Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Byta jobb? Här är 7 hetaste jobben just nu

Dataingenjör, HR-specialist och karriärrådgivare. Det är tre av de hetaste jobben just nu, enligt Linkedin. Samtidigt finns ett enormt sug efter att byta jobb.
David Österberg Publicerad 8 februari 2022, kl 16:43
Logotyp för LinkedIn och kvinna som håller i läsplatta.
Byta jobb? LinkedIn tipsar om sju hetaste jobben på arbetsmarknaden. Logotyp: LinkedIn Foto: Shutterstock.

För många yrkesgrupper är arbetsmarknaden väldigt god. Bland de mest eftertraktade finns dataingenjörer, affärsutvecklare och innehållssamordnare. Karriärrådgivare och HR-specialister har också lätt att få jobb. Det visar en undersökning från Linkedin.

– Det är talande att HR-specialister är med på topplistan. Företagen har insett att de måste ha rätt kompetens för att lyckas. Det innebär både att de måste blir bättre på att rekrytera och på att utveckla kompetensen hos de medarbetare de har. Att personalen utvecklas och mår bra är helt avgörande. Att karriärrådgivare är på uppgång säger mycket om den tid vi lever i. Folk inser att de kanske ska jobba till 70 och har 20 eller 30 år kvar i arbetslivet, säger Lisa Gunnarsson, företagets Nordenchef.

Tolv procent byter jobb

Varje år byter runt tolv procent av de som jobbar arbetsplats. Men i år finns ett rekordstort sug efter att byta jobb, enligt en undersökning från Linkedin. 15 procent av de tillfrågade svarar att de aktivt letar jobb just nu och hela sex av tio svarar att de har planer på att byta jobb.

– Det är helt klart en trend. En förklaring är att många haft tråkigt under pandemin. Det finns ett stort sug efter inspiration och nytänkande och det tror jag kommer att skapa en enorm rotation på arbetsmarknaden, säger Lisa Gunnarsson.

Förutom en ökad vilja att byta jobb har pandemin också påverkat vår inställning till jobbet, enligt undersökningen.

– Före pandemin toppade saker som bra ledarskap, tydlig vision och arbetsplatsens läge. Nu är hög lön och flexibilitet viktigast.

Genom en tidigare undersökning vet vi att 23 procent är beredda att säga upp sig om de tvingas gå tillbaka till att arbeta heltid på kontoret.

Kundbemötande viktig kompetens

Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn.
Lisa Gunnarsson. Foto: LinkedIn.

När företagen listar vilka kompetenser de letar efter kommer försäljningsledning, produktutveckling och kunskap om vissa programvaror högt. Analytisk kompetens och kundbemötande är också viktigt.

– Kundbemötande är en enormt viktig kompetens. Många företag har fulltecknade orderböcker och efterfrågan är stark. Samtidigt har pandemin lett till komponentbrist och förseningar. Ett företag som vill behålla sitt goda renommé måste arbeta mycket med relationer, säger Lisa Gunnarsson.

Undersökningen baseras dels på en analys som Linkedins analytiker gjort, dels på en enkätundersökning bland 1 000 yrkesarbetande personer i åldern 16-65 år.

JOBB PÅ UPPGÅNG

 • Dataingenjör
 • HR-specialist
 • Affärsutvecklare
 • Karriärrådgivare
 • Maskininlärningsingenjör
 • Mjukvaruutvecklare
 • Hållbarhetschef

KOMPETENSER SOM EFTERFRÅGAS

 • Försäljningsledning
 • Produktutveckling
 • Kundbemötande
 • Rekrytering
 • Mjukvaruutveckling
 • Analytisk kompetens
 • Adobe photoshop
Karriär

Hobby blev heltidssyssla för dna-detektiv

Johanna Lindh bytte sin trygga anställning på en webbyrå mot ett friare arbetsliv i egen regi . Numer titulerar hon sig dna-detektiv.
Johanna Rovira Publicerad 10 november 2022, kl 14:44
Johanna Lindh sitter vid ett bord med gamla fotografier.
Dna-detektiven Johanna Lindh. Foto: Anders G Warne

Pandemin fick Johanna Lindh att tänka om. Visst trivdes hon ypperligt på webbyrån hon jobbat på i tio år, men det var svårt att få ihop det så kallade livspusslet när barnen skulle hållas hemma vid minsta snorsträng.

– Jag jobbade som projektledare och sajtbyggare och tyckte jobbet var jätteroligt. Men jag ville prova på att vara min egen, så jag kom överens med min arbetsgivare att jobba deltid ett halvår samtidigt som jag startade eget.

Sista augusti i år klippte hon banden med jobbet för gott. Numer försörjer hon sig som dna-detektiv i sitt företag Hitta pappa.

– Jag har släktforskat sedan tonåren och började först på hobbynivå att hjälpa andra spåra släktingar. Jag utför inte dna-tester utan tolkar de resultat som man får från släktforskarsajter. Det är lite som att lägga pussel, man måste veta vad man ska leta efter – detektivarbete och släktforskning i ett.

Kalla fall

Planen är också att föreläsa om släktforskning och dna-spårning och förhoppningsvis kunna hjälpa polisen att hitta förövare vid så kallade kalla fall, genom att spåra släktingar via gemensamma gener.

Att släktforska kan innebära överraskningar även om man inte har brottslingar i släkten:

– Det är inte ovanligt att förfäders snedsteg gett upphov till okända släktingar, säger Johanna Lindh, som själv, efter att ha dna-testat sig, hittade ny släkt i Norge efter ett utomäktenskapligt barn.