Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Anställda på Vattenfall blir förebilder för unga

Många unga saknar positiva förebilder och tror att jobb är något trist. Det vill programmet My Dream Now ändra på genom inspirerande möten med arbetslivet.
Johanna Rovira Publicerad 24 mars 2023, kl 06:00
Två unga tjejer i varsin fåtölj samtalar med en säljare på Vattenfall.
Jasmina Bunsop och Hiba Al-Musawi pratar med säljaren Conny Svensson. Foto: Staffan Claesson.

Vi har varit bra på att välkomna människor till landet, men inte till arbetslivet. Det drabbar barnen, som ofta saknar förebilder med inspirerande jobb. Det anser Jonas Bygdeson, social entreprenör och grundare av programmet My Dream Now.

För drygt ett decennium sedan kände han sig missmodig över detta. Han tyckte det var sorgligt att samtidigt som framför allt it-företagen skrek efter kompetens, fanns begåvade unga utan vettiga framtidsutsikter bara ett stenkast bort. Ungdomar vars sinnebild av arbete är att det är något tråkigt, tungt och torftigt.

Jonas Bygdeson. Foto: Staffan Claesson.

  Vissa unga tror att man ljuger när man säger att man tycker det är roligt att gå till jobbet. I deras värld har de vuxna inga jobb alls eller har jobb som de är överkvalificerade för. Slutsatsen för ungdomarna är att jobb inte är roligt och att utbildning inte lönar sig, förklarar Jonas Bygdeson. 

Han kontaktade slumpmässigt en mattelärare på en skola i Husby, en närförort i Stockholm, som bekräftade hans farhåga att det var svårt att motivera elever att plugga. Läraren bjöd i samma veva in Jonas Bygdeson till skolan för att tala med eleverna.

Parallella universum

Efter mötet med eleverna insåg Jonas Bygdeson att företagen i Kista och de unga i Husby, levde i två parallella verkligheter trots att de befann sig i princip vägg i vägg rent geografiskt i norra Stockholm.

En idé föddes för att förena de två världarna: My Dream Now.

  Tanken var att skapa inspirerande möten mellan unga och arbetsliv med visionen att alla unga ska ha hopp om framtiden. Vi prioriterar områden där arbetslösheten är hög och det saknas förebilder, säger Jonas Bygdeson, i dag vd för det icke vinstdrivna företaget Creador AB, som driver programmet My Dream Now.

Zsofia Svegårdh. Foto: Staffan Claesson.

Elva år senare sitter åtta unga kvinnor i en stor besökslounge i ett industriområde i Uppsala och lyssnar uppmärksamt när Zsofia Svegårdh berättar om hur det kom sig att hon blev inköpschef på Vattenfall.

  När jag började här 1999 var jag den enda tjänstemannen med utomeuropeisk/afrikansk invandrarbakgrund. I dag finns det flera som inte har helsvensk bakgrund och det tycker jag är ballt. Vi behöver mångfald och inkludering för att fatta bättre beslut, och få fler infallsvinklar för att spegla hela samhället, berättar Zsofia Svegårdh för ungdomarna.  

Nästa Leif GW Persson

De unga kvinnorna går samtliga sista året på Internationella gymnasiet i Uppsala och är på ett studiebesök som arrangerats av My Dream Now. Flera av eleverna när dock redan framtidsdrömmar: Shanja Spina vill bli kriminolog, Hiba Al-Musawi siktar på att antingen bli egen företagare eller mäklare och Jasina Bunsop tänker sig en framtid inom HR, som sin mor.
 

Om man vill något och inte försöker så ångrar man sig.

Men de bär också på andra drömmar som kryper fram under de mer personliga mötena i smågrupper de har med olika anställda på Vattenfall. Hiba Al-Musawi bekänner att hon gärna vill bli flygvärdinna och Zsofia Svegårdh uppmuntrar henne att göra slag i saken och söka jobb i flygbranschen.

  Om man vill något och inte försöker ångrar man sig. Testa, det behöver ju inte vara för hela livet.

