
Kroppen är självläkande. Ändå stoppar vi i oss medicin för att snabbt vara tillbaka på jobbet när förkylningen får fäste. Kerstin Söderberg tycker att man ska vara hemma och vila så många dagar det behövs, både för sin egen skull och för att medarbetarna på jobbet ska slippa smittas.
- Hela vår livsstil är byggd på effektivitet, vilket gör att de flesta inte unnar sig att vara hemma när de känner sig krassliga. Effekten av det blir att förkylningen tar längre tid på sig att läka.
För att skydda sig mot hostande medresenärer och nysande småbarn finns några små huskurer. C-vitamin i frukt bygger upp immunförsvaret och hjälper till att förebygga förkylningar. Särskilt mycket antioxidanter, som bekämpar skadliga celler, finns i blåbär, nötter och frön samt kålrötter.
- Köp lite färsk ingefära, vitlök och citron. Blanda i allt i en kopp varmt te, så har du en riktig huskur mot förkylningsbesvär. Lägg även till en mild yoghurt för att vara snäll mot magen, säger Kerstin Söderberg.
Skulle förkylningen ha bitit sig fast är mjölkprodukter dock inte att rekommendera då de är slembildande. Drick då hellre en kopp ljummet te med en klick honung i.
- Det är viktigt att inte hälla honungen i för hett te, då den läkande effekten försvinner då. Kroppen tycker bäst om rumstempererad vätska och lätt mat då den känner sig krasslig, annars måste den jobba med att bryta ned mat samtidigt som den kämpar med förkylningen. Soppor och annat flytande är att föredra.
Alkohol då? Whisky är allmänt botemedel mot rosslig hals, men Kerstin Söderberg tycker ändå att man ska undvika allehanda berusningsdrycker.
- Det är samma som med tung mat. Även om man kanske mår bättre en stund så måste kroppen arbeta med att bryta ned alkoholen. Kaffe kan däremot vara uppiggande, i små doser.
Men det kanske viktigaste tipset av alla är sömn. När vi vilar återhämtar sig både kroppen och hjärnan. Hur mycket sömn var och en behöver skiljer sig åt, men utan vila försvagas immunförsvaret.
- Det är oerhört viktigt att låta kroppen slappna av. Sedan tror jag att tillfrisknandet även kan påverkas mentalt. Tänker du att du ska bli frisk så blir du det snabbare, säger Kerstin Söderberg.
Var är folk förkylda? Ta en titt på förkylningskartan för att se vilka ställen du bör undvika.
Fakta
- Pressa vitlök i mat eller ät klyftorna hela.
- Frukter innehåller c-vitamin som bygger upp immunförsvaret.
- Lägg några bitar ingefära i teet.
- Grönt te innehåller massor av antioxidanter.
- Honung lenar halsen.
- Drick rikligt med vatten, rumstempererat.
- Ät lättare mat så att kroppen slipper arbeta så hårt.
- Undvik tunga såser, mjölkprodukter och alkohol.
- Dra ned på tempot, undvik hårda träningspass.
- Sov och vila ordentligt.
- Tvätta händerna ofta.