Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Security officer

Som security officer på SAS ground services på Arlanda händer det dagligen att Magnus Engström får sätta stopp för någons resa därför att personens handlingar är ofullständiga eller falska. Men han får aldrig springa efter och hålla kvar någon handgripligen. Det är polisens arbete.
Eva Karlsson Publicerad

Hur reagerar passagerarna när de inte får resa?

- De blir ledsna och arga och kallar oss idioter. Men när vi förklarar reglerna, att vi bara är transportörer och måste försäkra oss om att de har förutsättningar för att tas emot i mottagarlandet, då brukar de fatta att det inte går att förhandla eller muta oss. Men man spräcker många drömmar.

- Det är alltid passagerarens skyldighet att ta reda på vad som gäller.

Vad har du mer för arbetsuppgifter?

- Vi har avvisningar flera gånger i veckan. Det kan röra sig om en person som ska flyga reguljärt eller flera som ska resa tillsammans i ett plan som Migrationsverket har chartrat. Jag assisterar inte vakterna utan min uppgift är att se till att alla har de dokument som behövs. En annan uppgift är att ge service och att inte utsätta passagerarna för onödiga påfrestningar som en lång flygning till ett land och direkt tillbaka igen innebär. Om personen inte kommer in i mottagarlandet får SAS böta upp till 3 500 dollar per passagerare och tillfälle. Förutom boten kostar platsen på flyget hem också pengar. 

- Säkerhetsavdelningen måste känna till alla avvikande resenärer, allt från fängelsekunder som ska flyttas från ett fängelse till ett annat, till potentater och andra vip-folk. Det är viktigt om det skulle uppstå hot mot flygplatsen eller flygplanet eller personen i fråga.

Ber utländska myndigheter er också om hjälp?

- Ja. Storbritannien och Kanada är otroligt duktiga på att aktivt jobba mot illegal invandring. De kan säga att på den och den flighten till London finns tjugo kineser. Var vänlig och kontrollera om deras pass är äkta. Då går jag ut till dem och gör en grundlig intervju. Jag frågar om deras uppsåt med resan, hur mycket pengar de har med sig och hur länge de har planerat att vara borta. Jag tittar på passen. Ibland kan vara svårt att se om det är en förfalskning. Är jag osäker kontaktar jag gränspolisen som har utrustning för att kontrollera äktheten. 

- Amerikanska myndigheter hade mycket fokus på arabnamn efter 11 september 2001 men det har lugnat ner sig. Fortfarande kontrolleras resenärer till USA redan vid incheckningen här på Arlanda. Blixtsnabbt går information om var personen ska bo och hur länge till USA som ger grönt eller rött ljus. Personen märker ingenting. Det är myndigheten som äger verktyget och det går helt automatiskt.

- Vi vet av erfarenhet att Indien sällan släpper in hippies eftersom många stannar för gott. När pengarna tar slut blir en del inblandade i narkotika och prostitution. Jag kan inte avgöra saken och jag lägger ingen personlig värdering i det, men jag kan säga till en Indienresenär som är klädd som en hippie att du kan få problem som du ser ut nu.

Vilka egenskaper är bra att ha i ditt yrke?

- Några språk är bra att kunna. Som alla på Arlanda måste man ha simultankapacitet och vara stresstålig och tycka om att jobba med människor och att ge service. Man ska kunna visa ödmjukhet men ändå vara orädd för att fatta obekväma beslut.

Hur kom det sig att du blev security officer?

- Tidigare var jag personalledare på SAS. Men jag ville pröva något nytt. Gapet var stort från ett mjukt jobb med personalvård, coachning, lönesättning och rekrytering till dokument, paragrafer och myndigheter. Men jag tycker om det. Jag har jobbat med detta sedan 2000, med vissa uppehåll som driftledare och stationsledare.

Tar du med dig jobbet hem?

- Nej, det gör jag inte. Jag jobbar här och nu. Sedan är det historia.

Vad har du för arbetstider?

- Klockan 6.00-15.00 och 14.00-22.00, vardag som helgdag.

