Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Sportregler

Man får inte knuffas, skrika könsord eller slåss. Inte springa för fort eller för långsamt och inte trampa varandra på tårna eller dra någon annan i tröjan. Nej, jag pratar inte om Frösippans dagis. Det är hederliga handbollsregler.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

För ett tag sedan avslutades handbolls-EM i Österrike. En handfull män sprang omkring på en 40 meter lång plan och skrek ord som gurkburk, japan och offensiv foul. För den ovane ett kaos av sällan skådat slag. För den intresserade ett mästerverk av strategi.

Min kille är en sån där handbollsspelare. Han kan se när någon punktmarkeras, när lagen byter markeringar, när en kombination misslyckas. Själv håller jag koll på det mest basala, det vill säga målen.

För handbollsregler är knepiga: Man får inte knuffas med raka armar, men det går bra om de är böjda. Att liksom bolla runt lite på måfå går inte för sig. Då höjer domaren handen och man måste skjuta trots att man inte har ett bra läge. (Tänk er en liknande regel i fotboll. Då hade kanske Sverige legat högre än 43:a på världsrankinglistan). Och framförallt får man inte skada varandra när domaren ser på. Det går däremot bra att ge ett tjyvnyp eller en stämpling i pausen.

Fast de kanske knepigaste reglerna är de oskrivna. Jag lärde mig nyligen att man inte får klappa händerna i takt när det är hemmalaget som anfaller, det är störande och inte uppmuntrande.

När spelarna missar målet på träningar måste de ställa sig med rumpan mot försvaret, därefter får valfri skjuta så hårt de vill. En myt kan man tro, men väl dokumenterat från Kroatiens uppvärmning i EM. Men nog om handboll, det finns ju fler roliga regler i fotbollens värld.

Om man får en boll på benet i samband med en hörna i fotboll är det en god idé att ta sig för huvudet för att lura domaren (Brasiliens Rivaldo i VM 2002). Motspelaren blir då utvisad och chansen att vinna matchen ökar. 

Man blir inte varnad om man fäller någon till marken och samtidigt nuddar bollen. Däremot åker kortet fram om man tar av sig tröjan eller får för sig att sparka på målstolpen.

Den konstigaste sporten av alla, oaktat vilka regler som gäller, måste ju vara curling. Alltså, vem kom på att sätta på sig en glidsko för att kunna dra iväg en granitsten och dessutom springa bredvid och sopa?

Människor är bra roliga.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.