
Från 1 januari i år gäller nya regler för friskvårdsbidraget. Tidigare har det inte varit möjligt att använda bidraget till dyrare sporter som exempelvis golf, utförsåkning, segling och ridning.
Anledningen var att det i lagtexten står att skattefria förmåner ska vara enklare slag av motion och annan friskvård. Skatteverkets tolkning av lagen var därför att sporter som kräver dyra anläggningar och utrustning inte skulle betraktas som skattefri förmåner.
Men nu har Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till att det inte finns lagligt stöd för en sådan tolkning. Enligt domstolen är det väsentliga att hela personalen får ta del av förmånen, att den är av mindre värde och att ingen ska behöva avstå på grund av att motionsformen kräver dyrbar utrustning.
Alla som nu gläds åt att det går att segla och rida för friskvårdspengen kan tacka en privatperson i Skåne. Han ville veta om det var okej att använda sitt friskvårdsbidrag för ett säsongskort på en driving range (ett ställe där man kan öva golfslag) och för pay and play (att betala en engångsavgift för att få spela på en bana). Han vände sig därför till skatterättsnämnden för att få besked. Nämnden ansåg att förutsättningarna för att spela golf har ändrats sedan reglerna om skattefria förmåner infördes – eftersom det nu går att spela golf utan medlemskap eller tidigare erfarenhet – och sa okej.
Skatteverket överklagade skatterättsnämndens beslut och ansåg att golf inte kunde betraktas som en enklare aktivitet. Skatteverket tyckte också att kostnaden för golfspelaren – han skulle betala mellan 7 600 och 8 000 kronor per år – inte kunde betraktas som mindre värde.
Men Högsta förvaltningsdomstolen tyckte alltså som skatterättsnämnden. Att en privatperson betalar mer än bidraget från arbetsgivaren spelar ingen roll, så länge bidraget är av mindre värde.
Tidigare har Skatteverket haft en lista på godkända och icke godkända motionsformer. Vad som händer med den är oklart.
— Ett alternativ är att vi plockar bort den helt. Ett annat att vi reviderar den och sedan återinför den, säger Hans Eriksson, rättslig specialist på Skatteverket.
Han säger också att Skatteverket välkomnar domen från Högsta förvaltningsdomstolen.
— En anledning till att vi överklagade var att vi ville få frågan prövad för att få ett prejudikat. De senaste åren har det varit mycket diskussioner om vilka sporter som omfattas.
Bidraget från arbetsgivaren får vara maximalt 5 000 kronor för att betraktas som en skattefri personalförmån.