Jobbar du i jul?  

- Ja, och det är okej. Det känns speciellt och blir lite som en livsstil att jobba när andra normalt är lediga.

Blir det mer eller mindre att göra?

- Det blir andra typer av resenärer och det blir mycket mer bagage att hantera. Familjer och äldre ska förena sig med släkten och de är ovana att resa. Ibland måste vi be dem packa om sina julklappar och skicka som frakt, ibland får inte klapparna komma med alls. 

Vad är bäst med ditt arbete?

- Atmosfären. Det är en rolig miljö om man själv älskar att resa.

... och sämst?

- Att det går dåligt för flygbranschen. Det är tråkigt.

Är du nöjd med din lön?

- Nej, det är jag inte. Det är ingen överbetald bransch. Om jag skulle jämföra den lön jag hade som personalansvarig med någon med samma befattning i en annan bransch skulle min lön ligga långt efter. Men ser man det som att man i princip kan komma in från gatan och göra karriär så är lönen inte så tokig.

Har ni några förmåner?

- Nej, vi har inga förmåner. Förut kunde vi flyga till ett billigt pris. Det var bra och det gynnade resenärerna att vi hade kännedom om andra flygplatser. Numera är det billigare att boka en vanlig SAS-biljett i god tid än att resa med den lilla förmånsbeskattade rabatt vi har. 

Finns det utrymmen på Arlanda där en person, likt Tom Hanks rollfigur i filmen The Terminal, skulle kunna bo i veckor utan att han eller hon blev förd någon annanstans?

- Arlanda flygplats är ganska utsträckt, eller "lång", men förhållandevis liten och familjär. Jag tror att det skulle vara svårt att bosätta sig på flygplatsen utan att vi som arbetar här skulle upptäcka det ganska snart. Dessutom tycker jag att vi har ett ganska stort säkerhetsmedvetande på Arlanda. Vi har ett ansvar mot varandra att hitta eller "se" avvikande beteenden. Men, jag skulle inte våga slå vad om att det inte "bor" någon här...   

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Så överlever du vinterns mörker – expertens bästa tips

Hör du till dem som har svårt att klara av den här årstiden och blir nedstämd, orkeslös och trött? Ljus- och sömnforskaren Arne Lowden vet hur man överlever vinterns mörker.
Publicerad 20 november 2024, kl 06:01
En leende kvinna på ljust kontor, till vänster. Till höger en mörk landsväg, vinter och kvällstid.
Så fångar du ljuset i vintermörkret. Dagsljus har betydligt bättre effekt på ditt mående än lampor. Även om du får dagsljuset från ett fönster. Foto: Colourbox.

Redan i slutet på oktober tappar många av oss fart, när dagarna blir allt mörkare och vi inser hur många månader det är kvar innan ljuset återvänder. Nedstämdheten kommer som ett brev på posten, energin sinar och tröttheten eskalerar, vilket ofta resulterar i mindre ork – både hemma och på jobbet.

Arne Lowden.
Arne Lowden. Foto: Privat.

Även ämnesomsättningen påverkas, och typiska symtom när höstmörkret inträder är ökat sockersug, viktuppgång och obalanser i hjärnans signalsystem, som i sin tur orsakar nedstämdheten.

Men det finns flera bra knep och metoder att ta till för att må bättre, menar ljus- och sömnforskaren Arne Lowden som har skrivit en bok i ämnet, Överlev vintern.

Han betonar vikten av återhämtning och att man försöker förlägga sin arbetstid därefter.

– Vilket så klart kan vara svårt för dem som arbetar i skift, men då är det viktigt att man sprider på tiderna. Jobbar man väldigt sent är det inte optimalt att stiga upp väldigt tidigt. Mindre än fem timmars sömn är svårt att klara av för hjärnan, säger Arne Lowden och berättar att EU i höstas

införde regeln att personal inom vård och omsorg bör ha elva timmars vila mellan arbetspass för att få tid till återhämtning.

Så påverkar mörkret din hälsa

Arne Lowden menar att det även är stor skillnad på ljus och ljus.

