Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Mediahanteringstekniker

Tommy Dahlqvist är mediahanteringstekniker på TV4. Som regel arbetar han och hans sex kollegor i skift vid mediadesken i TV4-huset på Gärdet i Stockholm, framför spakar och knappar och mängder av tv-skärmar som är travade på varandra.
Eva Karlsson Publicerad

Men när kanalen bygger upp en extern studio för att sända direkt från till exempel ett sportevenemang följer någon av dem med i en upplänk/satellitbil för att skapa en förbindelse mellan studion och programkontrollen på TV4.  

- Framförallt så etablerar vi förbindelser från program som Idol, Körslaget och många sportprogram. Dessutom distribuerar vi direktsändningar som till exempel presskonferenser till Nyhetskanalen som sänder på webben.

Andra arbetsuppgifter är att konvertera filer som kommer från nyhetsbyråer, fotografer och andra tv-bolag till TV4:s sändningsstandard .

Före april 2008 sparades allting på band. Då kunde det bli väldigt stressigt om flera redigerare/reportrar ville ha samma material från bandet. Trots att sändningstiden närmade sig fick man snällt vänta på sin tur. Nu när allt är digitaliserat har alla samma möjlighet att få materialet till sina redigeringar. Dessutom kan alla på aktualitet (de som jobbar på Nyheter, Sport, Samhälle) få se materialet lågupplöst på sin datorskärm. När något från de gamla inslagen som finns på band behövs gör Tommy Dahlqvist och hans kollegor om det till digitalt format.

Har du tryckt på fel knapp så att det har blivit svart i rutan?

- Det har hänt. Då stiger pulsen. Man måste åtgärda felet snabbt för annars zappar tittarna över till andra kanaler.

Hur kom det sig att du började på TV4?

- Först var jag på SVT i sju år. Jag var med och jobbade under fotbolls-VM 1994 i USA åt European Broadcasting Union och när jag kom tillbaka tänkte jag att jag ville göra något annat. Några kollegor hade gått över till TV4 och jag hörde mig för om det fanns jobb där. Det fanns det. I december har jag jobbat här i femton år. Jag trivs väldigt bra, det är en mycket spännande arbetsplats och fantastiska kollegor.

Vad behöver man för utbildning?

- Jag hade gått el-telelinjen när jag började på SVT. Där fick jag gå en teknisk internutbildning på två månader och sedan arbetade jag parallellt med en erfaren kollega. Numera är det datorkunskap man ska kunna. Den analoga världen existerar nästan inte längre. Det kommer nytt hela tiden och man måste söka information och veta var man kan hitta den. Fast det mesta lär vi oss av varandra. Man måste ha viljan att dela med sig av sina kunskaper.

Vilka fler egenskaper är bra att ha?

-  Man ska vara vetgirig, drivande, stresstålig och proaktiv.

Vad har du för arbetstider?

- Vi jobbar skift. Det kan vara 4.00-12.30, 9.00-16.00, 12.00-23.00, 16.00-24.00 och 10.30-18.30. Vi jobbar två av sju helger men jag har föräldraledigt på söndagar så då får familjen alltid se mig hemma.

Vad gillar du att titta på för tv-program?

- Beckfilmerna och många engelska deckare är bra. Jag tittar också på CSI, Idol, dokumentärer och debattprogram. Mycket sport blir det också.

Är du nöjd med din lön?

- Ja, fast alla vill väl ha mer egentligen. Jag har 28 000 kronor i grundlön och i snitt 7 000 i skifttillägg i månaden.

Har du några förmåner?

- Vi har fruktkorg och friskvårdsbidrag, 500 kronor per termin om jag tränar utanför TV4:s lokaler. Vi har också en träningslokal i huset, där kan man gå på gym och klasser för en kostnad på 350 kronor per termin. För tre år sedan tog de bort rikskupongerna men i stället har vi subventionerad lunch i matsalen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Så överlever du vinterns mörker – expertens bästa tips

Hör du till dem som har svårt att klara av den här årstiden och blir nedstämd, orkeslös och trött? Ljus- och sömnforskaren Arne Lowden vet hur man överlever vinterns mörker.
Publicerad 20 november 2024, kl 06:01
En leende kvinna på ljust kontor, till vänster. Till höger en mörk landsväg, vinter och kvällstid.
Så fångar du ljuset i vintermörkret. Dagsljus har betydligt bättre effekt på ditt mående än lampor. Även om du får dagsljuset från ett fönster. Foto: Colourbox.

Redan i slutet på oktober tappar många av oss fart, när dagarna blir allt mörkare och vi inser hur många månader det är kvar innan ljuset återvänder. Nedstämdheten kommer som ett brev på posten, energin sinar och tröttheten eskalerar, vilket ofta resulterar i mindre ork – både hemma och på jobbet.

Arne Lowden.
Arne Lowden. Foto: Privat.

Även ämnesomsättningen påverkas, och typiska symtom när höstmörkret inträder är ökat sockersug, viktuppgång och obalanser i hjärnans signalsystem, som i sin tur orsakar nedstämdheten.

