Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Yes – Sverige bäst på engelska

Sverige är bäst i världen på engelska som andra språk. Det visar en rapport som tar tempen på vuxnas engelskkunskaper i olika länder.
Ola Rennstam Publicerad 31 oktober 2018, kl 11:34
Engelska.
Sverige är bäst på engelska. Foto: Colourbox.

Goda kunskaper i engelska blir viktigare inom näringslivet. I allt fler branscher och arbetsfunktioner är det ett krav att behärska affärsengelska. Tidigare har goda engelskkunskaper varit ett krav på seniora medarbetare, men numera efterfrågas det även för i stort sett alla positioner på arbetsmarknaden.

Bäst i världen på engelska som andra språk är här i Sverige, enligt utbildningsföretaget EF:s årliga rapport. Efter två års frånvaro har Sverige åter förstaplatsen på listan genom att gå om Nederländerna. Däremot ligger Amsterdam fortfarande steget före Stockholm på listan bland världens städer. Medarbetarnas kunskaper i engelska är en faktor som bidrar till ett företags internationella konkurrenskraft, enligt undersökningen.

– I Sverige är det allt fler företag som antar engelska som koncernspråk. Engelska öppnar upp världen genom att göra nya marknader tillgängliga och attraherar internationella och kompetenta medarbetare. Det är anmärkningsvärt att vi i Europa mäter en bättre nivå bland anställda än bland cheferna, säger Erik Lindberg, Sverigechef för EF Corporate Solutions i ett pressmeddelande.

Mediabranschen är den sektor som har högst genomsnittlig engelsknivå, personer inom bank och finans kommer på andraplats och jordbrukssektorn på tredje, tätt följt av IT- och läkemedelsbranschen.

Bäst i världen på engelska

Länder:

1. Sverige
2. Nederländerna
3. Singapore
4. Norge
5. Danmark

Städer:

1. Amsterdam
2. Stockholm
3. New Delhi
4. Johannesburg
5. Oslo
6. Helsingfors
7. Mumbai
8. Manilla
9. Wien
10. Prag

Branscher:

1. Media
2. Bank och finans
3. Jordbruk
4. IT
5. Läkemedel
6. Konsult
7. Besöksnäringen
8. Sjukvård
9. Ingenjörsteknik
10. Gruv och energi

EF Education