Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Så lyckas du med vardagsmotionen

En timmes daglig vardagsmotion närapå halverar risken att drabbas av hjärtsvikt. Det visar en ny svensk studie. Drygt 80 procent av befolkningen vill vara fysiskt aktiv – men det finns många hinder för att komma igång.
Johanna Rovira Publicerad
TT
Låt inte höstrusket stoppa dig! För det finns inga dåliga väder eller andra godtagbara orsaker att inte ta varje tillfälle till vardagsmotion i akt. "Men det är lättare att göra något som man tycker är kul", säger Johan Stenbäck, HR-specialist med inriktning på hälsofrämjande arbetsmiljö på Unionen. TT

Hjärtsvikt står för cirka två procent av de sammanlagda vårdkostnaderna i västvärlden. Uppemot hälften av alla som fått diagnosen dör inom fem år. Men tränar du måttligt en timme om dagen, alternativt 30 minuters tuff träning, sänker du risken att drabbas av hjärtsvikt med 46 procent, visar en studie gjord av forskare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet.

- Om någon uppfunnit ett piller som hade samma positiva effekt på alltifrån hjärt- och kärlsjukdomar till depressioner, som fysisk aktivitet har, skulle denne ha fått Nobelpriset, säger Johan Stenbäck, HR-specialist med inriktning på hälsofrämjande arbetsmiljö på Unionen.

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har gjort en undersökning som visar att drygt 80 procent av befolkningen faktiskt vill vara fysiskt aktiva en timme om dagen – förutsatt att det fanns möjligheter i form av exempelvis utegym, belysning på löpar- och promenadvägar och bibehållna strövområden. Men fastän både viljan och kunskapen om nyttan finns, är det svårt för många av oss att komma igång och fortsätta hålla igång. Johan Stenbäck vet varför:

- Det handlar om hur vi lär in beteenden. Det som driver beteenden är oftast de kortsiktiga vinsterna. Även om jag bestämt mig för att äta nyttigt faller jag för frestelsen när jag blir erbjuden en nygräddad bulle eftersom det ger vinst på kort sikt. De långsiktiga vinsterna får lätt stryka på foten.

För att hålla igång och få del av de långsiktiga vinsterna med motionen krävs enligt Stenbäck att man skapar vanor som har ett mervärde. Blir motionen en vana slipper man göra ett aktivt val och finns det ett mervärde, en ytterligare kortsiktig vinst, utöver den långsiktiga nyttan, så är chansen större att man forsätter.

- Jag tror mycket på lustprincipen.  Det är lättare att göra något som man tycker är kul. Själv går jag av flera hållplatser tidigare och tar en 20 minuters promenad till jobbet. När valet står mellan att trängas i en knökfull tunnelbanevagn eller att gå genom en vacker park är det inte svårt att motivera sig alls, säger Johan Stenbäck.

Tips

 

  1. Motionera måttligt en timme om dagen – men inte nödvändigtvis i sträck. Det är den ackumulerade tiden som räknas.
  2. Hitta nya rutiner – att motionera ska gå av bara farten, som att borsta tänderna.
  3. Umgås med fysiskt aktiva människor. Våra inneboende behov av att dela beteenden och åsikter med dem i närmaste bekantskapskretsen gör att vi smittas av dem vi umgås med.
  4. Anpassa träningen efter dina förutsättningar - både de fysiska (sånt du klarar av) och de psykiska (sånt du går igång på).

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.