
Hjärtsvikt står för cirka två procent av de sammanlagda vårdkostnaderna i västvärlden. Uppemot hälften av alla som fått diagnosen dör inom fem år. Men tränar du måttligt en timme om dagen, alternativt 30 minuters tuff träning, sänker du risken att drabbas av hjärtsvikt med 46 procent, visar en studie gjord av forskare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet.
- Om någon uppfunnit ett piller som hade samma positiva effekt på alltifrån hjärt- och kärlsjukdomar till depressioner, som fysisk aktivitet har, skulle denne ha fått Nobelpriset, säger Johan Stenbäck, HR-specialist med inriktning på hälsofrämjande arbetsmiljö på Unionen.
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har gjort en undersökning som visar att drygt 80 procent av befolkningen faktiskt vill vara fysiskt aktiva en timme om dagen – förutsatt att det fanns möjligheter i form av exempelvis utegym, belysning på löpar- och promenadvägar och bibehållna strövområden. Men fastän både viljan och kunskapen om nyttan finns, är det svårt för många av oss att komma igång och fortsätta hålla igång. Johan Stenbäck vet varför:
- Det handlar om hur vi lär in beteenden. Det som driver beteenden är oftast de kortsiktiga vinsterna. Även om jag bestämt mig för att äta nyttigt faller jag för frestelsen när jag blir erbjuden en nygräddad bulle eftersom det ger vinst på kort sikt. De långsiktiga vinsterna får lätt stryka på foten.
För att hålla igång och få del av de långsiktiga vinsterna med motionen krävs enligt Stenbäck att man skapar vanor som har ett mervärde. Blir motionen en vana slipper man göra ett aktivt val och finns det ett mervärde, en ytterligare kortsiktig vinst, utöver den långsiktiga nyttan, så är chansen större att man forsätter.
- Jag tror mycket på lustprincipen. Det är lättare att göra något som man tycker är kul. Själv går jag av flera hållplatser tidigare och tar en 20 minuters promenad till jobbet. När valet står mellan att trängas i en knökfull tunnelbanevagn eller att gå genom en vacker park är det inte svårt att motivera sig alls, säger Johan Stenbäck.
Tips
- Motionera måttligt en timme om dagen – men inte nödvändigtvis i sträck. Det är den ackumulerade tiden som räknas.
- Hitta nya rutiner – att motionera ska gå av bara farten, som att borsta tänderna.
- Umgås med fysiskt aktiva människor. Våra inneboende behov av att dela beteenden och åsikter med dem i närmaste bekantskapskretsen gör att vi smittas av dem vi umgås med.
- Anpassa träningen efter dina förutsättningar - både de fysiska (sånt du klarar av) och de psykiska (sånt du går igång på).