Zsofia Svegårdh utbildade sig till VVS-ingenjör men byggkrisen ändrade förutsättningarna och hon blev först säljare och sedermera inköpschef.

  Man ska ha roligt och göra saker man trivs med när man jobbar. Jag vill bidra till att folk växer, det är därför jag är chef, förklarar hon för de unga kvinnorna.

Unga behöver känna att sig behövda

 Det känns helt fantastiskt att kunna ingjuta hopp i elever, framför allt de som är skoltrötta. Kanske kan jag vara en förebild med min historia, men oavsett bakgrund behöver ungdomar känna att de behövs på arbetsmarknaden, där det dessutom blir svårare och svårare att hitta resurser, säger hon efter att eleverna gått vidare till nästa smågruppsmöte.

Flertalet av de anställda som ställt upp på småmötena för att berätta om sina jobb som bland annat elektriker, säljare och anläggningsansvarig på Vattenfall, har haft andra yrkesdrömmar, konstaterar eleverna efter att ha samtalat och ställt frågor till de anställda.

Reza Resvani. Foto: Staffan Claesson.

  Det är intressant att så många har samma story, att de hamnat här av en tillfällighet. De flesta vi pratat med säger att de inte utbildat sig till det här, utan bara hamnat här, säger en av eleverna.

Även Reza Rezvani, som är partneransvarig på My Dream Now och har arrangerat studiebesöket på Vattenfall, har haft olika jobb tidigare och delar med sig av sin karriärberättelse till de unga kvinnorna.

  Min dröm var bli toppdiplomat, men det blev inte så.

Drömde om jobb med stora häftiga saker

Robin Carlberg, klasscoach på My Dream Now och klubbordförande för Unionen på Forsmarks Kraftgrupp. Vattenfall, hade däremot en dröm om att jobba med stora häftiga saker och han blev så småningom bränsleingenjör. Han är inte med under studiebesöket  – hans uppdrag som klasscoach består i att träffa eleverna ute på skolorna på betald arbetstid.

Men målet är detsamma:

  Som klasscoach försöker vi inspirera och motiveraunga att tänka utanför boxen och ge dem ambitionen att ha mål eller en framtidsdröm. Vi försöker utmana den förutfattade inställningen att ”det går aldrig”, säger Robin Carlberg.

Robin Carlbergs dröm är ett bättre samhälle och han är själv aktiv att försöka bidra till detta, genom såväl fackligt som andra engagemang.  

  Att vara klasscoach är ett annorlunda sätt att bidra till samhället och mötet med unga är inspirerande för mig, säger han.

Fler aktiviteter

 • My Dream Now driver flera program för möten mellan gymnasie- och högstadieelever och arbetsliv:
 • Klasscoachprogrammet: Små team med frivilliga förebilder träffar en klass på skolan 2-4 gånger per läsår.
 • Studiebesök: Eleverna får besöka olika arbetsplatser i närområdet.
 • Case: Ett företag ber en gymnasieklass om hjälp med ett verkligt problem kopplat till aktuell läroplan.
 • Branschdag: En verksamhet visar under en heldag upp sin bransch för att inspirera elever.
 • Framtidsdag: Mellanstadieelever får under en halv dag träffa yrkesaktiva från olika företag och prova på aktiviteter.
 • App: Öppen för alla från 13 år, där unga kan kontakta förebilder från arbetslivet som registrerat sig i appen.
Karriär

Förmåner viktigt verktyg i jakten på kompetens

Numera räcker det inte enbart med hög lön, gratis frukt och friskvårdsbidrag för att locka till sig de bästa medarbetarna. Vilka förmåner har stora svenska företag? Vi har listan!
Lina Friberg Publicerad 31 mars 2023, kl 06:00
Till vänster en grupp äldre personer tränar på gym. Till höger en skål med frukt.
En ny undersökning visar att den förmån som svenska anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. Även möjlighet till hybridarbete uppskattas av många. Foto: Colourbox.

