Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

...Quorn

En svamp? Ett protein? En grönsak? Quorn är svaret på vegetarianernas böner. Det marknadsförs som magert, fiberrikt och sunt. Som en blandning mellan kött och kyckling, enligt tillverkaren. Men vad är det? Svamp har jag fått mig berättat. Men det är inte hela sanningen.
Linda Svensson Publicerad

Att jämföra Quorn med champinjoner är ungefär som att likställa en manet med en människa, har en mykolog på Cornell University deklarerat.

Quorn är visserligen en svamp, men inte sorten du kan plocka i skogen. Mer som ett angrepp, ett oönskat ludd i en gammal ost. Fast önskat i och för sig.

Enligt tillverkaren (Quorn är ett registrerat varumärke) fann man organismen i marken på ett fält i England. Marlow Foods, som då ägdes av Astrazeneca lyckades odla den i jättelika silos och tillsätta ämnen, bland annat äggvita, för att få den i ätbart skick så att säga.

Produkten godkändes som livsmedel av engelska myndigheter i mitten av 80-talet, och har sedermera kommit att utgöra ett stående, om än dyrt, inslag i den vegetariska kostcirkeln.

I USA stötte Quorn på problem. Amerikanska FDA - Food and Drug Administration - tog inte precis emot med öppna famnen. Om det hade protektionistiska syften eller inte låter jag vara osagt. FDA godkände trots allt Quorn. Men att döma av somliga dietisters och hälsogurus yttranden kan man anta att produkten blev betydligt mer ifrågasatt på andra sidan Atlanten.

Organisationen CSPI - the Center for Science in the Public Interest - har krävt att Quornprodukter märks med en varning för att konsumtion kan orsaka magbesvär eller till och med allergisk chock. I sina rullor har de exempel på uppemot tusen personer som har fått besvär efter att ha ätit Quorn.

Svenska Livsmedelsverket har valt att inte komma med några särskilda rekommendationer. Men produkten har diskuterats.

Kritiken till trots, Quorn fortsätter att erövra världen. Och vad är väl lite mögelsvamp egentligen? Jag äter gärna mögel. Bara jag vet att det är just det jag petar i mig. Jag gillar inte att bli lurad. Och som mögelexperten David M. Geiser sade om att likställa Quorn med matsvamp: "Det är som att kalla en råtta för kyckling, bara för att båda är djur."  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.