– Vår kropp är beroende av dagsljus för att må bra. Och elektriskt ljus, som vi oftast får vintertid, är inte på lång väg lika effektivt som dagsljus.

Han förklarar att anledningen till det är att dagsljuset innehåller alla ljusets våglängder, vilket inte en vanlig arbetslampa gör.

– En arbetslampa ger omkring 500 lux i ljusstyrka, men det ljus som når dina ögon när du tittar rakt fram är betydligt svagare. Om du i stället går fram till ett fönster och tittar ut mitt på dagen vintertid får du minst 1 000 lux till ögonen. Då inser man att dagsljuset alltid har bättre kvalitet och högre styrka än en vanlig kontorslampa.

Tips för att må bättre under vintern

I boken beskriver Arne Lowden också hur fastighetsbolag efter pandemin lockades av idén att inrätta utomhuskontor i anslutning till sina inomhuskontor.

– Många anställda har ju redan erfarenhet av aktivitetsbaserade kontor och var vana vid att ofta byta plats. Dessutom kan de ha varierande arbetsuppgifter som stundtals tillåter dem att arbeta utomhus.

Han ser klara fördelar med att förlägga en del av sitt arbete utomhus.

– Att sitta naturnära minskar stress, ger avslappning och återhämtning. Genom att gå ut och jobba en stund blir arbetet mer varierat, samtidigt som immunförsvaret stärks och hjärnan stimuleras till ökad tankeverksamhet och kreativitet.

Med stor sannolikhet kommer utomhuskontor att bli mer vanliga framöver. Och det gäller även dem som arbetar hemifrån, tror ljusforskaren.

– Arbetar man hemma och har turen att ha en balkong, altan eller uteplats är det en bra idé att försöka arbeta där en stund varje dag när det är ljust ute.

Han förordar det även vintertid. 

– Skaffa bara ett sittunderlag.

Ljusbrist negativt för humöret

Ett annat råd Arne Lowden ger alla distansarbetare är att ta jobbsamtalen utomhus och att ha flera platser i bostaden att växla mellan där man kan jobba.

– Det ger både hjärnan och kroppen stimulans och är bra rent ergonomiskt.

Är det då någon skillnad på när det är som bäst att vistas utomhus?

– Ja, det är det. För oss på nordliga breddgrader är det bra att veta att hudens möjlighet att bilda D-vitamin gynnas av ett ljus som drar mot blått. Eftersom det inträffar på förmiddagen är det ”nyttigare” att vara ute i solen då. På eftermiddagen blir ljuset rödare.

Att ljusbrist påverkar humöret är nog de flesta beredda att skriva under på. Arne Lowden berättar om en svensk studie som jämförde förhållandena i Sverige, England, Argentina och Saudiarabien genom att personer som arbetade inomhus fick skatta sitt humör vid olika årstider.

– Resultaten visade tydligt att i länder nära ekvatorn hade man en jämn humörkurva över hela året. I Sverige och i England var humöret bättre på sommaren och mycket sämre på vintern.

Så om en kollega eller chef inte är på sitt bästa humör en vinterdag be då hen att ta lite frisk luft eller gå fram till ett fönster. Dagsljuset har uppenbarligen större inflytande än vad många av oss tror.

Text: KATARINA MARKIEWICZ

Maxa ditt ljusintag på jobbet

 

1. Sitt nära ett fönster när du jobbar. Reservera en fönsterplats till de medarbetare som är extra morgontrötta.

2. Be om en ljushörna med extra stark belysning om du är extra beroende av ljus.

3. Möten och samtal utomhus.

4. Föreslå ett utomhuskontor. Till exempel i ett växthus med infravärme, sittmöjlighet och internet på gården.

5.Kontakta ditt arbetsplatsombud och se till att man utvärderar ljuset på din arbetsplats genom ljusmätningar. Har allmänbelysningen på din arbetsplats fullspektrumljus? Hur har man reducerat bländningen? Hur är kontrasterna till exempel mellan datorskärm och ljuset vid sidan om?

 

Källa: Arne Lowden