Ljuddämpare, milda pasteller och fluffiga former dominerar kontorsinredningen på årets möbelmässa i Stockholm som pågår just nu. En annan trend är smarta möbler som stänger ute ljud och ger avskildhet på kontoret.
Så vansinnigt mycket nytt kan man väl inte säga att Stockholm Furniture & Light fair, världens största mötesplats för skandinavisk design, bjuder på. Inte när det kommer till offentliga miljöer i alla fall, i stora drag känns mycket igen från förra årets mässa.
Överallt syns pastellfärgade kontorsmöbler, mycket är pudrigt rosa och vaniljgult. Även furu dyker upp här och där. Det vita sterila kontoret är passé, i stället ska inredningen kännas som en vänlig omfamning.
Och det blir nästan ironiskt.
För kanske är det bara en känsla men rätt påtagligt är det att möbelbranschen försöker hitta lösningar på hur vi ska hålla under ett helt arbetsliv i ett allt tuffare klimat där kraven blivit fler och sittplatserna färre. Som en av utställarna förklarade: "Förr räknade man med hundra stolar på hundra anställda, i dag ska vi vara glada om hälften av sittplatserna finns kvar".
Genom fiffiga små sittmöbler som kan byggas på eller plockas isär likt lego. Stolarna är lätta att flytta på ifall du plötsligt får för dig att bilda öar för spontana möten som helst inte varar för länge. För det finns nämligen ingen risk att man blir sittande för länge, formen är lekfull och du ska kunna sitta lite som du vill men alldeles mysiga är de inte. Dessutom verkar ryggstöd vara omodernt.
De flesta utställare har också sina idéer om hur man absorberar ljud med olika avskärmare och möbler. Stänga av, stänga ute eller bara ta en kort paus är budskapet.
Ta till exempel finska företaget Framery och deras ”Phone booth”. Ett ljudisolerat flyttbart bås där du ska kunna jobba ostört utan att känna dig instängd. Idén föddes för sex år sedan när två medarbetare klagade på chefens ovana att pratat högt i telefon i kontorslandskapet. Killarna bad honom att dämpa sig, chefen kontrade med att ”ni kan ju skaffa mig ett telefonbås”, vilket de också gjorde.
Stockholm Furniture & Light fair pågår till och med den 11 februari.
En stängd lunchrestaurang har skapat en kaotisk situation för personalen på SVT och SR. Stor del av lunchen går åt till att köa till automater och mikrovågsugnar. Nu kräver Unionenklubben att arbetsgivaren löser frågan.
Lunchrestaurangen Gourmedia har varit en viktig samlingspunkt för personalen på public service-bolagen i Stockholm. Varje dag har krogen med det ordvitsiga namnet serverat 1 000 - 1 500 lunchportioner till hungriga anställda på SVT, SR och UR. Restaurangen stängdes tidigare i år och nu har ledningen beslutat att ingen ny kommer i dess ställe. Tidigare har även restaurangen i radiohuset försvunnit. Stängningen av de båda matställena har nu lett till att personalen tvingas ägna stor del av sin lunch åt att köa till mikrovågsugnar för medhavd mat och till de automater som placerats ut.
− Våra medlemmar är väldigt upprörda över situationen - detta har blivit ett stort arbetsmiljöproblem. Vi har korta raster och folk är pressade tidsmässigt. Gärdet ligger för avsides för att man ska hinna gå ut och äta på ett annat lunchställe, säger Maria Fornemo, vice ordförande i Unionenklubben på SVT.
Tvingas köa i en trappa
Förutom en mindre kaféteria i tv-huset kan man också köpa mat från en vagn i ett trapphus i Radiohuset.
− Köerna ringlar långa i trappan, och man kan inte sitta där utan man får vandra i väg med sin tallrik och äta i andra utrymmen. Utbudet i automaterna är begränsat, särskilt för personer som har olika allergier, berättar Maria Fornemo.
Antalet mikrovågsugnar är underdimensionerat i de olika byggnaderna på Gärdet och bristen på sittplatser har lett till att många äter vid sina skrivbord istället. Unionenklubben är kritiskt:
− Att få gå iväg en stund och äta lagad mat är jätteviktigt för återhämtningen. Restaurangen var en plats där man träffade och socialiserade sig med kollegor från andra avdelningar, precis det ledningen uppmanar oss att göra. Nu har det blivit svårare att möta människor över redaktionsgränserna.
Unionenklubben på SVT har tillsammans med de andra facken inom public service drivit för att få arbetsgivaren att ändra sig i lunchfrågan.
− Vi får ingen respons, det verkar som att arbetsgivaren inte riktigt tar det här på allvar. Vi är en så pass stor arbetsplats att det känns befogat att det finns en restaurang, det är ovärdigt att stå och köa i en trappuppgång, säger Maria Fornemo.
SVT: ”Vi arbetar med en lösning”
Johannes Ekström, ekonomidirektör på SVT, har svarat på Kollegas frågor via mejl.
Vad är orsaken till att ni valde att stänga lunchrestaurangen Gourmedia? Vad är anledningen till att ni inte ersätter den med en ny personalmatsal?
− För att minska företagets miljöpåverkan och kunna erbjuda ändamålsenliga lokaler flyttas alla medarbetare in i Tv-huset. När Kontorshuset är tomt ska det hyras ut till Polismyndigheten. Det gör att Public Service-bolagen inte längre har tillgång till Gourmedias gamla lokaler.
− När SVT nu har mindre utrymme saknas möjlighet för en lunchrestaurang motsvarande Gourmedia. Istället erbjuder vi andra alternativ och fortsätter att arbeta för att hitta ännu bättre lunchlösningar för våra medarbetare.
Många i personalen är upprörda över att de måste ägna stor del av sin lunch åt att köa till automater eller mikrovågsugnar. Delar du bilden av de långa köerna? Vad tänker ni konkret göra åt situationen?
− Under den värsta lunchrusningen kan det bli en del köbildning, det har jag noterat. Och jag har absolut förståelse för frustrationen detta leder till. Det är inte bra att medarbetarna känner att lunchrasten blir stressig och obekväm.
− SVT arbetar för fullt tillsammans med SRF och övriga public service-bolag med att förbättra lunchmöjligheterna. Planen är att ha ett förslag under hösten. Vi har tagit till oss av återkopplingen från medarbetarna och ökar antalet mikrovågsugnar och lunchplatser i de delar av huset som återstår att renovera, jämfört med den ursprungliga planen.
Gourmedia var en plats där medarbetarna kunde få en stunds återkoppling och mötas över redaktionsgränserna. Delar ni fackens oro för att det nuvarande sättet som personalen intar sina luncher riskerar att leda till mindre av socialisering mellan avdelningarna?
− Ambitionen är att hitta lösningar som kommer vara naturliga mötesplatser både över avdelnings- och bolagsgränser. Vi uppmuntrar också våra medarbetare på SVT att ibland välja en annat matplats för att äta med kollegor från andra avdelningar.