Attraktiva arbetsförmåner har också  blivit ett smart sätt att stärka ett företags varumärke.

Personalförmåner är ett viktigt redskap för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare och behålla vår personal långsiktigt, säger Anna-Karin Flygare, HR- strateg på gruvbolaget LKAB.

Flexibla arbetstider,  förmåner kring pension, ledighet samt möjlighet till hybridarbete är de förmåner som toppar svenskarnas lista över mest populära jobbförmåner.
Ett generöst friskvårdsbidrag är även en förmån som tilltalar många anställda.

Flexibilitet viktigast

I förmånsföretaget Benifys senaste rapport "Framtidens arbetsgivare: En plats i förändring", som är baserad på svar från 16 000 svenska medarbetare, framkom det att den förmån anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. 

Även möjlighet till hybridarbete uppskattades av många anställda.71 procent av dem som deltagit i undersökningen svarar att de både vill arbeta hemifrån och från sin arbetsplats.

Många skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering

I bemanningsföretagets Randstads årliga rapport Workmonitor, baserad på svar från 1000 anställda i Sverige, framkommer det att jobbkandidater i högre utsträckning efterfrågar flexibilitet och en sund balans mellan jobb och fritid.

–  Vi ser väldigt tydligt i vår senaste undersökning att pandemiåren definitivt har satt sina spår när det gäller distansjobb. Många av kandidaterna uppger att de skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering, säger Camilla Campelo, HR-direktör hos Randstad.

Upplever ni att det har blivit allt viktigare att kunna locka kompetenta kandidater med andra förmåner än lön?

Absolut. I Sverige är lön och förmåner faktiskt inte det främsta skälet till att välja en arbetsgivare över en annan, utan det är många andra delar som spelar roll. I vår employer branding-undersökning är det exempelvis trevlig arbetsmiljö som år efter år är viktigaste kriteriet vid val av arbetsgivare, följt av intressanta arbetsuppgifter och balans mellan jobb och fritid, säger Camilla Campelo.

 Att just den balansen har blivit extra viktigt framkommer även i Benifys senaste rapport. Personalförmåner som till exempel rabatt på barnvakt och matkassar har blivit mer efterfrågat. En förklaring kan vara att många är tillbaka på jobbet efter pandemirestriktionerna.

Lön efterfrågas i svåra tider

Hos möbeljätten Ikea har lönen fått en större betydelse på senare tid, då levnadskostnaderna ökat. Även om ledighets- och arbetstidsförmåner var det som efterfrågades mest hos företagets personal, enligt Ikeas pressavdelning

Även musiktech-bolaget Epidemic Sound märker att lönen fortfarande har stor betydelse.

–  Om vi jämför med längre bak i tiden kan vi konstatera att förväntningarna och efterfrågan på ett bra anpassat och helst lite spännande förmånspaket ökar hela tiden. Däremot ser vi att lönen fortsatt är mycket viktig. Kandidater vill veta att de kommer att ha marginaler att klara högre elpriser eller en ränta som sticker iväg, säger Jasmin Holländer Pettersson, talesperson på Epidemic Sound.

Betalt volontärsarbete

På läkemedelsföretaget AstraZeneca erbjuds anställda bland annat  förmåner  kring hälsa, pension, transport och försäkring men även möjlighet till betalt volontärarbete. 

– Möjligheten att volontärjobba har varit väldigt uppskattad och populär bland våra medarbetare. Många väljer att göra det tillsammans i teamen för att stärka lagkänslan och göra en meningsfull insats som gör skillnad på ett positivt sätt utanför den vardagliga arbetsmiljön, säger Karl-Johan Karlsson, presschef för AstraZeneca.  

