Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Inga pengar från politikerna till omställning

Det nya studiestödet har ökat efterfrågan på utbildning för yrkesverksamma. Trots det har inget riksdagsparti avsatt resurser för att stötta landets högskolor. Det visar en undersökning som Unionen gjort.
Ola Rennstam Publicerad 7 september 2022, kl 08:05
Martin Linder, Unionen.
Unionens förbundsordförande Martin Linder ställer inte upp för omval. Foto: Peter Knutsson

Det nya omställningsstudiestödet börjar gälla vid årsskiftet och innebär i korthet att yrkesverksamma kan plugga nästan ett år på heltid eller längre på deltid, med upp till cirka 80 procent av lönen.

Kollega har tidigare rapporterat om att många av landets högskolor och universitet saknar beredskap och resurser för att möta den stora efterfrågan på utbildning bland yrkesverksamma.

En undersökning som Unionen gjort visar att samtliga riksdagspartier står bakom det nya omställningsstudiestödet, men samtidigt har inget parti öronmärkt resurser till utbildningarna. Ett resultat som oroar förbundet.

Nu måste politikerna gå från ord till handling och även avsätta pengar för att styra lärosätena i rätt riktning, säger Martin Linder, ordförande för Unionen, i en kommentar.

Tydligt uppdrag behövs

Unionen har frågat samtliga partierna hur de ser på det livslånga lärandet och vilka satsningar de vill göra för att skapa bättre förutsättningar för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Resultatet visar att en majoritet av partierna tycker att det behövs ett tydligt uppdrag till högskolorna om ett bättre utbildningsutbud för yrkesverksamma.

–  Yrkesverksamma behöver fler korta kurser, fler distansutbildningar och möjligheter att tillgodoräkna sig arbetslivserfarenhet. Det behövs även ett ökat samarbete med näringslivet för att kunna ta fram de utbildningar som arbetsmarknaden kräver, säger Martin Linder.

Fem partier positiva till mer resurser

Av partierna svarar MP, S, L, M och V att de är beredda att skjuta till resurser för att utveckla kurser anpassade för yrkesverksamma på högskolor och universitet men hittills har inget parti verkligen gjort det.

– Det råder ingen tvekan om att utbildning för yrkesverksamma är en viktig pusselbit för kompetensförsörjning och utveckling på arbetsmarknaden. Men det är oroande att inget parti har öronmärkt resurser för att lärosätena ska kunna utveckla utbildningar och kurser som passar den som också arbetar, säger Martin Linder.

Kompetensutveckling

CSN ville ha 50 miljoner extra – fick bara 10

Den som söker omställningsstudiestöd får vänta månader på besked. Därför krävde CSN 50 miljoner extra i år för att kunna korta väntetiden. Nu meddelar regeringen att myndigheten får 10 miljoner kronor extra.
David Österberg Publicerad 5 september 2023, kl 09:36
Ett kuvert från CSN.
För att korta väntetiderna för de som söker omställningsstudiestöd krävde CSN 50 miljoner extra. Nu meddelar regeringen att myndigheten får mer pengar - dock bara 10 miljoner kronor i år. Foto: Jessica Gow/TT.

Kollega har i flera artiklar berättat om de långa väntetiderna för omställningsstudiestöd. Flera fackförbund har kritiserat regeringen för att inte hålla sin del av las-överenskommelsen och krävt mer pengar till CSN, Centrala studiestödsnämnden. Myndigheten har uppgett att den behöver 50 miljoner kronor extra i år för att anställa fler handläggare – och på så sätt kunna korta väntetiderna. Totalt vill CSN ha 250 miljoner kronor extra till 2025.

Nu meddelar regeringen att CSN får 10 miljoner kronor extra i år. Nästa år och 2025 blir tillskottet 50 miljoner kronor per år, totalt 110 miljoner kronor.

Regeringen vill också se regelförändringar och ska inom kort ge CSN i uppdrag att se över reglerna.

Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN, skriver i ett mejlsvar till Kollega att myndigheten gläds åt tillskottet och att det kommer att "göra skillnad för handläggningen". Nästa år räknar CSN dessutom med att ha ett mer automatiserat system för handläggningen.

Martin Linder är ordförande för Unionen. Han tycker att det är bra att regeringen nu tillför en del pengar, men är kritisk till att de dröjt:

"Vi har varit besvikna på hur regeringen hanterat omställningsstödet och var starkt kritiska till att man inte sköt till pengar redan i våras när CSN flaggade för att man inte hade resurserna som krävdes för att hantera ansökningarna. Att en del av pengarna som myndigheten har begärt kommer nu är bra, men det är fortsatt regeringens ansvar att se till att omställningsstödet börjar fungera", skriver han till Kollega.

Martin Linder anser också att det är bra att reglerna förenklas. 

"Sådana förändringar tas fram tillsammans med oss parter för inte äventyra intentionen i den här överenskommelsen", skriver han.

Socialdemokraterna är kritiska till att myndigheten fick mindre än hälften av pengarna den begärt.

– Det riskerar att leda till att tusentals människor fortsatt inte får besked om att påbörja sina studier. Det innebär att regeringen håller på att schabbla bort den här reformen, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund till TT.