Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Pensionärer i Sverige lever som tonåringar

Sjuttio är det nya femtio. Det konstaterar forskare som bekräftar ny statistik om att pensionärer i Sverige är friskast i hela Europa. Många går tillbaka till att leva tonårsliv efter att de gått i pension, hävdar forskare.
Johanna Rovira Publicerad
Leif R Jansson/TT
Många går tillbaka till att leva tonårsliv, efter pensioneringen, enligt en undersökning. På bilden Jerry Williams, född 1942, som rockar loss på Skansens stora scen som om det inte fanns en morgondag. Leif R Jansson/TT

Kvinnor i Sverige har en förväntad medellivslängd på 83,7 år medan männen förväntas lämna in vid 80,1 år och därmed är de mest långlivade männen i Europa, enligt SvD, som tagit del av data från statistikbyrån Eurostat.

Går du i pension vid 65 kan du således se fram emot 14-15 år innan åldern börjar ta ut sin rätt.  Om du inte lever ett allt för utsvävande liv efter pensionen vill säga – enligt forskaren Ingemar Skoog, som sedan 70-talet följt olika generationer av 70-åringar, menar i Svenska Dagbladet, att många av dagens pensionärer har en livsstil och gör saker som påminner om ett tonårsliv.

Att de är krya nog att göra det beror enligt honom på att dagens äldre haft ett bättre arbetsliv än sina föregångare som jobbade sexdagarsvecka fram till slutet av 60-talet och inte hade semesterrätt förrän 1938.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.