
Att jämföra Quorn med champinjoner är ungefär som att likställa en manet med en människa, har en mykolog på Cornell University deklarerat.
Quorn är visserligen en svamp, men inte sorten du kan plocka i skogen. Mer som ett angrepp, ett oönskat ludd i en gammal ost. Fast önskat i och för sig.
Enligt tillverkaren (Quorn är ett registrerat varumärke) fann man organismen i marken på ett fält i England. Marlow Foods, som då ägdes av Astrazeneca lyckades odla den i jättelika silos och tillsätta ämnen, bland annat äggvita, för att få den i ätbart skick så att säga.
Produkten godkändes som livsmedel av engelska myndigheter i mitten av 80-talet, och har sedermera kommit att utgöra ett stående, om än dyrt, inslag i den vegetariska kostcirkeln.
I USA stötte Quorn på problem. Amerikanska FDA - Food and Drug Administration - tog inte precis emot med öppna famnen. Om det hade protektionistiska syften eller inte låter jag vara osagt. FDA godkände trots allt Quorn. Men att döma av somliga dietisters och hälsogurus yttranden kan man anta att produkten blev betydligt mer ifrågasatt på andra sidan Atlanten.
Organisationen CSPI - the Center for Science in the Public Interest - har krävt att Quornprodukter märks med en varning för att konsumtion kan orsaka magbesvär eller till och med allergisk chock. I sina rullor har de exempel på uppemot tusen personer som har fått besvär efter att ha ätit Quorn.
Svenska Livsmedelsverket har valt att inte komma med några särskilda rekommendationer. Men produkten har diskuterats.
Kritiken till trots, Quorn fortsätter att erövra världen. Och vad är väl lite mögelsvamp egentligen? Jag äter gärna mögel. Bara jag vet att det är just det jag petar i mig. Jag gillar inte att bli lurad. Och som mögelexperten David M. Geiser sade om att likställa Quorn med matsvamp: "Det är som att kalla en råtta för kyckling, bara för att båda är djur."