Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Att vägra ny teknik kan kosta dig jobbet

Att lära sig nya program och arbetssätt, samtidigt som du har dina ordinarie arbetsuppgifter skapar teknikstress hos många tjänstemän. Men vill du behålla jobbet gör du bäst i att hålla dig ajour.
Lina Björk Publicerad
Shutterstock
Teknikstressad över att mobilappen för jobbmejlen envisas med att hänga sig? Ta ett djupt andetag. Shutterstock

Hallå, hörs jag? Kanske har du uttalat orden, eller hört en kollega säga dem ett antal gånger under det senaste året. När coronakrisen spred sig över världen ställde många företag om. Tjänstemännen började jobba hemifrån, med nytt kontor och ny teknik.

Läs mer: Småbarnsföräldrarna trivs bäst med hemmajobbet

Digitaliseringen har förenklat för många hemmajobbare, men också skapat teknikstress: seg uppkoppling och arbetsgivare som förväntar sig att du lär dig nya program på studs.

Går det att vägra ny teknik?
– Du har en arbetsskyldighet som anställd. Sedan finns det gränser för vad du förväntas tacka ja till, men att anamma nya arbetssätt och ny teknik ligger absolut inom den gränsen. Sedan gör du förstås alltid klokt i att hänga med i utvecklingen, säger Lena Isenstam, förbundsjurist på Unionen.

Att lära sig nya saker tar olika lång tid för olika personer. Dessutom har de flesta fullt upp med sina ordinarie arbetsuppgifter. Arbetsgivaren bör därför avsätta tid och resurser för att se till att arbetsbelastningen inte blir övermäktig.

– Man kan inte bara ställa om och förvänta sig att de anställda anammar det direkt. Här får arbetsgivaren acceptera att produktionen kan gå ner ett tag.

Det är dock viktigt att anställda också är tydliga med vad man behöver för stöd. Om du inte fixar den nya tekniken kan du ställa krav på utbildning och kompetensutveckling.

Läs mer: Företag får stöd för kompetensutveckling

– Att sitta hemma på kammaren och låtsas att du hänger med när du inte gör det är ingen bra lösning. Särskilt nu när så många jobbar hemma är det extra viktigt att vara tydlig med vad du behöver för stöd för att klara av dina arbetsuppgifter.

Kan jag bli uppsagd för att jag inte vill eller klarar av den nya tekniken?
– Det är att dra det väldigt långt. Att hänga med i utvecklingen är ett delat ansvar mellan dig och arbetsgivaren. Du måste visa att det finns en vilja att lära nytt, medan arbetsgivaren ska ge dig de förutsättningar som behövs. Men skulle du arbetsvägra på grund av tekniken eller att du till slut helt saknar de kunskaper som behövs för att klara av ditt jobb så är det ett bekymmer, säger Lena Isenstam.

Arbetsplikt och arbetsvägran

När du skriver på ett anställningsavtal säger du också ja till ett antal skyldigheter gentemot arbetsgivaren.

Den mest grundläggande är att du ska utföra arbete mot lön, det vill säga arbetsplikt. Andra saker kan vara att du ska respektera säkerhetsföreskrifter, följa arbetsinstruktioner och inte bedriva konkurrerande verksamhet.

Skulle du strunta i dina skyldigheter kan du betraktas som misskötsam. Då bör arbetsgivaren ge dig en muntlig eller skriftlig tillrättavisning. Skulle misskötsamheten fortsätta, kan företaget, som sista åtgärd säga upp dig. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.