Men det finns flera bra knep och metoder att ta till för att må bättre, menar ljus- och sömnforskaren Arne Lowden som har skrivit en bok i ämnet, Överlev vintern.

Han betonar vikten av återhämtning och att man försöker förlägga sin arbetstid därefter.

– Vilket så klart kan vara svårt för dem som arbetar i skift, men då är det viktigt att man sprider på tiderna. Jobbar man väldigt sent är det inte optimalt att stiga upp väldigt tidigt. Mindre än fem timmars sömn är svårt att klara av för hjärnan, säger Arne Lowden och berättar att EU i höstas

införde regeln att personal inom vård och omsorg bör ha elva timmars vila mellan arbetspass för att få tid till återhämtning.

Så påverkar mörkret din hälsa

Arne Lowden menar att det även är stor skillnad på ljus och ljus.

– Vår kropp är beroende av dagsljus för att må bra. Och elektriskt ljus, som vi oftast får vintertid, är inte på lång väg lika effektivt som dagsljus.

Han förklarar att anledningen till det är att dagsljuset innehåller alla ljusets våglängder, vilket inte en vanlig arbetslampa gör.

– En arbetslampa ger omkring 500 lux i ljusstyrka, men det ljus som når dina ögon när du tittar rakt fram är betydligt svagare. Om du i stället går fram till ett fönster och tittar ut mitt på dagen vintertid får du minst 1 000 lux till ögonen. Då inser man att dagsljuset alltid har bättre kvalitet och högre styrka än en vanlig kontorslampa.

Tips för att må bättre under vintern

I boken beskriver Arne Lowden också hur fastighetsbolag efter pandemin lockades av idén att inrätta utomhuskontor i anslutning till sina inomhuskontor.

– Många anställda har ju redan erfarenhet av aktivitetsbaserade kontor och var vana vid att ofta byta plats. Dessutom kan de ha varierande arbetsuppgifter som stundtals tillåter dem att arbeta utomhus.

Han ser klara fördelar med att förlägga en del av sitt arbete utomhus.

– Att sitta naturnära minskar stress, ger avslappning och återhämtning. Genom att gå ut och jobba en stund blir arbetet mer varierat, samtidigt som immunförsvaret stärks och hjärnan stimuleras till ökad tankeverksamhet och kreativitet.

Med stor sannolikhet kommer utomhuskontor att bli mer vanliga framöver. Och det gäller även dem som arbetar hemifrån, tror ljusforskaren.

– Arbetar man hemma och har turen att ha en balkong, altan eller uteplats är det en bra idé att försöka arbeta där en stund varje dag när det är ljust ute.

Han förordar det även vintertid. 

– Skaffa bara ett sittunderlag.

Ljusbrist negativt för humöret

Ett annat råd Arne Lowden ger alla distansarbetare är att ta jobbsamtalen utomhus och att ha flera platser i bostaden att växla mellan där man kan jobba.

– Det ger både hjärnan och kroppen stimulans och är bra rent ergonomiskt.

Är det då någon skillnad på när det är som bäst att vistas utomhus?

– Ja, det är det. För oss på nordliga breddgrader är det bra att veta att hudens möjlighet att bilda D-vitamin gynnas av ett ljus som drar mot blått. Eftersom det inträffar på förmiddagen är det ”nyttigare” att vara ute i solen då. På eftermiddagen blir ljuset rödare.

Att ljusbrist påverkar humöret är nog de flesta beredda att skriva under på. Arne Lowden berättar om en svensk studie som jämförde förhållandena i Sverige, England, Argentina och Saudiarabien genom att personer som arbetade inomhus fick skatta sitt humör vid olika årstider.

– Resultaten visade tydligt att i länder nära ekvatorn hade man en jämn humörkurva över hela året. I Sverige och i England var humöret bättre på sommaren och mycket sämre på vintern.

Så om en kollega eller chef inte är på sitt bästa humör en vinterdag be då hen att ta lite frisk luft eller gå fram till ett fönster. Dagsljuset har uppenbarligen större inflytande än vad många av oss tror.

Text: KATARINA MARKIEWICZ

Maxa ditt ljusintag på jobbet

 

1. Sitt nära ett fönster när du jobbar. Reservera en fönsterplats till de medarbetare som är extra morgontrötta.

2. Be om en ljushörna med extra stark belysning om du är extra beroende av ljus.

3. Möten och samtal utomhus.

4. Föreslå ett utomhuskontor. Till exempel i ett växthus med infravärme, sittmöjlighet och internet på gården.

5.Kontakta ditt arbetsplatsombud och se till att man utvärderar ljuset på din arbetsplats genom ljusmätningar. Har allmänbelysningen på din arbetsplats fullspektrumljus? Hur har man reducerat bländningen? Hur är kontrasterna till exempel mellan datorskärm och ljuset vid sidan om?

 

Källa: Arne Lowden