Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Byta jobb? Här är 7 hetaste jobben just nu

Dataingenjör, HR-specialist och karriärrådgivare. Det är tre av de hetaste jobben just nu, enligt Linkedin. Samtidigt finns ett enormt sug efter att byta jobb.
David Österberg Publicerad 8 februari 2022, kl 16:43
Logotyp för LinkedIn och kvinna som håller i läsplatta.
Byta jobb? LinkedIn tipsar om sju hetaste jobben på arbetsmarknaden. Logotyp: LinkedIn Foto: Shutterstock.

För många yrkesgrupper är arbetsmarknaden väldigt god. Bland de mest eftertraktade finns dataingenjörer, affärsutvecklare och innehållssamordnare. Karriärrådgivare och HR-specialister har också lätt att få jobb. Det visar en undersökning från Linkedin.

– Det är talande att HR-specialister är med på topplistan. Företagen har insett att de måste ha rätt kompetens för att lyckas. Det innebär både att de måste blir bättre på att rekrytera och på att utveckla kompetensen hos de medarbetare de har. Att personalen utvecklas och mår bra är helt avgörande. Att karriärrådgivare är på uppgång säger mycket om den tid vi lever i. Folk inser att de kanske ska jobba till 70 och har 20 eller 30 år kvar i arbetslivet, säger Lisa Gunnarsson, företagets Nordenchef.

Tolv procent byter jobb

Varje år byter runt tolv procent av de som jobbar arbetsplats. Men i år finns ett rekordstort sug efter att byta jobb, enligt en undersökning från Linkedin. 15 procent av de tillfrågade svarar att de aktivt letar jobb just nu och hela sex av tio svarar att de har planer på att byta jobb.

– Det är helt klart en trend. En förklaring är att många haft tråkigt under pandemin. Det finns ett stort sug efter inspiration och nytänkande och det tror jag kommer att skapa en enorm rotation på arbetsmarknaden, säger Lisa Gunnarsson.

Förutom en ökad vilja att byta jobb har pandemin också påverkat vår inställning till jobbet, enligt undersökningen.

– Före pandemin toppade saker som bra ledarskap, tydlig vision och arbetsplatsens läge. Nu är hög lön och flexibilitet viktigast.

Genom en tidigare undersökning vet vi att 23 procent är beredda att säga upp sig om de tvingas gå tillbaka till att arbeta heltid på kontoret.

Kundbemötande viktig kompetens

Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn.
Lisa Gunnarsson. Foto: LinkedIn.

När företagen listar vilka kompetenser de letar efter kommer försäljningsledning, produktutveckling och kunskap om vissa programvaror högt. Analytisk kompetens och kundbemötande är också viktigt.

– Kundbemötande är en enormt viktig kompetens. Många företag har fulltecknade orderböcker och efterfrågan är stark. Samtidigt har pandemin lett till komponentbrist och förseningar. Ett företag som vill behålla sitt goda renommé måste arbeta mycket med relationer, säger Lisa Gunnarsson.

Undersökningen baseras dels på en analys som Linkedins analytiker gjort, dels på en enkätundersökning bland 1 000 yrkesarbetande personer i åldern 16-65 år.

JOBB PÅ UPPGÅNG

  • Dataingenjör
  • HR-specialist
  • Affärsutvecklare
  • Karriärrådgivare
  • Maskininlärningsingenjör
  • Mjukvaruutvecklare
  • Hållbarhetschef

KOMPETENSER SOM EFTERFRÅGAS

  • Försäljningsledning
  • Produktutveckling
  • Kundbemötande
  • Rekrytering
  • Mjukvaruutveckling
  • Analytisk kompetens
  • Adobe photoshop
Karriär

Det här irriterar när tjänstemän söker jobb

En av tre tjänstemän tycker att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker jobb. Det visar en undersökning från TRR. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm varit med om många märkliga rekryteringsprocesser.
Lina Björk Publicerad 4 mars 2024, kl 14:51
rekrytering
Jenny Lindahl Nyberg tycker att rekryteringsprocesser skulle kunna skötas mycket bättre. Foto/Shutterstock/privat

Det är tufft att vara mellan jobb. Och rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden. Det visar Trygghetsrådets nya rapport om jobbsökande. Där svarar fyra av tio tjänstemän att de tycker att det tog lång tid innan processen var färdig. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm bytte jobb för att komma närmare sina barn, men efter fyra år som administratör skulle företaget omorganisera och hennes tjänst försvann. 

– Det var tufft att bli arbetslös som 50-åring mitt i pandemin, säger hon. 

Jenny Lindahl

Här startar Jennys jobbsökande – och erfarenheter av rekryteringsprocesser, som många gånger gav mer att önska. Hon har varit med om IQ-tester, språktester och självskattningstester som egentligen inte haft något med hennes arbetsuppgifter att göra. 

– Jag har suttit och flyttat fyrkanter, undersökt mönster och logik. Det är långa processer och man lägger mycket tid på det, för att i slutändan kanske inte ens få ett svar tillbaka. Det är förnedrande.

Dock var majoriteten av tjänstemännen i TRR:s undersökning nöjda med den återkoppling de fått av rekryteraren efter tester och intervju. Endast 12 procent var missnöjda. Jenny Lindahl Nyberg uppskattar att ungefär 50 procent av de företagen hon sökt jobb hos, inte återkommit med svar efter att hon skickat in sina uppgifter. 

– Grovhugget kanske en fjärdedel återkommer under rimlig tid. Sedan är det en balansgång att ligga på själv, utan att bli påstridig och besvärlig. 

 

Svårt att skriva personligt brev

I själva rekryteringsprocessen tyckte många i undersökningen att det svåraste momentet var att skriva det personliga brevet. Andra saker upplevs betydligt enklare, som exempelvis att hämta in referenser och skriva CV. Jenny Lindahl Nyberg upplever att hon gör sig bäst öga mot öga med en rekryterare. 

– Det är något annat att ses och få en bild över personen, jämfört med att skicka in ett test, säger hon. 

Efter några jobbvändor och flera ansökningsprocesser fick hon hjälp av sin omställningsorganisation TRR, som tipsade henne om en YH-utbildning. Nu pluggar hon till Hotell Supervisor, ett val hon inte har ångrat. 

– Jag gör praktik nu och det känns helt rätt. I juni blir jag färdig. 

Om undersökningen

TRR är en omställningsorganisation som arbetar för företag och tjänstemän i den privata sektorn. 

Enkäten genomfördes mellan december 2023 och januari 2024.
Sammanlagt svarade 1403 personer.