Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Urkult börjar med Eldnatten

Torsdagen den 31 juli på natten brinner det vid Nämforsens hällristningsområde i Ångermanland. Då invigs världsmusikfestivalen Urkult, och för Agneta Edström är Eldnatten årets höjdpunkt. Då är det magisk urkultsstämning.
Carita Portuondo Andersson Publicerad
urkult

Agneta Edström är en av alla Unionenmedlemmar som ser till att vi har festivaler för alla smakriktningar att besöka i Sommarsverige. Hon är verksamhetsledare, har varit anställd i 3,5 år, jobbat ideellt i nio, och hon har ett superroligt jobb, tycker hon. Men någon sommarsemester blir det inte, utan det får bli i september, då allt efterarbete är klart och alla räkningar betalda. Agneta är en av två anställda, på sommaren växer det med extrapersonal och under själva festivalen är det sisådär 500 volontärer, som Agneta håller reda på.

Nackdelar i jobbet då?

Agneta funderar, men kommer inte på något. Ja, det ska vara att hon bor i Sollefteå och arbetsplatsen är i Näsåker, 4,2 mil bort. Jobbresandet (även om hon inte gör den varje dag) går stick i stäv med Urkults hårda miljöpolicy, där till exempel allt som serveras på festivalen ska vara tillagat av ekologiska råvaror.

Varför ska man åka just till Urkult?

- För närvarande är vi en av Sveriges bästa familjefestivaler, där alla kan vara med, från bebisen i magen till tanten med rullatorn. Om du inte har varit här, så har du missat någonting, säger Agneta Edström.

Sedan är det ju världsmusiken som är speciell, här blandas musik från Västafrika och indiska Rajasthan med svenska fioler och folkmusik. Agneta Edströms egen favorit är Johan Piribauer och Gruvtolvan från Moskosel i Lappland, proggens främste förnyare sägs det i festivalprogrammet.

- Men allmänt är det bra alltihop. Det är ett bra utbud på artister, kurser och workshops, säger Agneta Edström, ansvarig för tusentals små och stora saker som ska fungera när elden, musiken, kulningen och dansen inviger Urkult för fjortonde året i rad.

Läs mer på www.urkult.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.