Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Bättre hälsa på fem minuter

Upp och hoppa på jobbet! Fem minuters promenad i timmen är bättre för hälsan än 30 minuter på morgonen. Det visar en ny amerikansk studie.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
När testpersonerna fick promenera fem minuter varje timme rapporterade de större lyckokänsla, mindre trötthet och ett betydligt mindre sug efter mat. Colourbox

Att röra på sig är bra, men är det bra att göra på arbetstid? Enligt The New York Times finns det experter som oroats för att fysisk aktivitet skulle göra anställda tröttare, hungrigare och distraherade.

Det antagandet motsägs helt av den nya studien, som The New York Times berättar om. Den genomfördes genom att 30 kontorsanställda med stillasittande arbeten fick prova tre olika typer av simulerade arbetsdagar på en klinik. Den första innebar att de fick sitta en hel sextimmarsdag med undantag för toalettbesök. Den andra att de fick promenera en halvtimme i början av dagen, men vara utan pauser de följande fem och en halv timmarna. Den tredje arbetsdagen innehöll i stället fem minuters promenad på ett löpband i början av varje timme.

Testpersonerna fick sina värden av stresshormoner kollade, liksom sin förmåga att koncentrera sig och fatta beslut. De fick också poängsätta sitt humör, energi, trötthet och aptit.

Läs mer: Ge dig 3 uppmjukande minuter så här

Föga förvånande visade det sig att det var bättre att röra på sig än att sitta still. Oavsett om de tog en enda lång promenad eller flera kortare så kände sig testpersonerna mer energiska än om de suttit hela dagen.

Allra bäst var det att röra sig ofta. När testpersonerna fick promenera fem minuter varje timme rapporterade de större lyckokänsla, mindre trötthet och ett betydligt mindre sug efter mat. Däremot förändrades varken nivån av stresshormoner eller tankeförmågan.

– Även lite aktivitet, spridd över dagen, är en praktisk, enkel väg för att förbättra välmåendet, säger Jack Groppel, från Johnson & Johnson Human Performance Institute, ett av forskningsinstituten bakom studien, i The New York Times.

Läs mer: Städa dig frisk på jobbet

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.