Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Så motar du förkylningsviruset

Hösten är förkylningarnas högtid. Och virusen sprider sig som en löpeld på arbetsplatser och dagislokaler. Men det finns sätt att undvika basiluskerna och mota dem tillbaka då de fått fäste. Kostrådgivaren Kerstin Söderberg tipsar.
Lina Jonsson Publicerad

Kroppen är självläkande. Ändå stoppar vi i oss medicin för att snabbt vara tillbaka på jobbet när förkylningen får fäste. Kerstin Söderberg tycker att man ska vara hemma och vila så många dagar det behövs, både för sin egen skull och för att medarbetarna på jobbet ska slippa smittas.

- Hela vår livsstil är byggd på effektivitet, vilket gör att de flesta inte unnar sig att vara hemma när de känner sig krassliga. Effekten av det blir att förkylningen tar längre tid på sig att läka.

För att skydda sig mot hostande medresenärer och nysande småbarn finns några små huskurer. C-vitamin i frukt bygger upp immunförsvaret och hjälper till att förebygga förkylningar. Särskilt mycket antioxidanter, som bekämpar skadliga celler, finns i blåbär, nötter och frön samt kålrötter.

- Köp lite färsk ingefära, vitlök och citron. Blanda i allt i en kopp varmt te, så har du en riktig huskur mot förkylningsbesvär. Lägg även till en mild yoghurt för att vara snäll mot magen, säger Kerstin Söderberg.

Skulle förkylningen ha bitit sig fast är mjölkprodukter dock inte att rekommendera då de är slembildande. Drick då hellre en kopp ljummet te med en klick honung i.

- Det är viktigt att inte hälla honungen i för hett te, då den läkande effekten försvinner då. Kroppen tycker bäst om rumstempererad vätska och lätt mat då den känner sig krasslig, annars måste den jobba med att bryta ned mat samtidigt som den kämpar med förkylningen. Soppor och annat flytande är att föredra.

Alkohol då? Whisky är allmänt botemedel mot rosslig hals, men Kerstin Söderberg tycker ändå att man ska undvika allehanda berusningsdrycker.

- Det är samma som med tung mat. Även om man kanske mår bättre en stund så måste kroppen arbeta med att bryta ned alkoholen. Kaffe kan däremot vara uppiggande, i små doser.

Men det kanske viktigaste tipset av alla är sömn. När vi vilar återhämtar sig både kroppen och hjärnan. Hur mycket sömn var och en behöver skiljer sig åt, men utan vila försvagas immunförsvaret.

- Det är oerhört viktigt att låta kroppen slappna av. Sedan tror jag att tillfrisknandet även kan påverkas mentalt. Tänker du att du ska bli frisk så blir du det snabbare, säger Kerstin Söderberg.

Var är folk förkylda? Ta en titt på förkylningskartan för att se vilka ställen du bör undvika.

Fakta

  • Pressa vitlök i mat eller ät klyftorna hela.
  • Frukter innehåller c-vitamin som bygger upp immunförsvaret.
  • Lägg några bitar ingefära i teet.
  • Grönt te innehåller massor av antioxidanter.
  • Honung lenar halsen.
  • Drick rikligt med vatten, rumstempererat.
  • Ät lättare mat så att kroppen slipper arbeta så hårt.
  • Undvik tunga såser, mjölkprodukter och alkohol.
  • Dra ned på tempot, undvik hårda träningspass.
  • Sov och vila ordentligt.
  • Tvätta händerna ofta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.