Kollega har tittat på vilka förmåner som erbjuds de anställda, på några av företagen i Unionens branschområden

AstraZeneca

 • Försäkringar och pension
 • Träningsanläggningar på arbetsplatsen
 • Digitala hälso-och träningstjänster
 • Transportförmåner
 • Möjlighet att volontärjobba åtta timmar per år på betald arbetstid

Epidemic Sound

 • 30 semesterdagar
 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Friskvårdsbidrag
 • Pension och försäkringar
 • Kostnadsfria terapitimmar
 • Flexibel arbetstid
 • 3-dagars betalt volontärarbete per år
 • Konsertbiljetter, interna musik-och storytelling event
 • Gratis användning av vår spelare

Ericsson

 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Volontärarbete varje år
 • Lunchförmån
 • Friskvårdsbidrag
 • Aktiesparprogram
 • Ersättning för läkarbesök
 • Terminalglasögon
 • Möjlighet till ett hybridjobb
 • Interna utvecklingsmöjligheter

Ikea

 • Årlig Ikea-bonus för alla medarbetare
 • Friskvårdsbidrag
 • Personalrabatt på 15 procent
 • Medarbetare får upp till 1 500 kr i Ikea kontobidrag per verksamhetsår
 • Webbaserad individuell pensionsrådgivning via rådgivningstjänsten Lifeplan

LKAB

 • Tillgång till utvalda gym- och motionsanläggningar
 • Friskvårdsbidrag
 • Studiestöd
 • konstförening och fritidsförening, som bland annat ger tillgång till fjällstugor och möjlighet att delta i familjeaktiviteter
 • Motivationsprogram - framgångar ska belönas
 • Medarbetare som varit anställda i minst ett år får förstärkt föräldrapenning, upp till 90 procent av ordinarie lön i upp till sex månader
 • Många av LKAB:s  tjänster möjliggör flexibla arbetsmöjligheter
 • Företagshälsovård 
 • Tandvård- och glasögonförmån
 • Anställda har möjlighet att ansöka om stipendier vid studier både för sig själv och sina barn
 • Pension och försäkring 
   

Scania

 • Vinstdelning i Scania Resultatbonus
 • Löneväxling
 • Personalbil
 • Friskvårdsbidrag
 • Anställda har möjlighet att jobba fyra veckor per år från utlandet
 • Flexibel arbetstid

SJ

 • Friskvårdsbidrag
 • Utökad föräldrapenning
 • Löneväxling
 • Fri expertrådgivning kring alkohol och droger, juridik och ekonomi
 • Förmånliga priser på tågresor
 • Personalrabatt på bistroutbudet ombord på tågen
 • Pensionsrådgivning 

TUI

 • Friskvårdsbidrag
 • Gratis gym
 • Internationella möjligheter inom TUI
 • Rabattförmåner via Benify
 • Firandepolicy för jubileer
 • Hybridarbete
 • Produktionsutforskningsturer om samtliga destinationer och produkter
 • Pension och försäkringar
 • Terminalglasögon
 • Evenemang som frukost, företagsfester och afterwork
 • 40 timmars möjlighet till utbildning
 • 40-50 procent SuperTravel rabatt på resor
 • Flexibel arbetstid

Volvo Cars

 • Rabatter vid bilköp
 • Möjlighet till förmånsbil
 • Volvo-bonus till alla anställda
 • Extra ersättning från Volvo i samband med föräldraledighet
 • Extra tjänstepension
 • Företagshälsovård
 • Flexibla arbetstider
 • Vid särskilda tillfällen kan anställda beviljas betald ledighet, till exempel vid flytt eller i samband med vissa högtidsfiranden
 • Friskvårdsbidrag
 • Nyanställda erbjuds förskottssemester
 • Rabatter och förmåner via Benify

Mest eftertraktade förmånerna:

1. Arbetstid och ledighet(2)
2. Friskvård (3)
3. Pensions-förmåner (1)
4. Sjukvård (5)
5. Hushållsnära tjänster(10)
6. Försäkringar (4)
7. Transport (8)
8. Kompetensutveckling (6)
9. Rabatter (ny för i år)
10. Klimatsmarta förmåner (9) 

Förra årets placering inom parantes.

Källa: Benify