda. Vid medarbetarsamtal och liknande går det också att boka tolk från Arbetsförmedlingen.

Vilka fördelar ser du?

– Att vara öppen för döv arbetskraft gör att rekryteringsmarknaden blir större. Många döva är supermotiverade och duktiga, men har inte tidigare fått chansen att visa vilket bra jobb de kan göra.

Vad säger kunderna?
 – Av våra 300 kunder har någon enstaka varit lite skeptisk till en början. Men sedan har de insett att det inte finns något negativt med att få hjälp av en döv städare.

Skulle du råda chefer i även andra branscher att anställa döva?
– Ja, definitivt. Våga se döva som en tillgång!

Text: Gertrud Dahlberg.

Dennis Hed Rudin

Gör: Vd på Städarna i Örebro sedan tre år tillbaka. 
Ålder: 29.
Bakgrund: Sommarjobb på McDonald's, blev kvar där i över tio år och slutade som restaurangchef.
Fritidsintressen: Spela fotboll och umgås med sambon.
Bästa städtipset: Håll efter och småstäda ofta så att det inte gror igen.