Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Så överlever du fram till jul

Det kanske känns långt bort, men snart byts solhatten ut mot ett paraply och sandalerna mot ett par kängor. Stressforskarna har samlat sina bästa tips på hur du undviker höstdepp och vaknar pigg trots mörkret.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Visst är det lite lättare att gå till jobbet på våren och sommaren? Vädret inbjuder till kvällsaktiviteter, det är inte mörkt när du vaknar eller när du kommer hem. Men det finns sätt att göra hösten lite lättare. Forskarna på stressforskningsinstitutet delar med sig av sina bästa tips.

Extra energi
Har du någon semester- eller kompdag att ta ut, använd dem klokt. Ta en långhelg eller passa på att vara ledig en dag mitt i veckan.

Låt inte sociala krav styra. Vill du vara hemma en helg och göra absolut ingenting, gör det.

Behåll semesterkänslan. Utnyttja kvällen till en spontan utflykt.

Undvik höstdepp
Ljus är viktigt. Skaffa en ljusterapilampa till ditt skrivbord på jobbet och ha den tänd en timme eller två på morgonen. I sovrummet kan du använda en soluppgångssimulator som du kopplar till väckarklockan. Ljuset är inte jättestarkt, men gör det lättare att piggna till.

Ta en lunchpromenad. Även om det är mulet och grått.   

Kroppen mår bra av rutiner. När det blir mörkt har hjärnan svårare att hålla reda på vad klockan är. Därför är det viktigt att inte slarva med sömnen och försöka hålla samma dygnsrytm hela tiden.

Aktivera dig. Det får dig både att må bra och gör att du sover bättre.

Vakna pigg
Varva ned ordentligt innan du ska sova.

Lägg dig i tid. Kroppen mår bäst av att sova mellan 20.00 och 04.00, men de tiderna fungerar knappast i dagens samhälle. Det optimala i dag är, enligt sömnforskarna, om du kan sova mellan 23.00 och 07.00. Har du inte sovit tillräckligt under natten kan du ta igen det med en tupplur på dagen.

Se över ditt sovrum. Ta inte med dig mobilen eller datorn till sängen. Undvik att "bara" läsa ett jobbmejl eller kolla Facebook innan du somnar.

Ta ett bad eller varm dusch. När huden blir uppvärmd tror hjärnan och kroppen att det är dags att sova.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.